Foto: 

Cedida
Serralavella és la geganta d'Ullastrell, junt amb el Bacus

Ullastrell, l’únic municipi de Catalunya que encara celebra Serralavella

El quart dimecres de Quaresma, just a la meitat, els nens cantaven a canvi de dolços
Núria Casanovas
,
12/03/2015
Fires i festes
La tradició catòlica de reservar els quaranta dies de dejuni i abstinència abans de Pasqua s’ha anat perdent al llarg dels anys i, amb ella, també la festa del Serralavella. Amb la simbologia de “serrar la Vella Quaresma” pel bell mig, el quart dimecres de Quaresma els infants podien prendre’s un descans sortint a cantar de portal en portal a canvi de dolços, ous, ametlles o alguna moneda. Ullastrell és l’únic municipi de Catalunya que conserva aquesta festa, tot i que l’ha adaptada als temps moderns.
"Diumenge és el dia que rebem més visitants, que vénen a gaudir de la fira i dels Gegants"

Tradicionalment Serralavella se celebrava el quart dimecres de Quaresma, coincidint amb la meitat d’aquesta. Els nens (només els nens, les nenes no) no anaven a escola i s’unien en grupets, feien una bandera i anaven de porta en porta a cantar la cançó de Serralavella, sempre la mateixa, a canvi de llaminadures. Si bé a gran part dels municipis aquesta tradició s’ha perdut, a Ullastrell s’ha anat adaptant al pas del temps. 

Des de principis dels 80, amb la democratització de la política, l’Escola pública, que ja era mixta, adopta el nom d’Escola Serralavella gràcies a un grup de mestres joves, que s’adonen que aquesta és la festa més representativa del municipi i li donen embranzida. És llavors quan les nenes s’uneixen a la festa i aquesta esdevé ja una festa igualitària i per a tothom. Aquesta situació dura fins a tombant de segle, quan l’escola se’n desvincula i la festa passa a ser gestionada per les entitats i l’Ajuntament. 

Elisabeth Casanovas, Regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Ullastrell, explica que la festa s’ha ampliat de dies: “Ara comença dimecres amb el Pregó i s’allarga fins diumenge amb un seguit d’activitats, encara que la festa segueix centrada en els nens i nenes”. 

D’entre les activitats, l’Elisabeth destaca un concert de la Coral d’Ullastrell amb dos convidats, la Coral de Castelldefels i l’Agrupació de Voluntariat Cantors Músics de l’Alguer. El cap de setmana la festa es converteix en familiar, dissabte és quan els nens i nenes surten a cantar, ja sigui sols o amb companyia dels pares i mares, i diumenge des de les nou del matí es pot gaudir de la fira d’artesans i el concurs de serrar troncs, emblema del “Serralavella”. "Diumenge és el dia més familiar, en què tenim més visitants que gaudeixen de la fira, el dinar i les actuacions de les colles geganteres i els castellers"

Els dijous a Ullastrell són Dijous Culturals, un cicle de xerrades per descobrir projectes i persones destacades de diversos àmbits. Durant les festes de Serralavella no podia ser menys, i aquesta setmana els convidats són precisament els professors que, als anys 80, van potenciar la festa. Després de 10 anys de Serralavella com a festa emblemàtica d'Ullastrell, des de la organització es plantegen treballar amb l'Escola per recuperar l'esperit de la festa els dimecres i que es treballi des de les aules per tal que no es perdi la tradició. 

Consulteu el programa complet aquí.

Més informació: 

Consulteu la web de www.Serralavella.cat

A

També et pot interessar