Surtdecasa Ponent
,
11/02/2015
Fires i festes

Les veritats i les mentides del Carnaval d'Agramunt

Aquest cap de setmana el poble es converteix en Hollymunt, un carnaval de cine

Foto: 

Cedida
Descarat però elegant. Poca-solta i sarcàstic. Ironia i trangressió en estat pur. Aquesta és l’essència del carnestoltes i a Agramunt ho saben molt bé. El seu carnaval és diferent: no hi falta el rei Carnestoltes però li han posat una cara oposada, la Xurripampi, un personatge amb cap de ceba que any rere any guanya terreny a la figura reina del Carnaval. La rauxa s’apodera del seny en un carnestoltes que es permet totes les llicències pròpies d’aquesta festa, fins i tot, mentir descaradament i incloure en el programa oficial actes que no són veritat. Sou capaços de descobrir quins són?

Abans de començar, l’agosarat lector ha de saber que aquest any el carnestoltes d’Agramunt es vesteix de cinema. La vila es transforma en ‘Hollymunt’, l’escenari perfecte per gravar-hi una pel·lícula, amb bars que es transformen en sales de joc, poliesportius que amb quatre gotes es converteixen en piscines olímpiques i pàrquings a mansalva per rebre els actors i actrius més prestigiosos. Aquesta és la presentació que fa la mateixa comissió del Carnaval Productions. Agafeu-vos fort perquè la sàtira està a l’ordre del dia!

Veritat o mentida 1.
Comencem el nostre itinerari el matí de divendres. Ho fem amb el carnaval infantil, que inclou rua, xocolatada i altres substàncies al·lucinògenes típiques d’Agramunt, com Torró de Gintònic. El grup La Cremallera serà l’encarregat d’amenitzar la jornada i les famílies que sol·licitin l’opció d’assistir a l’acte en l’idioma del NO-DO hauran de fer la seva demanda a l’oficina de Prostitució i Turisme. Després, les mini estrelles de ‘Hollymunt kids’ podran assistir a un taller de xapes per elaborar les seves pròpies xapes de la Xurripampi.

Veritat o mentida 2.
A la nit, despleguem la catifa vermella per rebre el Rei Carnestoltes i el seu pregó, que posa al lloc que els correspon a tots els actors i actrius del poble. I després, l’estrena oficial de la gran producció cinematogràfica ‘Hollymunt movie’, dirigida per Fèlix Spielberg en un pavelló firal convertit en el Cine Avenida. Seguidament, el sopar popular servirà per agafar forces per ballar amb La Loca Histèria (que no és la vostra mare el diumenge quan us intenta despertar per anar a dinar) i, després, entrega de premis del 8è Concurs de disfresses casolanes: utilitza la tela dels decorats, l’atrezzo de l’última pel·lícula que has gravat, recupera aquelles ulleres que sempre et volten pel cotxe i converteix-te en l’autèntica estrella de la nit! I pels que us va això de pujar a l’escenari a cantar, actuació de Karaoke Band. Demostreu tot el que heu après mirant Oh Happy Day, trieu la vostra cançó preferida i aprofiteu els vostres dos minuts de glòria per conquerir la vostra estrella i, si la cosa va bé, —adeverteix la comissió del Carnaval— potser acabeu la nit fent punxa al llapis pels camins del terme.

 Veritat o mentida 3.
A altes hores de la matinada, el nou aparcament del Pilar d’Almenara es converteix en l’escenari del I Càsting d’actors porno, dirigit pel Nacho Vidal agramuntí. Tot seguit, gravació de pel·lícules X pels platós del terme, amb Rocco sin freni i Lucia Xocolata la Piedra.

Veritat o mentida 4.
Arribem a dissabte. El comencem menjant el tradicional dolç de carnaval agramuntí: Lo Cagarro. La companyia Teatredetics vendrà aquest postre en diferents indrets de la vila.

Veritat o mentida 5.
Pels que voleu esmorzar com Déu mana, a les 10 del matí es farà el III Esmorzar Popular a les barbacoes del Pont de Ferro. Durant tot el matí es repartirà llonganissa d’Almenara “d’aquella que si la remenes amb il·lusió et deixa la cara empastifada”, diu l’organització. L’acte serà presidit per Julio Iglesias. Entre tots els assistents es faran proves de paternitat gratuïtes per saber si el teu pare és Julio Iglesias o el Tito Juanca.

Veritat o mentida 6.
A la tarda arriba l’acte central del carnestoltes. A les 18h totes les carrosses i comparses estan cridats a concentrar-se al Passeig de la Fama per iniciar, a les 19h, la rua del carnestoltes. Llums, càmera... i acció! Acabada la rua, i a partir de les 12 de la nit, ball de carnaval amb l’Orquestra Anònima. La comissió del carnaval adverteix: “recordeu que aunque el mono se vista de seda, mono se queda, que a altes hores de la nit en aquest poble n’hi ha molts que es creuen Casanova”.

Veritat o mentida 7.
Passada mitjanit, a les dues de la matinada, es farà l’entrega dels Oscars. Els guanyadors ja se sabran abans de començar la rua, per tant, l’organització aconsella que s’evitin les males cares quan es vegi que els guanyadors són els de sempre.

Veritat o mentida 8.
Ja arribem a diumenge. A les 18h, davant de la platja Miami (Safarejos), primer Concurs de Mares Ploraneres, presidit per Pedro Garcia (presentador del programa Hermano Mayor). L’acte consistirà en un petit col·loqui on cada mare podrà explicar l’estat en què ha arribat i el pollastre que ha muntat a casa el seu fill la nit de Carnaval. La millor història es publicarà a la revista Sió juntament amb les poesies i narracions de Sant Jordi.

Veritat o mentida 9.
Enterrament de la Sardina. Es repartiran entrepans de sardina amb la compra de dos tipus de tiquets: un de tres euros per als llepafils que vulguin l’entrepà sense espines i un de dos euros amb 99 cèntims per als garrepes que el prefereixen amb espines.

I fins aquí, el recull més poca-solta dels actes del Carnaval d’Agramunt. Si sou espavilats, ja haureu desxifrat què és veritat i què no. Si en voleu estar segurs, nomès us queda una opció: anar al carnaval d’Agramunt! Disfressa’t, i surt de casa!

 

Més informació: 

També et pot interessar