AGENDA
Fires i festes
El Pessebre dels Estels
2015
26 i 27 de desembre i 2 i 3 de gener
  • Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Masia de Castelló

18è Pessebre dels Estels

En la 18a edició del “Pessebre dels Estels”, organitzada per l’Associació Masia Castelló, amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’estrenaran noves escenes i espectacles. També com a novetat, s’obrirà “Cal Santo”, una de les cases importants de Castelló al segle XVI, que encara queda dempeus. Els visitants hi podran veure la cuina, el forn de pa, el menjador, el foc a terra, l’estable...
 
En total s’hi representaran trenta-sis escenes, gràcies als 220 actors i més de 100 col•laboradors que faran possible que aquest poble medieval recuperi, com cada Nadal, la seva vida. Tot això només passarà els dies 26 i 27 de desembre de 2015 i 2 i 3 de gener de 2016. L’horari de visita serà de les 18 a les 20.30h. Les entrades es podran comprar a Castelló, en arribar al poble, i tindran un preu de 4 euros, per als nens d’entre 4 i 9 anys; i de 7 euros, per a la resta de públic; per als menors de 4 anys, l’accés serà gratuït. El preu de l’entrada inclou un petit berenar, que s’oferirà en una gran carpa.
 
Les persones interessades a visitar el Pessebre caldrà que s’apropin fins a Vandellòs, on se’ls indicarà com arribar amb el seu propi vehicle, per camí asfaltat, fins a l’aparcament, una gran zona condicionada per estacionar els vehicles fàcilment. 
 
Precisament, el que veritablement fa únic aquest pessebre és el lloc. Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que quedà deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent. 
 
Poc a poc Castelló, gràcies al Pessebre, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada Nadal, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones. Així doncs, a Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster... A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou el flaire del pa acabat de fer, a la taverna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera. 
 
Aquest projecte, després de divuit anys, segueix en peu. Enguany, Castelló, gràcies a  l’esforç de l’Associació i a la inestimable col•laboració dels veïns, encara el futur amb optimisme. Actualment, els treballs de desenrunament se centren en la reconstrucció de les cases de “Cal Quico Serrador” (futur refugi) i “Cal Santo” (casa pairal del S.XVI). Són espais reconstruïts per l’Associació, sempre amb finalitats públiques.
 
Foto: Rafael López- Monné

Et pot interessar

Cicle d'Habaneres de Salou, 2019
Del 13 de juliol al 31 d'agost
Salou
Acte solidari, Ens donem la mà, Cambrils, 2019
Diumenge 25 d'agost, 20h
Cambrils
Ganga Food Night a Montblanc, 2019
Dissabte 24 d'agost
Montblanc
Festa Major de Santa Rosalia a Torredembarra, 2019
Del 24 d'agost al 5 de setembre
Torredembarra
Fira de Santa Úrsula, Valls, 2019
Del 21 al 27 d'octubre
Valls
Espectacle 'Camí Reial' al Monestir de Santes Creus, Aiguamúrcia, 2019
Del 2 d'agost al 6 de setembre
Aiguamúrcia
Festa Major de la Mare de Déu del Camí de Cambrils, 2019
Del 23 d’agost al 15 de setembre
Cambrils
Festival Pròleg a Cambrils, 2019
Dissabte 24 d'agost
Cambrils