Viu l'Hort

Foto: 

Cedida

Viu l'Hort, quan la tradició hortícola esdevé fira especialitzada

La primera Fira d’Horticultura de Castellserà tindrà lloc els dies 21 i 22 d’abril
Cristina Mongay
,
19/04/2018
Entorn
És un secret a veus: Un dels motors que fa moure i viure Ponent són els seus cultius, ja siguin de secà o de regadiu. La tradició agrícola d’aquestes terres és un tret molt arrelat en totes les famílies, tant que qui no té un hort (agrícola o urbà) prop de casa, hi té un tros, una era o una espona! Amb la voluntat de reivindicar la riquesa hortícola de casa nostra neix el tercer cap de setmana d’abril Viu l’Hort, la primera Fira d’Horticultura de Castellserà!

El recinte firal de Castellserà serà l’escenari de la primera edició de Viu l’Hort, una proposta atractiva i fresca que organitza l’Ajuntament de Castellserà que vol apropar tradició i innovació horticultora a tots els públics!La prèvia de Viu l’Hort
El divendres 20 d’abril, el previ a la Fira, tindrà lloc a la Panera de Castellserà la conferència ‘ Ajuts del PDR 2014-2020 per instal·lació de joves i modernització d’explotacions agràries’. Aquesta vindrà de la mà de Jordi Vidal, secretari tècnic de JARC, qui exposarà el funcionament de les ajudes per joves agricultors i les ajudes de Plans de millora per fer inversions a les explotacions.

Tot el que t’espera a la Fira d’Horticultura
El tret de sortida de la Fira d’Horticultura de Castellserà tindrà lloc el dissabte 21 d’abril al migdia. I ho farà mitjançant un particular acte inaugural materialitzat en la plantada d’un arbre, icona de la primera edició de Viu l’Hort.

Al llarg del dissabte tindran lloc dos xerrades, un taller, una jornada tècnica i una sortida de camp. La conferència ‘Lo primer la terra’, anirà de la mà de l’enginyer agrònom Ignasi Casanovas, i girarà a l’entorn de la importància de la vida microbiana en el sòl del nostre hort; ‘El Llunari, una gran eina per a l’horticultura’, a càrrec de l’enginyera agrònoma Inna Herraiz Martínez, ens descobrirà els efectes de la Lluna sobre la Terra i els cultius.

En el taller ‘Compost: adob i millora de la fertilitat del sòl’, el públic assistent descobrirà què és un compost, com utilitzar-lo i com podem fer-lo amb les nostres pròpies mans. Aquest anirà al càrrec de Josep Ramon Sainz de la Maza, membre fundador de GeaOrgànica.

Pel que fa a la jornada tècnica de dissabte, a càrrec de la Dra. Ingrid Aguiló, tractarà la conservació de productes de l’hort mitjançant donar els coneixements bàsics per conservar petites produccions d’hortalisses en l’àmbit domèstic i de la petita explotació hortícola.

La programació de dissabte tindrà el seu punt final amb la sortida ‘La primavera del cel de nit’, amb la física Surinye OIarte, de la mà de la qual s’observarà el cel i es divulgaran explicacions actuals i mitològiques relacionades amb el món dels astre.Al seu torn, les activitats del diumenge prometen ser molt actives! A les 9 h del matí tindrà lloc una caminada i una visita a l’hort de l’horticultor castellseraní Josep Moret, especialitzat en cultiu ecològic.

Al llarg de la jornada tindrà lloc quatre tallers: ‘Com fem hort?’, on de la mà de Lluís de la Ràpita s’aprendrà a fer cavallons, quan plantar cada hortalissa i quines varietats escollir; ‘Construcció d’un assecador de fruites i verdures solar’, on la Tatiana Chamorro de Azimut Zero ensenyarà a deshidratar fruites i verdures; ‘Construcció de caixes niu i refugis d’insectes’, on en Jordi Roura donarà les claus per controlar biològicament les plagues; i ‘Nocions bàsiques de poda’, on David Borda mostrarà quines són les necessitats bàsiques de cada arbre i com manejar les eines de poda.

També tindrà lloc una xerrada, ‘Què plantem. Importància de les llavors i les varietats’, a càrrec de Cultures Trobades, amb qui es discutirà sobre la importància de la conservació de les llavors i la preservació de les varietats locals.

I per últim, i com a punt i final de Viu l’Hort, tindrà lloc una taula rodona ‘Viure al i del món rural, podem?’, que comptarà amb la presència d’impulsors i impulsores d’iniciatives per viure del món rural, horta, ramaderia, pagesia, transformació de productes i comercialització. Entre ells, Alba de Lamo (Agrovaris), Josep Badies (Riera Badies – Sidra natural i artesana de la plana de Lleida) i assemblea pagesa.

Més hort, més salut i més natura
En paral·lel a les activitats programades al llarg del cap de setmana, Viu l’Hort també comptarà amb l’exposició itinerant ‘Orgànica’, comisariada per l’Agència de residus de Catalunya. Es tracta d’una mostra que gira al voltant dels beneficis de la recollida d’aquesta fracció. A través de les lletres de la paraula ORGÀNICA, el públic podrà conèixer el procés de transformació de la fracció orgànica fins a obtenir-ne compost, així com els beneficis que comporta per a la salut i el medi ambient.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar