Festivals

Foto: 

Cedida

Els 11 festivals de tardor que no et pots perdre

Una selecció d'esdeveniments de diferents disciplines més enllà de l'àrea metropolitana
Surtdecasa
,
13/09/2021
Música
S'apropa la tardor i comencen els festivals de la temporada més enllà de l'àrea metropolitana. Us hem fet una selecció dels esdeveniments, alguns històrics d'altres de nova creació, que no us podeu perdre des d'aquest setembre fins al mes de desembre.

1. Fira Mediterrània (Manresa)
La Fira Mediterrània de Manresa és el mercat estratègic de les propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. Treballa amb els 360 graus de l’arrel tradicional, partint del grau inicial, el patrimoni immaterial i l’herència cultural, passant per les associacions de cultura popular i tradicional. Així que planteja tres grans itineraris en la seva programació, un de música amb l’escena mediterrània de músiques del món i música folk on destaquen les novetats de l’escena catalana d’arrel; un d’arts escèniques i un de cultura popular i associacionisme posant èmfasi en el seu maridatge amb el sector professional de les arts i també mirant cap al patrimoni immaterial de la Mediterrània. Paral·lelament, la llotja professional actua com a espai de trobada i intercanvi, esdevenint un punt de contacte i compravenda tant del sector de les arts escèniques com de la música. La 24a edició se celebrarà a Manresa del 14 al 17 d’octubre de 2021.
> Consulta la fitxa d'agenda

2. Festival Terrer (Priorat)
Ja ha començat la cinquena edició del Festival Terrer Priorat, l'aparador on la música, el paisatge, l’arquitectura i el plaer d’un bon vi expliquen la riquesa de la comarca. La programació d'enguany oferirà un seguit de concerts que aniran des del Barroc més pur amb instruments d'època fins al jazz més fresc i jove, passant per la música tradicional d'aquí i d'allà, aires flamencs i olor a Mediterrània. Entre els artistes, hi trobem Chiquelo, Clara Peya, Abla Carmona i Isabel Vinardell i Isabelle Laudenbach. El festival, en un format expandit des de finals d’estiu fins a les portes de l’hivern, es fusionarà amb els territoris de les denominacions d’origen patrocinadores DOQ Priorat, DO Montsant i DOP Siurana. El Terrer no és només música, cada concert va acompanyant d’un programa de tast de vins i olis de les DO patrocinadores. 
> Consulta la fitxa d'agenda

  • imatge de control 1per1

3. Mercat de Música Viva de Vic (Vic)
El Mercat de Música Viva de Vic torna a la presencialitat del 15 al 18 de setembre després d’una darrera edició marcada per la virtualitat d'un any difícil per la indústria de la música a causa de la pandèmia de la Covid-19. El Mercat persevera en aquesta 33a edició com a punt de trobada i de dinamització del sector, posant el focusen la seva funció d’altaveu de noves propostesde música en viu. Un espai cohesionador de la indústria musical a Catalunya amb la voluntat d’exercir com a agent clau en l’esdevenir de la música en directe. A més, la 33a edició del Mercat de Música Viva de Vic vol fer especial èmfasi en el fet de viure–o de tornar a viure–la música en directe, la música viva. 
> Consulta la fitxa d'agenda

4. Festival Rihihiu (Santa Bàrbara, Montsià)
Es tracta d'un festival d'arts escèniques de petit format que tindrà lloc del 15 al 17 d'octubre al Montsià. Pretén recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble articulant representacions artístiques contemporànies a les masades de Santa Bàrbara. La intenció és dibuixar un circuit cultural a través de les masades del poble que van donar lloc al nucli urbà. Es dibuixarà una topografia del patrimoni local que prendrà vida a través de diverses manifestacions artístiques contemporànies. La programació estarà pensada per abordar diferents temàtiques vinculades a les històries de vida, a la quotidianitat i a les manifestacions culturals locals amb una perspectiva de gènere. També es plantejaran noves interpretacions i expressions a partir dels continguts històrics recopilats pel Centre d’Estudis Planers, fent així una relectura des d’un punt de vista contemporani, de la vida i l’articulació actual d’aquesta en un context rural com és el de Santa Bàrbara, posant en valor el seu patrimoni immaterial així com el paisatge rural on s’assenta la nostra localitat.
> Consulta la fitxa d'agenda

5. Festival TNT (Terrassa)
Aquesta edició del Festival TNT de Terrassa inclou vint-i-dos peces, la meitat de les quals són estrenes. Això implica que és una edició amb risc, una paraula que defineix el festival però també el moment que estem vivint. Acollim molts treballs que s’han gestat en aquest present voluble i potser per això s’hi refereixen. Com no fer-ho? Potser el més revolucionari en la nostra societat actual sigui reflexionar críticament tal i com ens proposen les pràctiques artístiques que apel·len a allò real. Així, presentem els treballs de les companyies residents Las Huecas i Urati, dos col·lectius de creadores i creadors, molt joves, emergents i innovadors, que se centren en la gestió privada de la nostra mort i el cos migrant en relació al cos virtual, respectivament. Dos propostes que dibuixen una sendera per la que transiten d’altres treballs com, per exemple, els de Vértebro o Bárbara Bañuelos, també companyies residents que han treballat al voltant de conceptes com la bogeria contemporània, l’autoexplotació o la sostenibilitat. Són totes qüestions que demanden reflexió perquè ens ubiquen en el debat sobre com seguir vivint, com construir un futur tan qüestionat ara mateix. 
> Consulta la fitxa d'agenda

6. FABA (Manresa)
L’Anònima de Manresa acollirà el festival FABA del 26 de setembre al 2 d'octubre. Aquesta iniciativa neix el 2017 amb l’objectiu de convertir l’antiga fàbrica del carrer Llussà en un nucli de creació al bell mig del barri antic de la capital del Bages. El que seria la cinquena edició, la quarta presencial per la pandèmia, se celebrarà amb més de quaranta artistes, dos escenaris i la llotja de creació al recinte fabril. I amb la previsió de tornar el maig. Tindrà com a caps de cartell, com ja es va fer públic fa unes setmanes, Laetitia Sadier, la líder de Stereolab, que presentarà el seu nou format de directe en solitari; Hidrogenesse, que actuarà per primer cop a Manresa, i Rodrigo Laviña y su combo, amb una bona representació de músics bagencs a les seves files, com els germans Alba i Santi Careta.
> Consulta la fitxa d'agenda

7. Undàrius (Girona)
Undàrius és un festival de Girona amb vocació transfronterera i dedicat a la cultura popular i tradicional, catalana i occitana però també obert i connectat amb les altres cultures d'Europa. Undàrius ofereix una programació que es faci el seu lloc dins l'oferta cultural de l’euroregió definida pel triangle Barcelona-Tolosa-Montpelhièr dins la qual Girona hi ocupa una posició privilegiada. La programació d'aquest 2021, del 7 al 10 d'octubre, estarà plena de tallers, cursos, concerts i espectacles vinculats amb la música tradicional d'aquesta regió.
> Consulta la fitxa d'agenda

8. Ítaca (Empordà)
El Festival Ítaca, Cultura i Acció, impulsat i organitzat per la productora Link Produccions, proposa actuacions musicals en alguns dels espais més bonics de l'Empordà. Propostes culturals de qualitat a un preu assequible, amb l'objectiu de reivindicar la cultura com a dret bàsic. El festival es va posar en marxa el mes de maig i aquest 2021 se celebra a set pobles de l'Empordà i finalitzarà el setembre a l'Escala. Més de 20 concerts i 13.000 entrades a la venda. Enguany, ha adaptat els espais a les mesures vigents per la pandèmia. El festival se celebra en recintes amplis que garanteixin les distàncies de seguretat entre els assistents. 
> Consulta la fitxa d'agenda

9. In-Somni (Sarrià de Ter)
La 18a edició del Festival In-Somni tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de setembre, després d'haver hagut de retardar les seves dates inicialment previstes per la crisi el coronavirus. Aquest festival de música indenpendent se celebrarà al l Parc de la Cope, a  Sarrià de Ter. Acollirà dotze hores de música i activitats repartides en tres dies. Entre els grups hi torbem Grises, Luw, Last Transmission (homenatge a Joy Division), Anier, Joana Serrat, Flashy Ice Cream, Crim, La Inquisición, Swit Eme, Doble & Hugh Sound y Vinnie Kairos + Mad Dhi & L’Home Estàtic. L'In-Somni complirà amb totes les normatives sanitàries del Procicat, per a salvaguardar la salut de tots els assistents.
> Consulta la fitxa d'agenda

10. Revela't (Vilassar de Dalt)
Revela’T és un festival fotogràfic internacional que neix a Vilassar de Dalt el 2013 i es posiciona com a referent internacional en fotografia analògica contemporània. Pretén ser un punt de trobada pels aficionats a la fotografia i en especial pels aficionats a la fotografia analògica. Revela-T no vol renunciar a res, però advoca pels procediments fotogràfics que requereixen una mirada i un tempo més reposats, així com per compartir experiències, coneixements, i establir contacte i sinèrgies amb altres persones, institucions i projectes. El lema d’aquest any és 'Universos propis', amb la intenció de mostrar treballs més personals i d’autor on cadascú pugui ensenyar el seu propi univers.  
> Consulta la fitxa d'agenda

11. FotoLimo (Entre  Portbou i Cerbère)
FotoLimo és un festival transfronterer de fotografia i arts visuals que neix entre Portbou i Cerbère. Més enllà de la línia com a límit o mur, però també de la versió naïf de diversitat cultural com a espai feliç de convergència de cultures on les identitats i les fronteres estan en suspens, o en vies de redefinició. Els organitzadors estan convençuts del paper de la imatge com a vehicle per a la transformació social. Un festival que pretén habitar la frontera de manera plural, fomentant el pensament crític a través de la creació fotogràfica i les arts visuals. Partint de la utopia com a mitjà de transcendència que creu en la necessitat d’una nova epistemologia de les fronteres que té en compte els límits conflictius de la identitat en el món. Situat en un enclavament transfronterer únic, el festival FotoLimo ha trobat el marc ideal per reflexionar sobre la frontera des d’una mirada lúdica, col·lectiva i transformadora, buscant habitar la porositat de la frontera mentre imagina, crea i s’enriqueix de les noves formes d’hibridació cultural tan pròpia del món globalitzat d’avui.
> Consulta la fitxa d'agenda

A

També et pot interessar