Rabadab

Foto: 

Cedida

Rabadàb, el grup efímer que apareix per Nadal per fer-nos ballar nadales amb ritmes jamaicans

La banda lleidatana presenta el disc ‘Nadales per jamaicanes’
Natàlia Virgili
,
19/12/2023
Música
Del fred i la boira de Lleida, al sol i les temperatures elevades del Carib. Els Rabadàb ens transporten a aquella època de l’any en què ens vestiríem amb poca roba i camises ben estampades. Ells, però, ho fan amb les nadales i cançons més populars del nostre cançoner tradicional.
Agafem les cançons tradicionals de tota la vida i les passem pel sedàs de la música jamaicana

El grup Rabadàb va néixer el 2018 arran de la inquietud del Pau Llop (veu) de tocar amb l’Ireneu Grosset (piano elèctric), Joan Vergés (bateria) i Joan Sobrevals (orgue). Ho va aconseguir.

El Pau reconeix que és un freak de les nadales "Veia que, al món anglosaxó, el fet de cantar nadales era i és una cosa molt natural, però aquí, a casa nostra, sempre ha tingut aquest punt carrincló per com s’interpreten". La idea del grup, però, no era la de crear cançons noves. "No soc ni compositor ni músic professional, per això vam decidir fer-ho fàcil: agafem les cançons tradicionals de tota la vida i les passem pel sedàs de la música jamaicana perquè és la música que ens uneix a nosaltres quatre". Rabadàb n’és el resultat.

  • imatge de control 1per1

Els quatre músics compten amb una trajectòria en diferents grups, com ara The Pepper Pots, L’home Llop & The Astramats, Thorpedians, Corcs Drum&Organ, The Island Defenders... Asseguren que es van engrescar a tirar endavant aquest projecte, en certa manera, efímer, ja que només actuen pels volts de Nadal. "Tot i que seria molt divertit tocar aquest repertori en ple mes d’agost en alguna festa major. Hauríem de canviar els jerseis de llana per camises hawaianes amb estampats nadalencs, però seria tot un repte i segur que el gaudiríem molt", assegura en Pau.

 

 

Tota la festa que suposa la música dels Rabadàb és compartida per públic de totes les edats en els seus concerts. I és que el fet d’actuar en horari diürn afegeix aquest punt de germanor entre pares i mares, canalla, avis, etc. "La varietat de gent que ens acull és tan diversa que forma part de l’essència els nostres bolos", comenta en Pau. 

L’any 2019 van llençar el seu primer disc amb vuit nadales i cançons tradicionals i populars com 'El cant dels ocells' o 'El dimoni escuat'. Però com que són homes inquiets, a principis de desembre d’aquest 2023, han tret a la venda el seu petit gran tresor: un vinil vermell que porta per títol 'Nadales per jamaicanes' (Natros Sols, 2023). Aquest LP recull totes les cançons d’aquests hooligans de Nadal. L’edició d’aquest disc s’ha limitat a 100 unitats que es poden trobar al Bandcamp del col·lectiu Natros Sols i, físicament, al Beat Cafè & Soul i al Hoppers de Lleida.

Més informació: 

Instagram Rabadàb

A

També et pot interessar