Foto: 

Cedida
El Sr Postu amb alguns membres de la penya Caragolillo Brillo

Sr Postu: "Per mi és un gran honor fer el primer pregó del Caragolasso de l'Aplec"

Del 20 al 22 de maig, Lleida celebra el 37é Aplec del Caragol
Arnau Pla
,
20/05/2016
Fires i festes
Allò que va començar com una demostració gastronòmica, ha acabat esdevenint una de les festes populars més esperades de les terres de Ponent i en especial de Lleida. Des de l’any 1980 que es va celebrar la primera edició, cada maig s’organitza, durant un cap de setmana, l’Aplec del Caragol: un esdeveniment que uneix el millor de la cuina de ponent i l’essència de les festes populars. Surtdecasa Ponent, ha parlat amb el Sr Postureig de Lleida perquè ens expliqui què és l’Aplec, com ha evolucionat i com es viu des de dins.
"Les penyes som com equips de futbol, però amb la diferència de què no competim entre nosaltres sinó que juguem tots al mateix i tots guanyem."

1. Com li explicaries a algú que no l’ha viscut mai que és l’aplec?
L’Aplec és la millor festa del món. El que fem és reunir-nos en penyes/colles, en  què tots anem vestits igual, mengem tots junts, mengem caragols i a més organitzem activitats i festa. Està molt bé,  perquè tot i que tots tenim la nostra penya, es crea un sentiment de germanor pel qual per exemple, si algú que no és de la teva penya et demana una cervesa, no li dius que no i a la inversa. A més, és com que durant aquests tres dies la gent de Lleida aparca una mica la rutina i la quotidianitat i desconnecta una mica. Gent que potser veus molt seriosa la resta de l’any, aquests dies està més alegre i la gent es torna més amable i simpàtica.

2. Com és la relació entre penyes?
Doncs la veritat és que tenim molt bon rotllo. Ja et dic, gent que no veus durant tot l’any, durant l’Aplec tens ganes de veure’ls i, no només de la teva penya sinó gent també gent d’antres penyes. Jo moltes vegades faig el símil amb els equips de futbol. Les penyes som com equips de futbol, però amb la diferència de què no competim entre nosaltres sinó que juguem tots al mateix i tots guanyem. A més a més, cada penya posa la seva música i fa la seva festa i tu pots anar d’una a l’altra i coneixes molta gent. També et dic que jo parlo des de la perspectiva de penysita i potser des de fora es viu diferent i potser ens hauríem d’obrir a què la gent de fora ho pogués gaudir com nosaltres.

3. I com us organitzeu dins les penyes?
Normalment hi ha un president per a cada penya i vicepresidents que varia el número segons la penya, però cada penya funciona a la seva manera. Hi ha penyes que lloguen algú perquè cuini, pari a taula i serveixi a la barra, i desprès hi ha penyes com la meva que ens organitzem com podem entre tots. Ens repartim les feines i el president és el que organitza tot això. D’altra banda, el president és també l’encarregat d’assistir a les reunions què organitza la FECOLL, que és l’entitat que aglutina totes les penyes participants a l’Aplec, en què normalment es decideixen temes d’organització i funcionament i ell ho transmet als seus penyistes.

4. Com ha evolucionat la festa al llarg dels anys?
La veritat és que l’Aplec ha crescut molt i ha millorat en organització. S’ha intentat incloure a tothom i tot aquell que ha volgut muntar una penya tard o d’hora ha tingut l’oportunitat de fer-ho. A més també han millorat amb paviment la zona on s’organitza l’Aplec que abans era de terra i t’embrutaves molt i en general les millores per mi han estat molt positives. Sempre hi ha el dilema però, de si hem d’internacionalitzar o no la festa, i quan parlo d’internacionalitzar-la em refereixo a què pugui venir-hi absolutament tothom qui vulgui, o conservar una mica l’essència de l’Aplec que és estar amb els teus penyistes i la teva colla i que no es massifiqui en excés cosa que en certa mesura ja ha passat, perquè crec que som cent i pico colles ja, i per tant és l’únic dubte que hi ha pel que fa a la gestió que se’n fa que per mi és molt positiva.

  • imatge de control 1per1

5. Quins aspectes milloraries de l’Aplec?
Per mi seria molt interessant que la gent que vingués de fora pogués viure la festa com un penyista. És veritat que hi ha un restaurant on tothom qui vulgui pot anar-hi, però no ho vius com ho viuries dins d’una penya, i per tant que d’alguna manera, no sé ben bé com, la gent de fora la poguéssim integrar una mica més sense perdre l’essència de l’Aplec. També hi ha la idea de què la festa s’obrís a tota la ciutat i que els locals de la ciutat, sobretot bars i restaurants, s’impliquessin molt més amb la festa i què per tant si ve algun turista encara que no baixi als Camps pugui gaudir una mica de la festa. Una mica com el que ha passat amb els San Fermines i Ernest Hemingway. Ell va internacionalitzar molt la festa i gent de tot el món viatja a Pamplona per gaudir de la festa. Podria ser una cosa bona per a la ciutat, però és cert cors el risc que es perdi una mica l’essència de les penyes, les colles i la rua.. L’altra cosa que potser milloraria i que és una cosa que reclamem sobretot la gent jove és que s’allargués la durada de l’Aplec. Però clar, si ho penses fredament, el cost que tindria si durés, per exemple, una setmana, seria molt més elevat i no només pels penyistes que suposaria un increment del cost, sinó també per la ciutat i pel que fa a serveis de neteja, de seguretat, etc. Però vaja, són només algunes idees que s’haurien de valorar pros i contres.

6. Quines novetats teniu preparades per aquest any?
Aquest any han canviat el recorregut de la rua que fem diumenge al matí. Personalment no em fa molta gràcia, però entenc els motius, perquè moure tanta gent per dins de Lleida, a l’hora que la fem i de les maneres que la fem després de tota la nit de festa, és una mica problemàtic. La novetat més important però, és que per primera vegada farem el Caragolasso. És una inauguració no oficial que s’assembla molt al Xupinazo dels San Fermines. A més, tinc l’honor com a Postureig de Lleida de ser qui parlarà en el primer Caragolasso de tots els temps de l’aplec cosa que per mi és un orgull.

7-Perquè creus que l’aplec s’està convertint en la festa que més esperen els Lleidatans durant tot l’any?
Jo crec que és pel tipus de festa. És el que et deia una mica abans, hi ha molta gent a Lleida que es reprimeix durant l’any i és una actitud que des de Postureig de Lleida hi vaig molt en contra i intento que es canviï, i en canvi durant l’Aplec es deixen anar. Gent que durant l’any et semblaria una persona seriosa i tranquil·la durant l’aplec es deixen anar. A més, crec que ho tenim relacionat també amb el fet que arriba el bon temps, que si ho sumes a la música, la festa i els caragols et dóna el còctel perfecte.
 

 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

L'Aplec del Caragol
Del 20 al 22 de maig
Camps Elisis de Lleida
www.aplec.org
Facebook Postureig de Lleida
Fitxa d'agenda Surdecasa

A

També et pot interessar