Llibre Local

Foto: 

Pol·len Edicions
Representants de les editorials impulsores

Llibre Local: Ètica i sostenibilitat, una nova manera de fer llibres

Vuit editorials catalanes s’han unit per crear el segell Llibre Local
Helena Martín
,
31/03/2021
Llibres
De què està fet un llibre, quines persones hi han intervingut i on s'ha fabricat. Com l'etiqueta de valors nutritius d'un producte alimentari o la composició d'una samarreta, tota aquesta informació s'inclourà en les publicacions del nou segell Llibre Local, que han desenvolupat vuit editorials catalanes per promoure la indústria del llibre a Catalunya.

Impulsat per Comanegra, el nou segell està integrat per altres editorials com Llibres Parcir, Nanit Editorial, La Topera, Mosaics, Pol·len Edicions, Yekibud i Piscina, un petit oceà, tots projectes independents del panorama editorial català. L'objectiu de Llibre Local és apostar pel talent de proximitat i visibilitzar que hi ha moltes parts del procés de fabricació d'un llibre que desconeixem i que tenen un impacte mediambiental rellevant. Per exemple, per què algunes editorials catalanes produeixen els seus volums als països asiàtics? Sabem en quines condicions es troben els treballadors d'aquestes fàbriques o si es reciclen els residus de paper i tinta?

Davant d'aquestes incògnites, Llibre Local vol servir com una "eina informativa" per tal que els consumidors puguin "exigir a les editorials uns estàndards ètics i de compromís". Així, el nou segell assegura que totes les etapes de producció del llibre estaran ubicades a Catalunya i, per tant, que es minimitzarà la distància que han de recórrer les mercaderies de la fàbrica al consumidor.

D'aquesta manera, les condicions laborals dels treballadors de les empreses implicades també estaran sotmeses a les lleis i convenis del país. En paraules del mateix segell, aquesta iniciativa és una manera "d'invertir en el propi país" perquè, en exigir a cada llibre que tots els seus processos editorials i industrials siguin realitzats per empreses locals, "la inversió que fan els consumidors retorna a la nostra societat a través d'impostos i salaris".

A poques setmanes de la celebració de Sant Jordi, Llibre Local ha comunicat que muntaran una parada conjunta davant la Fàbrica Lehmann, on es troba actualment la seu de Comanegra. Entre els títols que estaran disponibles i que són novetats de les diverses editorials que integren el segell, s'hi troba 'El primer emperador i la reina lluna' (Comanegra, 2020) de Jordi Cussà, 'Què li passa a l'Elna?' (Mosaics, 2021) de Montse Cervera i il·lustrat per Joan Turu, o 'Els teus somnis' (Nanit Editorial, 2021), que és una cançó de Sopa de Cabra il·lustrada per Maria Antònia Roig.

Més informació: 

A

També et pot interessar