Dona

Foto: 

Cedida
Amparo Sánchez

5 propostes per posar-nos al dia de feminisme a Barcelona

Un mes plegat de propostes per pensar i repensar-nos des del feminisme. I és clar, per disfrutar!
Anna Vilamú Bosch
,
01/03/2019
Activa't
Al març, a Barcelona, hi ha propostes que tenyeixen de lila la ciutat. Tallers, conferències, concerts, cicles de literatura, recitals. Algunes amb un to punk; altres transgressor o afectiu; altres des de l’art contemporani, o des de les institucions públiques. I davant de tota aquesta oferta, nosaltres hem fet una selecció força heterogènia; perquè sabem que hi ha tantes formes d’entendre les coses com persones hi ha al món.

1. Cicle de literatura feminista a La Carbonera
Des de La Carbonera es proposa una reivindicació ferma d’autores i obres, recordant durant tot el març amb diversos esdeveniments i propostes, que les dones escriuen literatura, assaig, poesia o còmic. I per això, com l'any passat - i com l'any que ve - només hi trobareu destacats llibres de dones, i actes conduïts per elles.  “Així que ho direm ben fort, i direm també que sabem que només és un gest simbòlic, però creiem que és necessari igualment. Perquè podem llegir-nos com vulguem, escriure'ns com vulguem, i aquest març ho volem fer així, amb llums, focus i veu ben alta”.
Més informació

2. Ocaña, retrat intermitent
Dins 'Diva. Cicle de Cinema Marica', una proposta per submergir-se en el personatge d’Ocaña. José Pérez Ocaña era un pintor andalús que va marcar la vida de la Rambla i la plaça Reial a la Barcelona de finals dels setanta, una ciutat amb moltes ganes de llibertat i molta vida cultural. Durant la pel·lícula ens parla el pintor des de casa, de la seva vida, i al mateix temps en intermitències, veiem el món que emana del seu subconscient. La vetllada també comptarà amb el passi del curt 'El Drac de Miuka' d'Enzo Manzo, un sopar a càrrec del col·lectiu 'Lola no estàs sola' i una posterior festa crossdresser.
Més informació

  • imatge de control 1per1


'Microhistòries de la diàspora. Experiències «encarnades» de la dispersió femenina'

3. Dissidència sexual i feminismes negres en context transnacional
Conferència de Pratibha Parmar moderada per Rebecca Close. Parmar (Nairobi, 1955) és una cineasta britànica nascuda a Kenya i d’ascendència índia que es va traslladar a Anglaterra amb la seva família quan ella tenia 11 anys. És coneguda internacionalment pel seu treball de documental polític i, sovint, polèmic, així com pel seu activisme en els moviments feministes i de drets de les lesbianes a escala mundial. Gràcies al fet d’haver posat la lent de la seva càmera sobre comunitats i pobles marginats d’àmbit internacional, la seva contribució als drets humans i a l’educació a tot el món ha estat crucial. Les seves pel·lícules estan marcades per la complexitat política i la riquesa visual i hi reprèn els temes de la força de les dones, l’opressió racial i cultural i les vides de les persones LGBTI del sud d’Àsia. Des de l’humor, l’enginy i la quotidianitat ens parla de somnis, anhels i, en general, de la vida. Activitat dins del cicle 'Microhistòries de la diàspora. Experiències encarnades de la dispersió femenina', un projecte de La Virreina Centre de la Imatge amb el suport del Programa Barcelona Interculturalitat. Comissariat per Tania Adam.
Més informació

4. Pa’lante Amiga!
Des de l’art gràfic, la música, les pel·lícules, els tallers, el menjar vegà o les xerrades, en aquesta fira d’autoedició gràfica i sonora es qüestionen les diferents maneres d’entendre les relacions de poder i, és clar, de gènere. Un espai comú per totes les identitats perifèriques a l’hegemonia de la masculinitat: dones, marikas, queers, trans, persones no binàries i totes les dissidències sexuals. Un lloc on compartir lluites, inquietuds i sobretot creacions. Les jornades comptaran amb editorials, col·lectius, distribuidores i individualitats que publiquen i creen fanzines, llibres, il·lustracions, serigrafies, material sonor o fins i tot material artesanal. Tractant temes com la teoria queer, el queer-core, l’homo-core, el feminisme, la sexualitat, l’erotisme, les masculinitats; a més d’altres temes i lluites interseccionals com són l’alliberament animal, l’antirracisme o l’anticolonialisme. Divendres 22 de març tindrà lloc a La Cinetika de 18h a 00h amb entrada a taquilla inversa, i dissabte 23 a l’Ateneu l’Harmonia d'11 a 00h i els concerts tindran un cost de 5 euros per cobrir les despeses.
Més informació

5. Festa del “(Ch)ocho de marzo”
Dimecres 6 de març, per preparar-nos per aquest 8 de març, què millor que moure l’esquelet a ritmes feministes i alçar la veu, juntament amb totes les dones que conformen el cartell de la Festa del '(Ch)ocho de marzo'. Perquè fins i tot als nostres espais d’oci cal que canviïn moltes coses i fer-ho tot ballant potser ens pot resultar més fàcil; o si més no més divertit. La festa comptarà amb la presència de: JazzWoman, Women Soldier, Purple Rockets, Amparo Sánchez (Amparanoia), Marinah (Ex-Ojos de Brujo), Suzanna i Dj Laia.
Més informació

A

També et pot interessar