Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta

Foto: 

Cedida
Festa del Mercat a la Plaça

Els 5 imperdibles de la XI Festa del Mercat a la Plaça

La festa de recreació històrica tindrà lloc del 17 al 19 de maig a Amposta
Surtdecasa Ebre
,
13/05/2019
Fires i festes
Torna la Festa del Mercat a la Plaça, la festa de recreació històrica que commemora l’atorgament del títol de ciutat, que coincideix amb un període històric clau i de gran progrés a Amposta, en què el municipi experimenta un creixement urbanístic, econòmic i social molt important. La capital del Montsià va arribar a 4.959 habitants el 1910, com a conseqüència del seu creixement sostingut des del 1857. Van tenir un paper protagonista en aquest creixement la construcció del canal de la Dreta de l’Ebre i la colonització i posada en conreu dels terrenys del Delta. T'hem destacat allò que no et pots perdre de la Festa!

1. Visites al patrimoni
Descobreix els edificis més emblemàtics de la ciutat en una de les rutes que s'organitzen durant la Festa del Mercat a la Plaça. Guiades per persones expertes del Museu de les Terres de l'Ebre, tant la ruta modernista com la dels molins us descobrirà la història centenària d'algunes de les joies amagades, o no tant, de la ciutat. Podràs fer la ruta modernista, la dels molins d'arròs i d'oli i la de l'antic col·legi de "les Monges", declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), que obrirà les seves portes perquè tothom qui vulgui pugui accedir al pati, rememorar records d'infantesa i fins i tot escriure'ls per a la posteritat.

2. L'Últim sopar a les fosques
'L’últim sopar a les fosques' és una celebració de l’arribada de la llum elèctrica i, per commemorar-ho, diversos bars i restaurants d’Amposta recrearan les condicions de fa més de 100 anys dins dels seus propis locals. Però no serà aquest l'únic lloc per poder gaudir de la gastronomia. De fet, ho podrem fer durant tot el cap de setmana i és que la gastronomia ampostina tradicional és la pròpia del Delta de l’Ebre, que utilitza tota mena de productes, naturals o en conserva: alguns es recol·lecten a la natura (bolets, borraines, cargols, marisc...), altres són productes generats per l’agricultura (arròs, carxofes, col, panís, oli, olives...), per la caça (ànec, conill, fotja, granotes, tord...) i per la pesca, sigui al riu Ebre, a les basses del Delta o a la costa mediterrània (anguila, marbre, moixarra, tenca,), altres són productes elaborats (brossat, codonyat, confitures, formatge tendre, licors d’herbes...). 

  • imatge de control 1per1

3. Els espectacles
El Circ Mozzarella és un imperdible perquè és un dels clàssics de la Festa. Recrea un circ de principis de segle XX a Amposta. Un espectacle per a tots els públics protagonitzat per alumnes de l'Escola de Teatre i Circ d'Amposta, i la Banda i la Big Band de l'Escola de Música de la Unió Filharmònica d'Amposta. Té lloc a la plaça del Castell i és gratuït. Tampoc et pots perdre el cabaret Ampolino 'La Màquina del Temps', teatre-comèdia musical i espectacle de cabaret de la companyia Dh Agency & Company. El seu guió varia cada any, però hi ha uns personatges centrals: Jaume l'Ampostí, Miquel lo Perellonenc i Divax. Aquest sí és un espectacle de pagament. Però aquests només són una petita mostra dels que pots trobar al programa. Ah! I recorda que els carrers estaran plens de gent i gresca. Amb un nucli antic ple de cupletistes, músics, rondallistes i balladors de jota, artistes de circ...4. Lo Passeig de l'XI Festa del Mercat
Resum de tota la festa amb la participació de totes aquelles persones i entitats. Tindrà lloc diumenge a les 20h i serà la culminació a un cap de setmana de festa al carrer. Pots aprofitar l'ocasió per visitar el mercat. S'agrupen al carrer Major, plaça de l'Ajuntament, carrer Nou i carrer Corsini i és l'eix central de la festa i l'element que li dóna nom. Molts dels paradistes són d’Amposta i d’altres poblacions de les Terres de l’Ebre, i també en venen d’altres contrades, alguns dels quals són mestres artesans i fan tallers i demostració dels oficis, tot creant amb les seves eines els productes artesanals a la mateixa parada.

5. Piromusical de la Festa del Mercat a la Plaça
La XI Festa del Mercat a la Plaça conclourà amb un espectacle de llums i color al piromusical, on les melodies de la Festa es coordinaran amb els colors, la llum i el foc per tancar el cap de setmana damunt un dels símbols centenaris de la ciutat: el pont penjant.

Més informació: 

A

També et pot interessar