Barcelona Creative Commons

Foto: 

Cedida
'The commons' un documental de Kevin Hansen

Les ciutats i els béns comuns, eixos del Barcelona Creative Commons

Del 25 al 29 de juny tindran lloc un total de 16 projeccions amb col·loquis i debats, un concert visual i dos tallers
Anna Vilamú Bosch
,
19/06/2019
Activa't
Barcelona Creative Commons és un festival de cinema que des de fa 10 anys apropa al públic peces audiovisuals que aposten per la idea de cultura lliure i transformadora, fent que tot el que programen s'aixoplugui sota el paraigua de les llicències Creative Commons. Llicències lliures pel que fa a drets de reproducció, còpia i distribució de les obres. Aquestes llicències són més flexibles que el copyright ja que estan pensades especialment pel moment digital que estem vivint. Així, l'autora o autor determina els usos de la seva obra, permetent una major flexibilitat necessària per a una major difusió a la xarxa.

Enguany, del 25 al 29 de juny tindran lloc un total de 16 projeccions amb col·loquis i debats, un concert visual i dos tallers, entre altres activitats; i els eixos temàtics que s'abordaran tindran relació amb la defensa dels drets col·lectius a les ciutats, els béns comuns i les opressions. Des de Surtdecasa Barcelona hem fet una selecció d'alguns dels esdeveniments que proposa el festival i que pots trobar en aquesta programació.


Presentació del Barcelona Creative Commons 2019

1. 'The commons' un documental de Kevin Hansen
Produït l'any 2019, ens parla de comunitats que reafirmen futurs sostenibles mitjançant consens, equitat i recursos compartits. Durant el llarg procés de la pel·lícula s'han anat descobrint diferents eclosions d'iniciatives de la societat civil. Cansades d'esperar el govern, comunitats que s'enfronten a la privatització i la destrucció dels recursos compartits tornant-se a imaginar els diners, iniciant noves escoles i posant en marxa noves cooperatives.
Quan? Dimecres 26 de juny a les 19:30h (projecció + debat posterior)
On? Capella de la Misericòrdia

2.  Reflexionem sobre la propietat intel·lectual
Un altre dels actes a destacar és la ponència a manera de taula participativa a càrrec d'Alberto González Pulido, assessor jurídic i consultor de propietat intel·lectual, gestor cultural, galerista assistent i directiu de AICAV. La proposta d'aquesta ponència participativa és pensar juntes sobre l'estat de la creació, la propietat intel·lectual i la llibertat d'informació a l'Estat, a partir d'analitzar els casos més rellevants de censura succeïts durant aquests darrers anys i posant la lupa a les noves normatives europees que generaran controvèrsia en un futur pròxim.
Quan? Dijous 27 de juny de 10 a 13h
On? Aula 0 Macba

3. Debat  sobre la cultura de la salut comunitària
'Los Cuidados' parla de la Sílvia, una dona que aterra a Vallecas per fer la seva residència en medicina familiar a un centre de salut on es troba amb gent que diu coses com que "fer barri" és la millor manera d'estar més sanes. El debat, doncs, a partir del visionat plantejarà qüestions com: quins són els agents necessaris per fer salut comunitària, quins són els principals perills als quals s'enfronten aquestes xarxes de salut o on són els límits. Perquè tenir salut està estretament lligat a com ens sentim, a viure amb plenitud, a no sentir-nos coartades, a sentir-nos estimades i a poder estimar.... Més enllà de l'absència de malalties, i això, necessàriament necessita d'altres i d'una actitud sobre nosaltres mateixes que potser és important que reaprenguem. Després de la projecció de 'Los Cuidados', d'Antonio Girón i Raquel Congosto, s'obrirà el debat.
Quan? Dijous 27 de juny a les 20:15h 
On? Auditori del Macba

4. 'Ficción immobiliaria: en directe' del col·lectiu Left Hand Rotation
Es tracta d'una projecció narrada que ens permetrà viatjar a través d'escenes de pel·lícules de ficció on les problemàtiques associades a la qüestió de l'habitatge apareixen en la trama principal o creuades amb aquesta. En aquesta proposta es presta més atenció a la localització de les diverses peces seleccionades, sense deixar de banda la trama, per accedir a part del coneixement fílmic emmagatzemat en la imatge audiovisual. Una manera de rellegir i remesclar el cinema comercial - que a priori no té un caràcter activista - per extreure lectures potser subestimades en clau de conflicte pel dret a la habitatge.
Quan? Dijous 27 de juny a les 22h (projecció narrada)
On? Auditori del Macba

5. 'Diom', una proposta audiovisual de Lucia Andújar
Produïda l'any 2018 per Quepo, 'Diom' pren el nom d'una paraula wolof que apel·la a l'enteresa, el coratge i la força interior. 'Diom' és allò amb què centenars de persones s'aixequen cada matí i defensen la seva dignitat en un context legal migratori que les exclou de la societat on viuen. A Barcelona, un grup de manteres i manters s'aventura a posar en marxa un negoci de venda ambulant impulsat per l'Ajuntament. La cooperativa intentarà oferir una feina digne i documents legals a persones en situació irregular en la ciutat.
Quan? Divendres 28 de juny a les 17:30h (projecció doble de 'Bocamandja' i 'Diom' + col·loqui)
On? Auditori del Macba

6. 'Mujer 1, mujer 2, mujer 3', un documental de Sonia Ros
Aquesta proposta audiovisual, produïda també per Quepo al 2018 ens parla d'una conversa entre tres dones, víctimes de l'explotació i el tràfic sexual, sobre l'impacte psicològic de fer el pas de denunciar i enfrontar-se a un sistema policial i judicial que els exigeix massa, posant constantment en dubte les seves històries o revictimitzant-les.
Quan? Dissabte 29 de juny a les 17:30h (projecció + col·loqui)
On? Auditori del Macba

Més informació: 

Web Bccn

A

També et pot interessar