Pròleg

Foto: 

Cedida
Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar

Oriol Teixell: "Volem escurçar les distàncies entre els creadors i el públic"

La primera edició del Festival Pròleg arriba a Cambrils aquest dissabte 24 d'agost
Judit Sánchez Piñol
,
20/08/2019
Activa't
Moltes vegades reivindiquem que la cultura sigui un procés comunitari, ideat de baix cap amunt. La iniciativa Pròleg, que tindrà lloc el proper dissabte 24 d’agost al Parc del Pinaret de Cambrils, farà precisament això: donar visibilitat a joves artistes i creadors locals de la mà d'un equip impulsor format per dotze membres cambrilencs d’entre 17 i 18 anys de l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar, que pertany a l’associació sense ànim de lucre Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Durant la tarda, hi haurà tallers d’estereotips i reciclatge, contes interactius, un espectacle de màgia i un de titelles, un concert acústic i estands d’exposició de set creadores cambrilenques de diferents disciplines artístiques. Al vespre començaran els concerts a càrrec de Lobster, Vivèrrids, La Clandestina i Atupa. Durant tota la jornada hi haurà servei de barra i una zona de foodtrucks. Hem parlat amb l’Oriol Teixell, cap de l’agrupament i organitzador del projecte, que ens ha explicat el passat, present i futur d’aquesta proposta artística i cultural.
"Pròleg té sentit perquè és, com la paraula indica, l'inici d'alguna cosa. No necessàriament l'inici d'alguna cosa per a nosaltres com a projecte, sinó per les persones que hi participen"

- Com sorgeix la idea del festival?
Nosaltres som un agrupament escolta i els 'trucs', que és com anomenem a la unitat dels més grans, cada any fan un projecte adaptat a les seves inquietuds, necessitats i, evidentment, a l'edat. Enguany, la inquietud que tenien era fer alguna cosa per al poble. Volíem retornar d'alguna manera a Cambrils el que ells n'havien obtingut durant aquests anys, a les portes de la majoria d'edat, pel que fa a la cultura i la música al poble.

- I en què consisteix el Pròleg?
El Pròleg és una jornada de tarda-vespre-nit en què hi ha dos espais bastant diferenciats: un espai de tarda, més aviat pensat per un públic familiar, tot i que nosaltres pensem que, en general, és per a totes les edats. Espectacles de màgia, titelles, tallers de conscienciació social, taller de contes interactius, taller de meditació pensat per a adults, amb alguna actuació musical bastant més tranquil·la. També hi haurà exposicions de dones artistes del Camp de Tarragona. Després hi ha tot un altre espai que és el de la nit, que és una jornada de concerts, amb tres grups locals, un punxadiscos del poble i un grup convidat.

- Quins són els objectius que voleu assolir en aquesta primera edició?
Nosaltres ens plantegem poder oferir a artistes locals un espai i mirar d'escurçar les distàncies entre els creadors i el públic. Pel que fa a la nit, volem sentir els grups que ens agraden al nostre poble ja que sovint hem d'anar als pobles del voltant o en concerts més lluny. Per això, també trobem que és interessant poder-los oferir un escenari on trobar-nos tots junts.

- Es tracta d'una iniciativa local, però, de cara a un futur, teniu pensat obrir la proposta a un terreny més comarcal per donar a conèixer el talent de Cambrils a la resta del territori?
Per ara, no ens hem plantejat si farem una segona edició o no, més que res perquè això és un projecte de l'agrupament i a partir d'aquí, molts d'ells començaran a ser monitors o caps i molts d'altres potser deixaran l'agrupament perquè s'haurà acabat la seva vida escolta com a infants i joves. Ara mateix, plantejar-nos si volem continuar el projecte o no és arriscat i ens esperem a acabar-lo. Volem valorar com funciona i potser continuar-lo amb més gent, amb els mateixos que som, o tancar. Haurà estat un projecte d'una unitat i d'un moment concret. No tenim res decidit.

- El Pròleg és un projecte jove: acaba de néixer i a més, ha estat impulsat per un equip molt jove. A nivell de públic, a qui voleu arribar, quina és la franja d'edat a la qual us dirigiu?
Jo crec que és molt obert. És cert que hi ha aquests dos espais diferenciats en què, durant la tarda hi ha espectacles pensats per a un públic més infantil, tot i que jo penso que qualsevol persona en pot gaudir, i l'espai del vespre en què comencen els concerts, potser és més per un públic juvenil, tot i que pensem que l'espai que creem a nivell físic és per intentar que totes les famílies que vulguin quedar-s'hi, ho puguin fer. La nostra idea és fer-ho molt transversal.

- El projecte s'ha finançat amb micromecenatge mitjançant la plataforma Verkami, a banda de tenir alguns patrocinadors. Com ha sigut el camí fins a arribar a fer possible la idea inicial?
Ens plantegem el projecte molt tard, a mitjans de març, fet pel qual el ritme ha estat bastant accelerat. La nostra preocupació és, i segueix sent, el finançament. Tenim un equip humà molt fort, no només pels joves que formen part de la branca sinó per la comunitat educativa que representa l'agrupament i el Verkami és una part del finançament que ve donada per altres iniciatives que hem fet a nivell de l'agrupament durant l'any, però depenem de l'assistència del públic aquell dia i de com funciona la barra, ja que l'entrada és gratuïta perquè pensem que ha de ser oberta a tothom. A banda, la majoria dels patrocinadors són locals. Nosaltres estem molt i molt contents, però si continuem, tenim molt clar que necessitem trobar un patrocinador una mica més gran per poder-nos estalviar de fer un Verkami, que té molt sentit un primer any, però per nosaltres, deixaria de tenir-ne un segon any, en què ens hauríem d'haver consolidat.

- Quin criteri heu seguit a l'hora de programar el festival?
Inicialment vam fer una convocatòria oberta, però amb el termini tan curt que teníem, alguns dels artistes s'hi van presentar i molts d'altres els hem convidat directament a participar perquè necessitàvem que hi hagués una mica de moviment. Ens ha costat, perquè és la primera edició. Ningú ens coneix i les nostres plataformes de difusió són les que són. Fins que no tens un nom, es fa difícil que la gent vingui a tu.

- Parlant del nom. Per què Pròleg? Què voleu transmetre amb el nom i la imatge del festival?
Per nosaltres, Pròleg té sentit perquè és, com la paraula indica, l'inici d'alguna cosa. No necessàriament l'inici d'alguna cosa per a nosaltres com a projecte, sinó per les persones que hi participen; pels artistes, que serà per a molts d'ells la primera oportunitat d'exposar la seva obra o explicar què fan, però també pel públic assistent, perquè creiem que es poden generar relacions i teixir complicitats amb els artistes.

- La cosa no acaba aquí. El dia 21 de setembre, les activitats continuen en una segona jornada cultural.
Sí, el que passa és que aquestes activitats estan programades a porta tancada, amb entitats festives i culturals de Cambrils per fer un homenatge a aquestes entitats, que fa molts anys que treballen pel poble, organitzant des de festes majors fins a mil i una coses més. La nostra intenció és fer intervencions als passos de zebra com s'ha fet a ciutats com Barcelona o Madrid, posant frases representatives d'aquestes entitats que han confirmat assistència i que quedaran a la vista de tothom.

A

També et pot interessar