Albercocs

Foto: 

Cedida

Els 6 ingredients bàsics a la cuina de Ponent

Fem un recorregut per la matèria primera de les receptes lleidatanes
Surtdecasa
,
03/11/2020
Menjar i beure
El que couen els fogons de cada indret és un mirall de què cultiva la seva terra. Orelletes, coques de recapte, panadons, caragols, olla barrejada… Són alguns dels elaborats que reflecteixen la matèria primera amb què es compta, cada un d’ells possiblement amb múltiples variacions, però amb uns ingredients de base que mai no poden fallar als rebosts de les cuines de Ponent.


1. Oli d’oliva

Amb tota probabilitat moltes de les receptes que us puguin venir a la ment, siguin cuites o crues, tenen de base l’oli d’oliva. Si l’oli amb què cuinem és de bona qualitat, el plat resultant ja té molt de guanyat, no en va se l’anomena l’or líquid. L’oli de Ponent és un oli verge extra d’oliva, és a dir, de bona qualitat i obtingut a partir de procediments mecànics. D’altra banda, és un aliment  bàsic de la dieta mediterrània i que aporta nutrients i vitamines molt saludables per al cos, principalment per a combatre l’envelliment cel·lular.

 


2. Fruita de llavor i fruita de pinyol

El calendari fruiter de les terres de Ponent queda ben cobert entre les fruites de llavor i les de pinyol per garantir la collita durant tot l’any. Préssecs, albercocs, prunes, nectarines, peres, pomes o melons, amb les seves varietats prometen postres ben dolces, així com ingredients clau per a receptes amb un toc també dolç. La ingesta de fruita és cabdal per a una dieta saludable i equilibrada. Són riques en aigua, fibra, vitamines, minerals i nutrients antioxidants.

 


3. Fruits secs, saludables en totes les seves varietats

Les ametlles i les avellanes són les reines entre tots els fruits secs de Ponent. Crues, torrades, garapinyades, per fer guisats i rostits… Sempre un ingredient que acompanya d’allò més bé sigui per esmorzar, picar entre hores o acompanyar un àpat. Emprats tant en pastisseria com als fogons de les cuines, els fruits secs aporten proteïna vegetal, greixos de molt bona qualitat i sals minerals. Especialment indicats a les etapes de creixement i pels qui mantenen una activitat física i mental de gran rendiment.

4. El formatge del Montsec, aroma en llet crua de cabra
Catalunya és un territori amb un llistat ben nodrit de formatges. Són moltes les comarques que compten amb una varietat pròpia. A Ponent el referent és el formatge cendrat, caracteritzat per l’olor intensa de la llet crua de cabra. Com tots els formatges de llet crua, són formatges que evolucionen de gust en el tast i en predomina el sabor lleugerament àcid, salat i la textura mantegosa. Acompanya molt bé les amanides, un vi blanc, un ganyip o una llesca de pa amb un bon oli, també de Ponent.

 


5. Els dolços més dolços. Torrons i xocolates

La xocolata a la pedra és un clàssic que es va començar a industrialitzar a inicis del segle XX i rep el nom de la pedra que s’utilitzava antigament per a l’elaboració. Els ingredients amb què es fa són el cacau, la farina d’arròs, el sucre i la canyella, motiu pel qual té aquest gust tan característic i es pot fer servir tant per fer xocolata desfeta, per menjar-ne les preses a mossegades o per donar gust, per exemple, als estofats. Pel que fa al torró, amb tota probabilitat el d’Agramunt sigui el que gaudeix de més prestigi i es remunta des de més antic. La pasta és feta amb mel, ametlles o avellanes que abans es pelen i es torren, amb sucre o xarop de glucosa, clara d’ou i pa d’àngel. Es pot degustar en dues qualitats, l’extra i la suprema. La diferència rau principalment en el percentatge mínim d’ametlles o d’avellanes (60% o 40%). La textura del torró d’Agramunt és irregular, porós i es trenca fàcilment. El seu gust és ben dolç.

6. El vi, tan variat com la climatologia de Ponent
Parlar de vi a les terres de Ponent és parlar de la Denominació d’Origen Costers del Segre, amb una àmplia varietat de característiques així com subzones formen la DO. De fet, Ponent sempre havia estat terra de vinya fins a l’arribada de la fil·loxera, quan els arbres fruiters van agafar el relleu de la producció. D’unes dècades ençà s’ha recuperat amb força la presència de la vinya. Avui dia, Ponent agrupa fins a 36 cellers amb 250 referències i ja disposa de més de 4000 hectàrees de plantació. 

A

També et pot interessar