Surtdecasa Festival

Foto: 

Cedida

Surtdecasa Festival, una diada cultural vinculada al Centre de Catalunya

Un festival cultural que tindrà lloc el proper 10 de juny a Igualada
Surtdecasa Centre
,
07/06/2017
Fires i festes
El proper dissabte 10 de juny tindrà lloc el primer Surtdecasa Festival al Kiosk del Rec d’Igualada. La iniciativa del portal digital Surtdecasa Centre, pretén ser una diada cultural on hi tindrà cabuda diverses expressions i disciplines artístiques vinculades al territori. La proposta aglutinarà en un sol espai les diferents propostes, projectes i accions culturals de les que s’ha parlat, es parla o es parlarà en la nostra edició. Des de les 10 del matí fins les 4 de la matinada i amb entrada lliure, hi tindran lloc un total de 18 activitats de diverses temàtiques i per a tots els públics: concerts, mercat d’artesans, rutes patrimonials, instal·lacions artístiques, conferències, exposicions, activitats gastronòmiques i recitals poètics entre d’altres. Amb aquesta varietat de propostes, totes les seccions del mitjà s’hi veuen representades, per donar visibilitat als artistes i a les entitats del territori.


Exposicions i instal·lacions artístiques
El festival comptarà amb l'exposició 'La gent del barri dempeus' que mostra la lluita pels drets bàsics que va impulsar l'AAVV la Convivència del barri de Sant Maure de Montbui durant els anys 70. L'exposició forma part del projecte ‘Lluites compartides’, amb el què Òmnium Cultural vol fer un reconeixement a totes les lluites que han contribuït a construir el nostre país. També hi haurà instal·lada al festival, la sèrie 'Formigues' de Ferroluar, que consisteix en tres formigues robot de més d’un metre que es mouen de forma completament autònomes i construïdes a partir d’elements reciclats. Darrera de Ferroluar s’amaga el montbuienc Raúl Martínez, un artista que treballa amb maquinària industrial i la seva obra es desenvolupa entorn de la creació d’objectes i animals mecànics.

I per últim, el Projecte Refugi, una iniciativa de la branca Gràfica Activa del col·lectiu disseny=igualada que ha consistit en una convocatòria a professionals o estudiants del sector gràfic, del disseny i la publicitat perquè creessin obres gràfiques sobre la temàtica dels refugiats. Les més de 160 obres rebudes, han estat recollides en una exposició col·lectiva, en una publicació física, en format de llibre i s’han imprès en format de postals individuals. Les obres i el llibre poden ser adquirides i totes les donacions recollides aniran destinades a l’entitat Creu Roja Anoia, per la seva labor d’ajuda a les persones refugiades que arribin a l’Anoia.

  • imatge de control 1per1

 


Matinal de visites guiades i activitats per als més menuts
Durant el matí tindran lloc dues visites guiades: una al barri del Rec i una altra a l’Adoberia de Cal Granotes. El barri del Rec és un conjunt màgic on es mesclen naus abandonades i peces industrials noves però que manté el caràcter identitari d’una ciutat nascuda al voltant de la pell i conforma un espai únic al món. La visita que sortirà a les 10h del Kiosk del Rec, estarà guiada pel col·lectiu Amics del Rec i recorrerà els indrets més emblemàtics del barri, per finalitzar a l'Adoberia de Cal Granotes, antiga adoberia que forma part del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia. Allí començarà, a les 11h, una visita guiada per aquesta construcció industrial del segle XVIII que simbolitza l’activitat més singular d’Igualada, la transformació de pells crues en cuir: l’adob de la pell.

A la programació del festival no hi faltaran activitats per als més petits, durant tot el matí i també per la tarda. Al matí, a l'espai del Mercat d'Artesans al Kiosk del Rec, hi ha programats tot una sèrie de tallers artesanals a càrrec d'Àuria Fundació, el Museu de la Pell d'Igualada i l'artesà Àngel Laguna i Alícia Villavecchia, i també es comptarà amb la presència d’imatgeria festiva de la ciutat d’Igualada. A la tarda, podran participar a la proposta de jocs i tallers de malabars, d’equilibri i de xanques a càrrec de l'Associació CAE de Manresa i l’animació a càrrec del grup de percussió Batinkat, que ens acompanyaran fins als concerts de la nit.

 


Vermut poètic i concert de Jo Jet i Maria Ribot
Al migdia se celebrarà un vermut poètic amb algunes de les veus poètiques amb més personalitat del Centre de Catalunya, els rapsodes Ton Armengol, Núria Domènech, Xavier Giol, Elena Sixto i Sònia Moya, que donarà pas al concert de Jo Jet i Maria Ribot, que ha comptat amb el suport de l'associació manresana De Natura Cultura. El duet manresà ens presentarà el seu segon disc ‘Lliure o descansar’ que a diferència de ‘Viatges i flors’ -un primer disc primaveral i lluminós-, reflecteix la cara nocturna de la vida. Un disc honest i viu amb el que Jo Jet i Maria Ribot han explorat nous camins sonors tot mantenint la seva essència. El seu directe, amb una escenografia envolvent, ens convida a l'interior d'un habitatge. Un espai on l’entrada és sempre una benvinguda i on la sortida et planteja escollir entre dues opcions, ser lliure o descansar.

 


Marc Sellarès, creació artística en la natura
A les 18h de la tarda serà el torn de l’artista bagenc Marc Sellarès, que impartirà la xerrada ‘Marc Sellarès, creació artística en la natura’ on explicarà els seus principals treballs en la natura. Entre ells, la instal·lació 'El bosc de les creus', que va fer en els terrenys afectats per l'incendi d'Òdena del juliol del 2015, en la què durant un any va col·locar 1293 creus, tantes com hectàrees cremades en l’incendi, ocupant una superfície d’unes 4 hectàrees, als termes municipals d’El Bruc i Sant Salvador de Guardiola.

També posarà especial èmfasi, en la seva darrera intervenció artística ‘Som’, de més de 400m de llargada per a la biennal de land-art d'Andorra. Es tracta de la imatge dels seus dos fills com si fossin dos germans refugiats que està situada a la Tartera d'en Carroi visible des d'Andorra la Vella i Escaldes. La imatge està distorsionada per poder ser vista en tres dimensions des del centre d'Andorra i està situada sobre el camí dels drets humans per on milers de refugiats republicans fugiren cap a França el 1939 i d'altres entraren per allí cap a l'Estat fugint del nazisme.

 


'Formes de volar', un procès de cocreació de l'espectacle 'Volàtil' de l'EBF 2017
A la tarda també tindrà lloc l’acció artística 'Formes de volar', un procès de cocreació de l'espectacle 'Volàtil' que tindrà lloc al Night Glow de l'European Balloon Festival 2017. L'acció artística vol explorar les sensacions associades a la idea de volar. La proposta, acompanyada d'una escenografia d'objectes dins d'un Iglú de Vent per estimular l'espectador, consisteix a preguntar a la gent diferents maneres de volar, obrint la finestra a tot tipus de respostes. Alhora aquesta acció, consisteix a iniciar un procés de cocreació per realitzar l'espectacle ‘Volàtil’. Les aportacions sensorials dels espectadors seran la matèria primera per donar sentit i estructura a l'espectacle i al Night Glow.

 


Visita virtual a les tines a peu de vinya i tast de vins de la DO Pla de Bages
Just després de la presentació oficial de l'edició Surtdecasa Pirineus, a les 20h a l'Espai Hangar del Kiosk del Rec tindrà lloc una visita virtual a les tines a peu de vinya. El gran passat vinícola bagenc ha deixat un patrimoni cultural i turístic molt valuós, les tines i les barraques de pedra, construccions que es troben en procés de convertir-se en Be Cultural d’Interès Nacional. De la mà de Bagesterradevins i de la DO Pla de Bages, coneixerem aquestes construccions fetes amb pedra seca que servien per fer el vi a peu de vinya. Aquesta visita virtual pretén donar unes pinzellades de la història que s’hi explica amb el suport d’un petit vídeo de la ruta i, sobretot, intercalant el tast d’uns quants vins de la DO Pla de Bages de la mà del sommelier Josep Pelegrín, millor sommelier de Catalunya el 2014 i el 2015, i millor sommelier d’Espanya el 2016.

 


Concerts de JoKB, Sherpah i The Forest Shotgun Motorcycle Djs
Ja a la nit, gaudirem de l'actuació musical de la jove banda igualadina JoKB, que aposten per un estil camaleònic on fusionen el pop amb matisos reggae, ska, latin i folk, i que acaben de publicar el single 'Surt El Sol', el segon d'aquest 2017. Després d'ells serà el torn dels bagencs Sherpah, que després de 10 anys de trajectòria, tres discs i més de 500 concerts, enguany han publicat el seu quart treball, ‘H’ (Picap, 2017), després de 5 anys de silenci discogràfic. I per tancar el Surtdecasa Festival, el col·lectiu igualadí The Forest Shotgun Motorcycle, que amb els seus hits, projeccions i espectacle, ja són uns habituals dels finals de les millors nits festives de la zona.

 


Activitats externes al Kiosk del Rec
La majoria d’activitats tindran lloc al Kiosk del Rec i algunes es desenvoluparan en altres punts de la ciutat, com les ja mencionades visites guiades del matí. Però també a les 19h de la tarda tindrà lloc a l'Auditori del Museu de la Pell, el 1er Festival Galàctic de Cançó d'autor i poesia, organitzat per l'Associació Cultural Galàxia. Un repertori amb 5 cantautors/es i 5 poetes, on el  format d’actuació es dividirà en 5 parelles artístiques a dalt de l’escenari amb la interpretació del cantautor/a i poeta junts. L'orde d'actuació i els participants seran: Nafent + Alejandro Penalva, Roger Margarit + Marc Freixas, Raül Benéitez + Jaume Piquet, Roger Subirana + Santi Borrell, i Oriol Barri + Empar Sáez. I pel matí, en un acte coorganitzat amb l'Associació El Trill en el marc del 7è Mercat de les Espècies d'Argençola, tindrà lloc el tast d'espècies d’Argençola i productes a base de saüc, a càrrec de Marc Talavera, biòleg especialista en etnobotànica i membre del Col·lectiu Eixarcolant.

A

També et pot interessar