Encontats

Foto: 

Cedida

La màgia dels contes torna a Balaguer amb una nova edició d’Encontats

El 3r Mercat del Conte Infantil tindrà lloc a la capital de la Noguera el diumenge 15 d’abril
Cristina Mongay
,
12/04/2018
Llibres
La màgia dels contes infantils farà les delícies de petits i grans el pròxim diumenge 15 d’abril en diversos espais del centre de Balaguer. Des de la 10:30h del matí, i fins prop de les 20h del vespre, els contes tradicionals, les versions actualitzades d’aquests i un seguit de noves històries i aventures pensades en els petits de casa cobraran vida en diversos escenaris de la capital de la Noguera.
Podreu gaudir de vuit espectacles i una visita teatralitzada

Encontats arriba enguany a la seva tercera edició i vol donar impuls, i el valor que mereix, a la tradició d’explicar contes, ja sigui de forma oral, tafanejant en les parades de llibreters o mitjançant els tallers i els jocs familiars.

El seu objectiu és molt clar: fomentar la lectura i la imaginació, uns valors fonamentals que cal treballar des de la infància per esdevenir quelcom imprescindibles en l’edat adulta. Encontats també vol promoure l’ús d’espais del centre històric de Balaguer per al desenvolupament d’activitats culturals, així com la seva visita freqüent per part de la ciutadania.

La jornada preveu desenvolupar-se a l’aire lliure –concretament, a la Plaça del CEI, la Sala d'actes del CEI, el Carrer Escala, el Carrer Velluters, el Carrer Franch i el Carrer Sant Pere– i comptarà amb un padrí d’excepció: el balaguerí Francesc Infante, il·lustrador de còmics i llibres com ‘El vestit nou de l’emperador’, ‘El segrest de la primavera o ‘Un amic entre les estrelles’.Els espectacles
A la nova edició d’Encontats podreu gaudir de vuit espectacles, sis dels quals tindran dues representacions.

El primer d’ells serà ‘El carrocontes’, la representació inaugural, que serà desenvolupada per la companyia Traüt i que sortirà des de la Plaça del CEI. Es tracta d’un espectacle itinerant d’animació on s’aniran explicant petites històries, com ‘El molinet màgic’, ‘El conte del rei que tenia el nas vermell’ o ‘La llegenda de Sant Jordi’, i es comptarà amb l’acompanyament de músics.

Un altre dels espectacles que podreu conèixer és ‘El cargol i l’herbeta de poniol’, a càrrec de la companyia Umpalumpa. Es tracta d’una representació de petit format, d’una durada aproximada de mitja hora, que explica la història d’un cargol que no pot arrencar l’herba de poniol que li farà passar el mal de panxa. En acabar el conte, tindrà lloc un petit taller d'olors amb herbes remeieres.

Umpalumpa també posaran a l’escenari d’Encontats ‘Contes de pa amb vi i sucre’, un seguit d’històries tradicionals, explicades de pares a fills, i de mares a filles, que han arribat fins als nostres dies.El xuixo i altres llegendes de Girona’ és l’espectacle que representaran Vadecontes. Explica la història del fill de la família Murris, pobre de butxaca, però perdudament enamorat de la filla del pastisser. Un amor prohibit, nascut enmig de la pesta, que vencerà qualsevol obstacle.

En Cuc i la Cuca’ és la proposta de la companyia Mon Mas. Es tracta d’una narració de contes de petit format amb un polsim de clown i una cullerada sopera de teatre.  

Fes-t’ho com vulguis representarà ‘Un circ de contes’, un seguit d’històries amb personatges de circ com l’amazona, el faquir, els pallassos o l’equilibrista. Per la seva banda, Roser Ros de Tantàrgora Serveis Culturals representarà ‘Contes a granel’, històries noves i velles en veu de la narradora que voldran alimentar la curiositat dels seus escoltadors i escoltadores.

L’espectacle encarregat de tancar el certamen serà ‘Ai rateta, rateta’, de la companyia El Replà Produccions. Tracta les aventures d’una rateta presumida que estava avorrida i cansada de tot i tothom, fins que un dia es va declarar en vaga.  Els tallers i jocs
Al llarg de la jornada, també tindran lloc diversos tallers de lectura, manualitats i jocs. Durant el matí, a la sala del CEI, podreu gaudir de ‘Lectures a la ràdio’, un workshop a càrrec de Ràdio Balaguer que vol apropar el món d’aquest mitjà de comunicació als petits. En ell, podran realitzar la gravació de dos contes que s’emetran per l’emissora balaguerina.

A la Plaça del CEI tindrà lloc un taller de manualitats coordinat per la Colla Gegantera i Grallera de Balaguer, el qual tindrà per objectiu fer construccions en 3D dels gegants ‘El Pageset’ i ‘La Pageseta’.

Pel que fa als jocs, durant tot el dia els petits podran gaudir del camerino de maquillatge, a càrrec d’El Burro dels jocs; l’espai ‘Fes-te gran’, a la Plaça del Pou, una col·lecció de 14 jocs dimensionats que potenciaran la seva creativitat i imaginació; i a la mateixa Plaça, ‘Som petits’, adreçat a nens menys de sis anys. Es tracta d’una activitat a càrrec de Quiràlia.


Altres activitats
Encontats també ofereix als seus visitants, a les 16h, una visita teatralitzada al centre històric de Balaguer. Aquesta anirà a càrrec dels tècnics del Museu de la Noguera i sortirà de la Plaça del CEI.

El món de la lectura i la imaginació també es despertarà en els estands de les llibreries i editorials ubicades en parades al Carrer de Sant Pere. Aquests compartiran espai amb alguns artesans i artesanes de la ciutat.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar