Associació d’Il·lustradores de Tarragona

Foto: 

AIT
La il·lustradora Alba Domingo, una de les sòcies de l'AIT

Il·lustradores que fan Fenya!

L’Associació d’Il·lustradores de Tarragona publica una revista col·lectiva
Arnau Martínez
,
01/07/2021
Arts
L’AIT va néixer a finals del 2018 amb la voluntat de visibilitzar la il·lustració i fer xarxa entre tots els professionals del gremi a la demarcació de Tarragona, ara són una seixantena de socis. "L’associació és un punt de trobada que ha permès que molts projectes potencials succeeixin", defineix la directora d’art de l’AIT, Alicia Caboblanco. La majoria dels integrants han sortit de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i han optat per quedar-se a la zona. "Barcelona és una ciutat molt saturada, també pels il·lustradors", continua explicant. Al llarg de l’any organitzen conferències, trobades, exposicions, festivals i ara han iniciat un altre projecte: Fenya!, una revista col·lectiva que de moment surt dues-tres vegades a l’any.
Durant el procés tots ens sentim una mica perduts, però després ens hi trobem i ens reconeixem en el resultat final

La revista de moment és digital i tenen la intenció de publicar-la impresa pròximament. “Volem que sigui una finestra a tot allò que fem, com una carta de presentació”, comenta el president de l’AIT, Adrià Ramírez. Hi participen il·lustradors amb estils molt diferents i en cada número es posen “traves” que anomena la directora d’art; una temàtica concreta i una paleta de colors determinada. “Ens ajuda a treballar d’una manera diferent, a moure músculs”, segueix. D’aquesta manera, els il·lustradors que hi participen han de fer un sobreesforç, sortir de la seva zona de confort: “durant el procés tots ens sentim una mica perduts, però després ens hi trobem i ens reconeixem en el resultat final”, assenyala Caboblanco.

En cada tirada trobem artistes diferents, alguns de més consagrats com el de Pepe Serra que ha il·lustrat pàgines de diaris internacionals com The New York Times i altres que acaben de sortir de l’Escola d’Art “que tenen un talent increïble i que en un futur podran mostrar un portafolis gràcies a Fenya!”, apunta la dissenyadora gràfica de l’entitat, Marta Val. “És una oportunitat pels novells i un divertiment pels més experimentats que han de trencar-se una mica les banyes”, resumeix el president. 

  • imatge de control 1per1

 


Fenya! té diverses seccions i compta amb col·laboracions externes com el grup Tecletes que proposa un concepte i un dels il·lustradors l’ha de plasmar sobre la pàgina. O una altra de les seccions que obliga dues persones a treballar a quatre mans. “L’objectiu de la revista és que sigui transversal i que es generin sinergies”, destaca Alicia Caboblanco. També hi ha textos. 

A més, pel nom de la revista han utilitzat una paraula del subdialecte tarragoní “fenya”. La tria del concepte no és casual tal com subratlla Ramírez: “la il·lustració és una feina i per tant s’ha de pagar”. Malgrat això, de moment la publicació és gratuïta, no hi ha publicitat i, per tant, els col·laboradors de cada número ho fan de manera voluntària. “La cultura ha de ser gratuïta perquè tothom hi pugui accedir, però al mateix temps hem de poder viure d’això”, matisa el president de l’AIT. És per això que ara busquen subvencions i publicitat. 

El resultat final és una revista de molta qualitat, feta amb cura i ben treballada que és un aparador pels il·lustradors que tenim a Tarragona i una manera més de fer xarxa entre els artistes. Al desembre tenen previst que surti una altra tirada; que ja ho diu el refranyer, "fenya feta no té destorb". 

A

També et pot interessar