Teresa Fuentes

Foto: 

Cedida
Fuentes en una de les activitats d'Espais Naturals de Ponent

Teresa Fuentes: "Amb les nostres activitats volem que la gent s’animi a ser més intrèpida"

La gerent de l'Associació Leader de Ponent valora l'impacte de les activitats del primer any d'Espais Naturals de Ponent
Cristina Mongay
,
28/09/2017
Entorn
Parlem amb la Teresa Fuentes, gerent de l'Associació Leader de Ponent i una de les impulsores del projecte de coneixença i dinamització del territori Espais Naturals de Ponent.
Crec que la major descoberta és veure allò que mires cada dia des d’una altra perspectiva

- Quins són els objectius d’Espais Naturals de Ponent?
- Nosaltres som uns agents dinamitzadors del territori i, en el moment d’estudiar Ponent, ens vam adonar que tenim molts espais naturals que la gent no els coneix prou o que hi viu una mica d’esquenes. Vam ser conscients que cal treballar per intentar posar-los en valor i utilitzar-los com un recurs del territori per crear activitat econòmica. El primer objectiu, per tant, és donar-lo a conèixer entre la població local i ajudar a valorar-los; i el segon objectiu és incentivar la creació d’activitat econòmica al seu voltant, ja sigui amb empreses que facin activitats als espais, serveis, etc.

- Creus que no es coneixen prou i, per tant, no es gaudeixen prou els espais natural de les nostres terres?
- Efectivament. Són espais que cal redescobrir, que cal veure’ls des d’una altra mirada. Són indrets poc coneguts i, fins i tot per moltes persones, desconeguts del tot! Molts d’ells han estat vinculats a zones ZEPA, i això ha provocat que se’ls hagi rebutjat una mica. La gent els ha vist més com un problema que com una oportunitat.

- Així va nàixer l’any 2016 la marca conjunta ‘Espais Naturals de Ponent’.
- A Ponent hi ha zones naturals molt diverses i interessants però que, a primer cop d’ull, potser no són tan potents per si soles com les de la costa o la muntanya. Però unides formen un ventall maquíssim paisatgístic i ecològic. I per això ens vam decantar per donar-les a conèixer en conjunt, aprofitant la seva diversitat tot i la curta distància que les separa.- Des del projecte heu ideat moltes propostes per descobrir la flora i la fauna.
- Durant aquest primer any de vida, hem creat activitat organitzada en aquests espais perquè érem conscients que no sempre, en passar per ells, sabem que els travessem. I ni tan sols coneixem bé les seves característiques! I amb aquestes volem que la gent s’animi a ser més intrèpida i que s’atreveixi  a perdre’s pels camins. Les activitats apropen al públic a les zones més boniques dels espais i vetllen per la seva cura i preservació.

- Detectem tres tipus d’activitats al vostre programa: les de caire més tradicional, com l’anellament d’ocells o les sessions nocturnes; les unides a la descoberta ludicoesportiva del territori i d’altres més transversals, que engloben des de tallers de relaxació a degustacions de productes locals i concerts d’artistes ponentins com el Fill del mestre, el Petit de Cal Eril, Renaldo & Clara i la banda Lauzeta.
- Són propostes molt diferents que volen apropar la natura a públics molt diferents. Entenem que l’espai natural ha de poder viure’l i gaudir-lo tothom. Evidentment que hi ha una flora i fauna en ell que s’ha de preservar, però, dins el respecte, la gent l’ha de poder gaudir i l’ha d’omplir de vida.

- Quines han estat les reaccions dels públics?
- L’equip no teníem molta experiència a l’hora d’organitzar activitats tan diferents entre si, però estem molt satisfets de l’acollida. Sabem el que agrada més, i el que no. Les dels maridatges entre gastronomia i música han estat les que  més han fet venir al públic. Estem molt satisfets, perquè s’han implicat molt tots els municipis, els agents del territori, els músics, les empreses i la gent. És un projecte que va quallant i que ha d’anar fent base.- I precisament, en aquests casos, heu apropat expressions culturals locals al propi territori.
- La idea de tot això era mostrar a la gent que a Ponent s’hi fan moltes coses, i aquestes que són de qualitat. Encara ens falta molta autoestima com a territori, i aquestes propostes deixen constància que hi ha molt valor al darrere. Tenim paisatge, música, menjar, beure,... i tot local.

- Quins nous reptes es proposa superar el projecte en el seu segon any d’existència?
- Volem ampliar-lo i acollir la resta de territoris de les comarques de Ponent, englobant la Segarra, la Noguera i el nord del Segrià. I consolidar el programa d’activitats. Encara hem d’analitzar amb profunditat l’impactes de les d’enguany, però segurament mantindrem els tres àmbits d’acció.

- També heu aproximat els Espais Naturals de Ponent a la gent i al territori mitjans una exposició itinerant homònima.
- Al 2018 tenim previst ampliar-la als nous espais que s’introduiran, i que continuï itinerant pel territori. La idea és, ara que ja s’ha pogut veure molt al territori, apropar-la a llocs més cèntrics. Per exemple, a Lleida ciutat, on hi ha el públic més objectiu. Volem que Lleida conegui els espais!- I ja com a curiositat, algun d’ells et té el cor robat?
- No és per no dir-ho, i tampoc perquè no em vulgui comprometre –perquè si en tingués algun de molt especial, t’ho diria–. Però, la veritat és que tots els espais tenen molt encant. Qui vulgui conèixer paisatge, natura, història, en té molta per descobrir en tots ells.

- Envia un missatge a tots els nostres lectors i lectores!
- M’agradaria que la gent es deixés anar una mica, que es deixi portar i sorprendre pel seu territori més immediat. I des del projecte Espais Naturals de Ponent estem organitzant activitats perquè aquest sigui un pas fàcil. Crec que la major descoberta és veure allò que mires cada dia des d’una altra perspectiva, amb uns altres ulls.El Projecte Espais Naturals de Ponent, està impulsat per l'Associació Leader de Ponent, i finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu d’Ajudes per al Desenvolupament Rural (FEADER)​

Més informació: 

A

També et pot interessar