Poetry Slam

Foto: 

Cedida
Poetry Slam al pati del CCCB

L'origen del Poetry Slam, la poesia del poble

El proper divendres 22 de març el CCCB acollirà un Slam internacional on recitaran persones anònimes de tot el món
Anna Vilamú Bosch
,
18/03/2019
Espectacles
El Poetry Slam és una plataforma de difusió de la literatura oral que dóna la possibilitat a qualsevol persona que escrigui poesia de pujar a un escenari. Fa 10 anys que quatre amics catalans van decidir importar a Barcelona aquesta fórmula que funcionava a altres ciutats del món. Poc a poc ha anat consolidant-se com un espectacle de referència que ha passat de sales petites de barri a acollir centenars de persones en un espai com el CCCB. Per conèixer el projecte una mica més a fons hem parlat amb Elisabet Fernández, una de les persones que conformen l'equip impulsor. En el marc del festival Kosmopolis, divendres 22 de març tindrà lloc un Poetry Slam amb participants internacionals al CCCB de Barcelona.
"Des de l'inici del projecte, sempre hem volgut divulgar la literatura oral, democratitzar-la i acostar-la a la gent; intentant que perdem la por a la poesia i aconseguim popularitzar-la"

- D'on neix la idea de començar el Poetry Slam a Barcelona?
Aquest moviment va néixer a Chicago de la mà de Marc Kelly Smith, i de Chicago va emigrar a Europa. Així és com s'hi apropen dos dels companys que avui organitzen el Poetry Slam Barcelona i que l'any 2009 van anar a conèixer aquest moviment a Berlín. Allà van veure que els esdeveniments es realitzaven en teatres, periòdicament, que hi havia molt públic interessant i que s'ho passava molt bé participant. Aleshores aquí a Barcelona, ja es feia algun Poetry Slam esporàdicament al Kosmopolis, el festival de literatura, però d'allò que ens vam adonar pel model europeu és que feia falta un Slam estable a Barcelona. D'aquesta manera va néixer Poetry Slam Barcelona i el vam començar a fer al Harlem Jazz Club. Al principi va ser dur. Era molt difícil trobar poetes slammers, com també era difícil trobar públic. A poc a poc vam anar creixent fins a anar a parar al Tinta Roja, on vam anar seguir creixent fins que finalment vam ubicar-nos al CCCB, on ja fa 5 anys que estem oferint una programació estable en què participen 550 persones per esdeveniment aproximadament, cosa que ja té un impacte a la ciutat.

- I com funciona ben bé el Poetry Slam?
El Poetry Slam és un joc que gira al voltant de la paraula. Per cada esdeveniment hi ha una convocatòria oberta en què, qui tingui ganes de participar s'hi pot inscriure. Després es fa un sorteig per veure qui entrarà a cada sessió, ja que normalment hi ha molta demanda. Cada poeta slammer té 3 minuts per ronda, i si es passen de temps queden penalitzats. Després, els quatre que han guanyat la primera ronda passen a la segona, i d'aquests quatre s'escull un guanyador. El jurat és sempre el públic. José Luís Cabeza, el presentador de l'esdeveniment, pregunta al públic cinc persones per ser el jurat i aquestes puntuen les intervencions dels slammers de l'1 al 10 amb decimals. La persona que guanya cada esdeveniment guanya cinc punts, la segona quatre, etc. De manera que es va fent una lliga. Al final de la temporada qui guanyi la lliga representarà Barcelona al campionat nacional de Poetry Slam, que es fa un cop a l'any, i qui guanyi aquest serà el representant pel campionat europeu.

  • imatge de control 1per1

- Sembla molt emocionant.
Sí. El més interessant de l'Slam, a més que és un espai on es donen a conèixer poetes i la seva feina, és la participació del públic. La proposta es converteix en un esdeveniment molt festiu i interactiu, i el clima que es genera és efervescent.

- Cada vegada, a més de més públic, també hi deu haver més slammers.
Sí. Pel que fa als slammers a la nostra ciutat n'han anat apareixent cada cop més. De fet, hi ha una escola d'slammers i també organitzem tallers que condueixen els que tenen més experiència a centres educatius o centres cívics. Ajudem a difondre, a través de l'ensenyament, aquest tipus de figura i el moviment que se li associa. Així, el perfil de persones que es dediquen a l'Slam és molt divers; gent de totes les edats. És una de les virtuds de la proposta, creiem: que al ser oberta i participativa tothom hi pot trobar el seu lloc per expressar el seu pensament o apropar el seu univers a la resta de persones.

- I quins plans teniu de cara el futur?
Per nosaltres ara és un moment important. Des de l'inici del projecte sempre hem volgut divulgar la literatura oral, democratitzar-la i acostar-la a la gent; intentant que perdem la por a la poesia i aconseguim popularitzar-la. Som conscients que hi ha molt camí per fer encara, però estem contentes d'on som ara mateix. Així que el nostre objectiu principal és seguir creixent i apropant la possibilitat d'expressar-se a tothom. Per fer-ho, creiem que és especialment important apropar aquest moviment als centres educatius, com a forma per aprendre a estructurar i comunicar allò que vull dir.

- Quins són els pròxims esdeveniment que teniu programats a la ciutat?
Una vegada al mes organitzem un esdeveniment al Hall del CCCB que forma part de la lliga que t'he comentat abans. Aquesta és la programació estable que oferim, però a més també organitzem esdeveniments puntualment coincidint amb dates assenyalades o altres propostes a la ciutat. Aquest mes de març, per exemple, hi ha el Kosmopolis, el festival de la literatura universal aquí a Barcelona. Dijous 21 organitzem un Slam entre instituts i divendres 22 al CCCB organitzem un Slam internacional. Per fer-ho hem contactat amb diferents slammers de diversos llocs del món. Serà interessant veure què passa.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Facebook Poetry Slam Barcelona
Web Kosmopolis
Web CCCB
Facebook CCCB

A

També et pot interessar