Jump to navigation
Dedicar-li tota una festa a un càntir? I tant que si! Perquè no parlem d’un càntir qualsevol, són els ‘sillons’ de Verdú, fets de ceràmica, l’expressió artística més important d’aquesta localitat de l’Urgell. Sempre s’ha sentit dir que els sillons de terrissa negra de Verdú fan l’aigua fresca i molt bona. De creació artesanal, en la seva elaboració s’hi barregen els quatre elements de la natura: terra, foc, aire i aigua. I si ploren (expressió que s’utilitza quan es queden molls ja que la ceràmica deixa filtrar una mica d’aigua a la superfície) vol dir que són bons. Fer els millors càntirs de Catalunya bé es mereixia una bona festa.
Per això, Verdú acull el 21 i 22 de juny la setzena edició de la Festa del Silló i Fira de la Ceràmica, que homenatgen l’art terrissaire que ha situat Verdú en el mapa. Un cap de setmana ple d’activitats al voltant de la terrissa i on el visitant podrà conèixer la gran varietat de sillons que els mestres terrissaires fabriquen, encara artesanalment, a Verdú: el silló d’aro, el vigatà, el de síndria, el vigorro, etc.
La Fira obrirà portes dissabte a les 10 del matí al Castell de Verdú. Durant tot el cap de setmana es podran fer visites guiades al Museu d’Arqueologia, tallers i activitats infantils i demostracions de torn terrissaire. L’Escola d’Art Ondara de Tàrrega imparteix diversos tallers de rakú i la fira també servirà per presentar el llibre ‘La ceràmica negra de Verdú. Cantirers i Terrissaires’, a càrrec del Grup de Recerques de les Terres de Lleida. Un taller infantil de modelatge de peces i una visita guiada al nucli antic de Verdú són també altres de les activitats que es podran fer durant tot el cap de setmana.
En el marc de la fira, també s’inauguraran diverses exposicions: ‘Tot de fang i fet a mà’, de Josefina Vilajosana, ‘Emocions’, de Roser Oter, Recuperació de la ceràmica negra de Verdú, al Museu d’Arqueologia i ‘Antoni Amat – Reinterpretar-se, 10 anys dels vitralls de Verdú”. Les exposicions estaran obertes durant tot el cap de setmana.
Desè Festival Terralada al castell de Verdú
Per tancar el diumenge, i coincidint amb la fira, l’Associació Cultural Xercavins organitza el Festival Terralada, que aquest any celebra el seu desè aniversari i ho fa amb un curs de danses tradicionals gregues, sopar popular i concert a càrrec de Krama, un grup de fusió mediterrània amb músics residents a València. La formació presentarà el seu nou disc ‘Nipenthí’, on el grup homenatja el poeta grec Kostas Karyotaris, amb poemes traduïts al català i també poesia contemporània de poetes valencians.
Més informació: www.verdu.cat