Insubmisses

Foto: 

Cedida
L'equip de les Insubmises Roller Derby Reus

Laura Domingo: "No hi ha res més efectiu per reivindicar les coses que fer-les"

L’equip Insubmises Roller Derby Reus comencen la tercera temporada amb vuit noves incorporacions
Judit Sánchez Piñol
,
11/11/2019
Activa't
El roller derby és un esport minoritari que es va popularitzar entre el 1940 i el 1950 als Estats Units. En els últims anys ha anat agafant força arreu del món, tant és així que fa tres anys, a Reus es va crear el primer equip de roller derby regular de la província, les Insubmises Roller Derby Reus. Acaben d’arrancar la seva tercera temporada amb més ganes que mai i des de Surtdecasa hem parlat amb la Laura Domingo, jugadora i tresorera, per conèixer més sobre la creació d’un equip femení d’un esport amb baixa repercussió mediàtica.
"És fer activisme sense ser conscient que en fas. Estàs defensant que les dones són fortes perquè es poden posar uns patins i pegar-se. No ho estem dient, però ho estem fent"

- Què és el roller derby?
És un esport de contacte sobre patins que va començar als Estats Units i aquí és poc conegut. És principalment femení, de fet, és estrany quan és masculí –com no és habitual a la resta dels esports–. Es tracta de donar voltes a una pista ovalada, fent que la teva jugadora avanci les jugadores de l’altre equip i aquestes han d’evitar que la jugadora passi amb contactes establerts i reglamentats.

- Com coneixeu aquest esport i d’on surt la idea de crear un equip de roller derby a Reus, sent un esport tan desconegut i amb unes necessitats tècniques tan peculiars?
Va ser un grup de noies que es van ajuntar i volien fer alguna cosa. Mirant vídeos per internet, van trobar aquest esport, que els resultava molt estrany i van decidir provar-ho. D’això farà tres anys i d’aquest grup encara en queden tres o quatre. Les altres ens hem anat afegint. Jo em vaig unir l’any següent perquè venia del hockey, igual que unes altres noies. Una altra venia de patinatge. Ara som força colla, dotze jugadores més vuit noves d’aquest any que estan fent el “freshie”.

  • imatge de control 1per1

- El freshie?
Fresh meat que que vol dir ‘carn nova’. S’estan entrenant per formar part de l’equip.

- Ja esteu ben consolidades com a equip i teniu força rodatge, mai millor dit. Com heu après el que sabeu del roller derby?
És un esport autogestionat. N’hem après gràcies a una noia que ve de Barcelona un dia a la setmana, per amor a l’art i per amor a l’esport. També hem anat a altres llocs a aprendre'n. Quatre de l’equip vam participar amb unes noies d’Astúries a una trobada a Múrcia. Fem col·laboracions amb altres equips. L’equip de Barcelona és molt bo i sempre ens han ajudat. Hem après fent xarxa entre nosaltres.

- Existeix una comunitat al voltant d’aquest esport. Quina és la relació amb la resta d’equips?
És fantàstica. És tot tan entre nosaltres, tan casolà. No hi ha una federació que, de vegades, són xupòpters. Ara s’està començant a crear una lliga i aquest any serà el primer que hi haurà una lliga de l'estat espanyol.

- Quins són els valors de les Insubmises Roller Derby Reus?
És un equip femení feminista que, evidentment, defensa la diversitat en tots els àmbits que hi pugui haver, no hi ha problemes pel que fa al teu origen; la teva orientació sexual; o la teva identificació de gènere. Tothom és benvingut, és súper inclusiu i creem molta comunitat.

- Tinc la sensació, segons tot el que transmeteu a les xarxes socials, que sou un equip que fa molta pinya. A banda de l’esport, debateu sobre temes de gènere?
No hem organitzat res, però dins de l’equip hem parlat moltes vegades de tenir un comitè que s’encarregui de les cures pròpies, del benestar físic i emocional de les jugadores; de cuidar-nos entre nosaltres per aconseguir que tothom estigui bé; que tothom se senti a gust i que ningú tingui problemes en sentir-se integrat. És un esport que mentalment és molt exigent perquè passen moltes coses a la vegada.

- Creieu que el fet que sigui un esport més invisibilitzat té a veure amb que sigui un esport al que s’hi dediquen en major part les dones?
Si, és fer activisme sense ser conscient que en fas. Estàs defensant que les dones són fortes perquè es poden posar uns patins i pegar-se. No ho estem dient, però ho estem fent. Per tant, no hi ha res més efectiu per reivindicar les coses que fer-les. No és un esport molt típic, suposo que mostra un altre tipus de dona.

- Us heu trobat amb alguna dificultat en aquest sentit?
Ara estem súper orgulloses i aquest any vam fer una crida i tenim noves incorporacions. Estem molt motivades, estem en un moment de fer-nos grans, però hem tingut moments molt difícils. No tenim cap suport econòmic ni cap patrocini. És molt fàcil posar diners en l’esport masculí que surt a la tele i surt a tot arreu, però aquí és molt difícil i els diners els posem nosaltres mateixes i col·laboradors que ens compren samarretes i marxandatge, que es pot adquirir a través de les nostres xarxes socials i al Bar Campus, que sempre ens ha recolzat i a qui estem eternament agraïdes. Ara se’ns fa impossible tenir una pista. Entrenem a Maspujols i agraïm també a l’Ajuntament que ens cedeix la seva pista coberta i és fantàstic. A Reus, accedir a una pista coberta és molt difícil i molt car, no ens ho podem permetre.

- Què ha significat la creació d’un equip femení d’un esport amb aquestes característiques per a vosaltres?
Aquí no et sents la noia estranya que fa coses que no són habituals.

- Per què Insubmises? Com sorgeix la idea d'aquest nom?
Jo no sóc de les que va crear l’equip, però crec que defineix perfectament el que és el tarannà de l’equip: som nosaltres i no ens sotmetrem. Aquesta és l’essència del que som. A més, al roller no fem servir els nostres noms, cadascú té el seu nom. Jo, per exemple, a la pista no sóc la Laura, sóc la Madamme. A la resta d’equips cadascú es tria el seu nom, però nosaltres ho hem fet de manera que l’equip et dona el nom. Té certa gràcia perquè necessites conèixer a l’altra persona i això fa molta pinya.

Més informació: 

A

També et pot interessar