Pau de Ponts slide

Foto: 

Surtdecasa Ponent
Lo Pau de Ponts durant l'entrevista de Surtdecasa Ponent

Pau de Ponts: "La clau de la paròdia musical és triar una cançó que soni molt"

El cantautor Pau de Ponts està a punt de presentar el hit de l'estiu ponentí
Cristina Mongay
,
09/06/2017
Música
Pau Pinós és un jove de vint-i-tres anys de la Noguera que encarna, des de fa pocs anys, Lo Pau de Ponts. Youtuber i cantautor, va saltar a l’estrellat de les xarxes al juliol passat amb ‘La nòvia estiueja a Salou’, una paròdia de la cançó d’Enrique Iglesias ‘Duele el corazón’ en la veu d’un pagès lleidatà. Parlem amb l’autor de la cançó de l’estiu ponentina!
"A partir d’ara el Tomàs Molina no podrà dir que comença l’estiu amb el solstici, sinó a partir de la cançó de Lo Pau de Ponts"

- Quan neix Lo Pau de Ponts?
D’això deu de fer un parell o tres d’anys. A mi tota la vida m’han agradat molt dues coses: la música i el cachondeo. Llavors es van unir i va nàixer ‘Lo Pau de Ponts’. Exactament va nàixer per la Festa Major de Ponts, després del sopar del jovent. Els organitzadors sabien que a mi m’agradava el rotllo aquest i em van proposar animar la nit. Vaig pujar a l’escenari, vaig fer garrotins mig improvisats de gent del poble, així amb cachondeo, i va agradar força. Fins i tot el show es va gravar, es va penjar al Facebook i a Ponts se’n va parlar molt. I a partir d’aquí es va anar corrent la veu, hem convidaven a sopar de quintes i es va anar fent grossa la bola.

- Quan arriba la fama?
Doncs a partir d’un vídeo que vam gravar amb un mòbil, molt rudimentari, i el vam penjar al Youtube. Era una cançó dedicada a Ponts i clar, va anar bullint la cosa. I d’aquí vaig anar a actuar a altres pobles, vaig fer alguns vídeos més, vaig anar millorant la tècnica, etc. Fins que vaig anar al programa ‘Els Matins’ de TV3, a l’estiu de fa un parell d’anys, i allí cada setmana fèiem una cançó al voltant d’un tema important d’aquella setmana. Estar present a les xarxes socials és important, però sortir als mitjans convencionals, encara té molta força i et dóna molta credibilitat!

  • imatge de control 1per1

- I llavors va arribar el tema de Salou, amb la versió de la cançó d’Enrique Iglesias.
Exacte! Jo crec que molta gent s’hi va sentir identificada, aquí a les terres de Lleida. Va ser com la canción del verano de Ponent!

- Amb temes com aquest, no es pot evitar una relació amb l’esperit de Postureig Lleida. Té algun vincle Lo Pau de Ponts amb lo Sr. Postu?
Amb aquesta cançó de Salou sí, la veritat. De fet, el boom de la mateixa es deu en part a que ho compartís lo Sr. Postu als seus comptes de les xarxes socials. I des d’aquí l’hi agraeixo! Jo el que intento fer, amb humor i a través de les meves cançons, és retratar històries en les quals la gent s’hi pugui sentir molt identificada. I si a sobre hi fiques com a base una cançó molt sonada, com ‘Despacito’, i hi afegeixes humor i expressions d’aquí, a la gent encara l’hi enganxa més.
 

- L’actualitat és una font d’inspiració per les teves versions (el triplet, la llista unitària dels Junts pel Sí, etc.), però també aquest alter ego pagès amb moltes històries per viure.
He creat com una historieta protagonitzada per un pagès. Per desmentir-ho, no sóc jo! Jo no sóc pagès ni tenia novia llavors. I ara, tampoc! Fins ara s’havia fet amb novel·les, pel·lícules, de fer una primera part, una segona, una tercera, i jo em vaig animar a fer-ho amb cançons.

- Quines aventures viurà Lo Pau de Ponts?
Ara, a finals de juny, presentaré una nova cançó de l’estiu! A partir d’ara el Tomàs Molina no podrà dir que comença l’estiu amb el solstici, sinó a partir de la cançó de Lo Pau de Ponts (riures). No serà una versió sinó una cançó pròpia que m’està fent un músic dominicà. Passarem al mercat llatí, amb sons tropicals, i farem un featuring amb un altre dominicà.

- Lo Pau de Pont s’està internacionalitzant!
Però serà paròdia, això sí! Farem una paròdia dels videoclips latinos. Lo pagès de secà, arran la cançó de l’any passat, el volen convertir en una estrella de l’electrolatino, però ell té encara velles costums del passat molt arrelades i no s’acaba de trobar còmode amb això. Ja veureu el que l’hi espera! (riures)

- Amb qui t’has inspirat per fer aquestes paròdies?
Tot i que no sigui de la meva generació, la influència de les paròdies em ve de La Trinca, que escoltava al cotxe dels meus pares. Les seves cançons eren molts transversals, i les meves crec que també. Poden agradar a la canalla o als avis de setanta anys. Cada públic hi fa la seva pròpia lectura.


- ‘Sóc un pelacanyes’, ‘Com goses a tornar’, ‘Com un condemnat’ o ‘A poc a poc’ són alguns dels títols de les teves versions. Com tries les cançons a parodiar?
Ha evolucionat la tria que faig. Primer triava el tema d’actualitat, i li buscava la base musical. Ara és al revés. Trio una cançó comercial, que soni molt, i llavors trio la temàtica. Per exemple amb ‘Despacito’, doncs ‘A poc a poc’. I què pot anar a poc a poc? Vaig pensar en Internet de casa meva, o la típica conversa del cotxe que un pare o mare pot fer al seu fill o filla “Ves a poc a poc!, No corris tant!” La clau de la paròdia musical és triar una cançó que soni molt.

- Has repetit amb l’Enrique Iglesias com a autor a parodiar. També has tractat Bertín Osborne, Luis Fonsi, etc. algun cantant català en ment?
Als concerts faig versions dels Pets o els Lax’n’busto, però a Youtube només en tinc de castellanes. Però clar, per sort o per desgràcia el que triomfa ara mateix són les cançons en castellà i de l’estil electrolatino. I triant-les i cantant-les en català, d’alguna manera, els hi giro el sentit i en faig crítica.

- La majoria de videoclips que has gravat estan rodats a Ponent. Però també n’hi ha algun que se situa a Barcelona i a La Habana. Com tries els escenaris on gravar-los?
La majoria d’escenaris d’aquí els trio perquè els tinc a mà i perquè m’agraden. Per exemple, la granja que apareix als vídeos és la granja de vedells de la família de la meva mare, a Bellcaire, el tros que se segava també, el tros de panís és a l’horta de Ponts.

- Quina és per tu la cançó de l’estiu?
Enguany ho tinc clar, l’‘A poc a poc’ (riures). El ‘Despacito’, està clar, ja que té una gran promoció al darrera.

 

- Com et veus d’aquí a cinc anys? Fent de músic o fent d’advocat?
Ja ho veurem, encara no ho sé! Lo Pau de Ponts és una comèdia d’ara que sóc jove, però ja veurem com evoluciona. Ara estic en un moment clau, ja que he acabat la carrera de Dret i a casa ja hem diuen que m’he de centrar! (riures) Tinc un embolic important al cap! Però, de moment aquest estiu actuarem, fins al setembre o l’octubre. Gaudirem mentre puguem i a la resta sempre hi som a temps!

- El fenomen de Lo Pau de Ponts va més enllà de Ponent. Fa poc, a l’abril, vas actuar a Girona. Vols fer trontollar i cantar tot el país?
De fet aquest estiu, a Catalunya Ràdio, cada setmana faré una cançó d’actualitat. Jo m’ho passo molt bé fent les meves actuacions, he conegut molts pobles de tota Catalunya. Som una mica com 'El Foraster'. El tema ‘A poc a poc’ ha fet que em coneguin més enllà de Ponent, perquè és un tema més transversal, tot i que la resta de temes em consta que també van arribar amb força a moltes zones rurals de Catalunya que viuen realitats semblants a les d’aquí.

- Llança un missatge als nostres seguidors i seguidores!
Missatge de Lo Pau de Ponts a la població mundial (riures): al voltant de Sant Joan, us espera un nou hit, perquè no hi ha estiu a Ponent, i diria que a tot el mercado latino, fins que Lo Pau de Ponts treu cançoneta. Estigueu al tanto que aquest estiu la tornarem a fer grossa!

I ara que ve la caloreta i les Festes Majors, no deixeu de sortir de casa! Un estiu sense sortir de casa, no és estiu!

A

També et pot interessar