grafit

Foto: 

Cedida
Imatge recurs

Una xarxa de dones vol transformar el barri del Port de Tarragona a través de l'art

El seu nom és CreActives i ja han començat a treballar
Arnau Martínez
,
12/02/2019
Arts
La Montse Gestí, la Laura Royo, la Marina Vives i la Leo Sanchis són les CreActives. Són veïnes del barri del Port de Tarragona, totes elles nouvingudes. “Som veïnes que tenim l'energia i el potencial per poder transformar el nostre entorn”, descriu la Leo. S'han unit seguint les reivindicacions dels últims anys del barri, volen un barri digne. Van començar anant a les reunions de l'associació de veïns fins que van decidir trobar-se a finals de l'any passat per començar un seguit d'iniciatives paral·leles. “Ens van unir tres coses: la reivindicació del barri, millorar els espais i crear xarxa veïnal”, hi torna la mateixa. I tot plegat ho volen fer a través de l'art urbà.
“El barri té un punt d'artístic amb edificis històrics, industrials, alguns decadents, que en altres llocs serien centres cívics, biblioteques o casals. Hem d'aprofitar el que tenim”

“Davant l'oblit, empoderament”, brinda la Marina Vives. I és que el barri del Port ha estat molt oblidat els darrers anys per part de l'administració local amb problemes evidents de brutícia, de seguretat i de convivència. “El barri té un punt d'artístic amb edificis històrics, industrials, alguns decadents, que en altres llocs serien centres cívics, biblioteques o casals. Hem d'aprofitar el que tenim”, declara la Laura Royo. “Creiem que l'art ha de ser part de la reivindicació”, segueixen entre la Leo i la Marina. Les CreActives volen acabar amb l'etiqueta del tarragoní apagat, apàtic, “de la Tarragona complexa” que s'ha denominat massa sovint. 

La primera acció va ser efímera. Van decorar la plaça dels Carros amb cors i motius nadalencs el passat mes de desembre, “amb un missatge positiu pel barri”, explica la Montse, “volíem donar color”, afegeix la Laura. “És un gest molt econòmic que al mateix temps és una declaració d'intencions”, subratlla la Marina. La convocatòria va ser per les xarxes socials, “podia ser un salt al buit, però vam obtenir una bona resposta”, valora Gestí. Es van inspirar en l'art al carrer de ciutats europees com Berlín i Brussel·les: “sempre que vas a ciutats grans, trobes petits detalls artístics al carrer que fan amable el barri”, diu Royo. 

  • imatge de control 1per1


Imatge del barri del Port

P-Art Baixa Circuit
“Amb els murals hem agafat una dimensió de projecte seriós”, assegura la Laura amb el somriure còmplice de les seves companyes. Ara han dissenyat el P-Art Baixa Circuit, un projecte de llarga durada que consisteix a generar un circuit artístic pel barri. En diferents espais, preveuen que tres o quatre artistes facin un mural cada any. Per aquest 2019 ja tenen confirmades Mar Borrajo, Marta Contreras i Berta Artigal. Esperen que a inicis de juny ja tinguin algun mural. “Els carrers d'aquest barri són un llenç en blanc, és una zona adormida que volem pintar i despertar”, explica Vives. També volen vincular el jovent i cada artista comptarà amb l'ajuda d'un grup de quatre joves a l'hora de fer el seu mural.

Ara busquen recursos econòmics perquè tenen clar que cada feina ha d'estar remunerada. “Quan et sobren idees, et falten recursos”, valora la Marina. De moment, van guanyar el premi 'Diners al carrer' de la CUP de Tarragona. No esperen els diners de l'Ajuntament tarragoní i tenen previst anar a trucar a la porta d'empreses privades i sinó, iniciar un projecte de micromecenatge. 

“L'estat del barri ha fet que ens trobem moltes veïnes que segurament ni ens haguéssim saludat”, valora la Montse, “hi ha gent amb molt de potencial”, continua. “Som el barri del Port i estem teixint xarxes”, diu metafòricament Sanchis.  El barri del Port s'està repensant, “estan passant coses boniques, però encara en vindran més”, assegura la Marina sense revelar res, però amb la intuïció que alguna més en porten de cap. “A Tarragona hi ha moltes coses per fer”, acaba la Laura. 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar