Foto: 

Kult
Marina Garcés

Marina Garcés: "La cultura és un camp de cultiu, però també un camp de batalla"

La filòsofa Marina Garcés parla de transformació, cultura en la infància i la joventut, apropiació i reapropiació culturals
Sandra Vicente (Kult)
,
11/10/2021
Activa't
Marina Garcés (Barcelona, 1973), com a bona filòsofa que és, quan parla i estira d’un fil, obre quatre finestres, cinc portes i t’erigeix un pont. No és dona de respostes simples i ràpides. Les seves respostes són reflexions que dibuixen tirabuixons en l’aire, formant, al final de tot de la conversa, una teranyina que dóna sentit a tot allò que ha estat parlant. Tot està connectat, tot té a veure amb tot i una cosa sense l’altra no s’entén. I de què parlem? De cultura. Així va ser l’entrevista amb la Marina Garcés, la darrera del cicle de converses de Kult.coop, que es va fer durant la primera gran pluja de la tardor.
Ens hauríem de desapropiar del que som, més que no pas apropiar-nos-ho tant tot. Així podrem parlar els uns amb els altres d’allò que ens és comú, que al final és gairebé tot

- Comencem amb la mateixa primera pregunta que hem fet a totes les persones entrevistades. Quin paper creus que té la cultura en la transformació de la societat?
Per començar, diria que la cultura és aquell conjunt d’expressions que fan del medi en el qual vivim un món i un món és allò que reconeixem a partir de determinades relacions. Per exemple, si parlem de l’aliment, entenem que el medi ens pot donar un cert tipus de verdures. Però no construïm un món fins que d’aquesta relació amb l’aliment en fem un conjunt de gustos, maneres de cuinar, gastronomies… Això passa en tot els assumptes humans i això és cultura. Per tant, diria que la cultura és un camp de cultiu, però també un camp de batalla. Perquè hi ha molts mons: petits, grans, que s’imposen, acollidors, agressius… Dins aquest conflicte entre mons hi ha la pugna per la transformació social i aquest és un assumpte cultural.

Contingut del mitjà col·laborador KULT | Llegeix l’entrevista completa

 

 

Més informació: 

Web Kult

A

També et pot interessar