Cristina Mongay
,
10/05/2017
Fires i festes

Els bandolers sacsejaran de nou Castellserà

Els dies 13 i 14 de maig, Castellserà acollirà la tradicional Festa del Bandoler
Capçalera bandoler

Foto: 

Cedida
El bandolerisme es reviurà a Castellserà per tretzena vegada
En plena voragine d’activitats culturals, aquest cap de setmana es prepara una proposta ben original que ens enllaça amb un dels episodis més foscos i desconeguts de casa nostra: el bandolerisme. Castellserà serà, un any més, l’epicentre de la Festa del Bandoler, trobada que rememora els fets ocorreguts a finals del segle XV i inicis del XVI a la quadrilla del Perot d’Argensola, fill de la localitat.

Els dies 13 i 14 de maig el municipi urgellenc reviurà, una vegada més, l’època moderna de la mà dels bandolers! Els escenaris principals on podreu viatjar a aquest episodi del passat seran la Plaça Major, la plaça del Racó d’Antany i els voltants de l’edifici de La Panera.

Com ja succeïa en l’edició anterior, en aquesta cita cultural l’art, la natura i el territori hi seran molt presents. Juntament amb els episodis de creació històrica, i amb l’ambientació general de la localitat, podreu gaudir de dues exposicions. Per una banda, a La Panera hi trobareu la mostra ‘L’aigua, patrimoni el secans’, un treball basat en l’inventari i la gestió de l’aigua al terme de Torrebesses, que demostra l’existència d’aigua als secans; i, a la planta baixa de la Garuta, l’exposició fotogràfica ‘Ales i mans, persones que tenen cura dels ocells’, un estudi realitzat per Photo-Logistics al voltant de les aus de les nostres terres.

A llarg del cap de setmana podreu gaudir de dues representacions teatrals, una el dissabte a la tarda i l’altra el diumenge al migdia, que narren la història del Perot d’Argensola, el cap del grup de bandolers de Castellserà. Tanmateix, el diumenge es té previst de realitzat passes musicals i espectacles de malabars, a càrrec de la companyia local Improvisto’s Krusty Show. Aquests també faran les delícies del públic amb ‘La Cirquestra’, que amenitzarà el mercat de productes artesans i gastronòmics de la fira.

La mostra d’oficis artesans es desplegarà de nou per la vila, apropant a petits i grans aquelles feines tradicionals pràcticament desaparegudes. Les puntaires també ocuparan el seu lloc, agrupant gairebé 400 puntaires de tota Catalunya a la Plaça Sitjar. 

Completaran els actes de la festa la quarta caminada de l’Alera, els jocs tradicionals, un taller de bombolles de sabó, l’actuació del pallasso Biel i el ritme de les bandes Her Majesty, Kalikenyos i KsonRonda.

Entre les novetats que ens esperen enguany destaca la força que prendran les danses al llarg del cap de setmana. No només per part dels petits i petits, com passava fins ara, sinó també per part de diversos grups d’adults, que s’encarregaren de fer dues actuacions. 

També et pot interessar