Els Rentadors

Foto: 

Cedida
Antics rentadors de Juneda

Safareig i música folk a Els Rentadors de Juneda

El municipi de les Garrigues acull entre el 5 i el 26 de juliol un nou cicle musical que portarà les veus de Roger Mas o Renaldo & Clara als antics rentadors públics
Montse Visa
,
03/07/2019
Música
Juneda tornarà a la vida els antics rentadors de la vila convertint-los en escenari musical amb l’estrena d’Els Rentadors. Un nou festival de petit format a Ponent que omplirà de música d’arrel folk aquest espai recentment recuperat.

Els antics rentadors de pedra d’aquesta petita població de Les Garrigues, que daten del segle XIX, estaven compartimentats en quatres espais diferents. Un per a la neteja de la roba blanca, un altre dedicat a la roba gruixuda, un tercer compartiment per esbandir i un últim espai per a fer neta la roba dels malalts. Potser per això aquesta primera edició d’Els Rentadors està conformada també per quatre concerts que tindran lloc els divendres de juliol en un escenari instal·lat dins el mateix safareig.

El festival s’estrenarà el 5 de juliol amb l’actuació de Roger Mas que presentarà el seu últim disc, ‘Parnàs’, coincidint amb el 20è aniversari del cantautor solsoní en el món de la música. El 12 de juliol serà el torn de Ferran Palau. El compositor i guitarrista d’Anímic portarà a Juneda el pop metafísic que es troba a ‘Blanc’, el seu últim treball, que segons les revistes Mondosonoro i TimeOut Barcelona ha estat el millor disc del 2018. El 19 de juliol serà el músic de Flix, Xarim Aresté, qui just acaba de publicar ‘El nus i altres mons’, qui actuarà entre les pedres de l’antic rentador.

La cloenda d’aquest primer cicle de concerts serà el 26 de juliol de la mà de Renaldo & Clara que també estan de celebració. Va ser fa deu anys que la banda capitanejada per la lleidatana Clara Viñals va enregistrar el seu primer treball. Entre les pedres ressonaran les melodies de ‘Les Afores’, el seu últim disc més proper al folk-pop.

Ferran Palau actuarà el divendres 12 de juliol.

Els Rentadors és una proposta intimista, en harmonia amb l’entorn que l’acull, que a la vegada permet descobrir un valuós patrimoni arquitectònic i cultural que durant anys amagava molts dels secrets de la vida quotidiana. En un moment en que les dones es feien càrrec en exclusiva de les tasques domèstiques, eren elles qui feien la bugada en aquests rentadors públics mentre aprofitaven per comentar les preocupacions i esdeveniments del dia a dia -d’aquí l’expressió fer safareig-.

Aquests espais de neteja comuns van deixar d’utilitzar-se amb l’arribada de l’aigua corrent que va comportar la instal·lació de safarejos particulars a les cases i que van quedar definitivament en desús amb la incorporació d’aparells com les rentadores.

Els rentadors que trobem a Juneda, concretament, es proveïen amb l’aigua del riu Femosa, afluent del Segre, a través d’una canonada d’origen àrab. L’espai està actualment senyalitzat i forma part de diversos itineraris a peu per conèixer l’entorn de la vila com ara la Ruta de l’Aigua, que convida a descobrir altres elements naturals i arquitectònics com ara els antics molins, que encara perduren entre els seus camins immutables al pas del temps.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar