Foto: 

Cedida
Sabies que el cel del Montsec és dels millors del món per observar les estrelles?

Secrets que amaguen les Terres de Lleida, els coneixes?

Descobrim petites grans curiositats de la nostra història. Deixa't sorprendre per Ponent!
Surtdecasa Ponent
,
29/10/2015
Entorn
Avui us proposem un peculiar 'trivial' a la lleidatana! Sí sí ho has sentit bé. L'equip de Surtdecasa Ponent us hem preparat un recull amb cinc secrets i peculiaritats úniques de casa nostra. Quantes en coneixes? Deixa't sorprendre per Ponent i si en saps alguna no dubtis en fer-nos-les arribar. Si t'agrada pressumir de terra i ets un curiós de mena aquest article és per a tu! Comencem?

Ponent té la Universitat més antiga de Catalunya.

Els orígens de la Universitat de Lleida es remunten al 1300, amb la creació de l'Estudi General, concessió otorgada pel Rei Jaume II a petició dels estaments municipals. Per tant, la Universitat de Lleida es troba entre les 14 universitats més antigues d’Europa, fundada 150 anys abans que la primera universitat de Barcelona.

 

El cel del Montsec, un referent mundial.

Fa un parell d'anys la Unesco va otorgar al Montsec el certificat de Destí Turístic Starlight per la qualitat del seu cel, el qual permet fer-hi observacions astronòmiques. Només una desena de llocs d'arreu del món disposen d'aquesta distinció.
Els municipis que protegeix aquesta certificació són Àger, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, la Baronia de Rialb, Camarasa, Foradada, Os de Balaguer, Ponts, Vilanova de Meià, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Ivars de Noguera i Sant Esteve de la Sarga.

 

Les terres de Lleida compten amb els dos gegants originals en actiu més antics de Catalunya.

Amb un total de 12 gegants la capital del Segrià, disposa, amb la Cleopatra i el Marc Antoni, construïts l'any 1840 dels 2 gegants originals en actiu més antics de Catalunya. Inicialment eren una parella de reis moros, el 1902 es van reconvertir en reis cristians i el 1906 en faraons. L’any 1921, finalment, agafen la imatge actual. La tradició gegantera però bé de més a lluny i apareix documentada ja el 1424, a Lleida es coneixen figures des del S. XIV però que no s'han conservat. Recentment s'ha inaugurat a Lleida la casa dels gegants lloc on s'ubiquen els gegants de la capital, així com també els capgrossos i caballets, una bona oportunitat per a veure'ls detingudament. L'entrada hi és gratuïta.
 

L'escut del Consell Comarcal de la Noguera és l'únic que duu les armes dels comtes d'Urgell.

L'escacat d'or i de sable, llueix a l'escut del consell comarcal, ja que l'actual territori de la Noguera formava part de l'antic territori del comtat d'Urgell. Com que la capital del comtat fou Balaguer des de la seva conquesta, la Noguera és l'única de les comarques que formaven part del territori d'Urgell que duu les armes pures (a diferència de l'Alt Urgell, l'Urgell i el Pla d'Urgell).

 

 


El ball de bastons més antic documentat.

Els balls de bastons tenen diversos relats sobre els seus orígens, com per exemple que eren representacions de lluites produïdes entre els bandolers i els integrants de les diligències que usaven els barrots de les rodes dels carros, el cert es que no es pot verificar l'origen exacte d'aquests ball però si que hi ha un fet que ens documenta el ball més antic, el qual es va produir a Lleida en motiu de les noces de Ramon Berengué IV i Peronella.
 

 

Més informació: 

Si us han interssat aquestes curiositats us recomanem que també us llegiu l'anterior recull que podeu consultar aquí

A

També et pot interessar