Exposició de Pere Català i Pic

Foto: 

Cedida

Viatjar fotograma a fotograma

El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona mostra fins al 30 d’abril l'obra més trencadora del fotògraf i publicista vallenc Pere Català i Pic
Agnès Llorens
,
13/04/2017
Arts
Aquesta Setmana Santa us quedeu a casa, però amb ganes de descobrir nous universos? Us proposem una aventura que us durà a un món conegut però no menys exòtic: una excursió al passat de Catalunya a través de parades tan suggerents com la publicitat, el moviment i les il·lusions òptiques. Si desitgeu descobrir més sobre la figura de Pere Català i Pic ((Valls, 1889 - Barcelona, 1971), el Museu d’Art Modern de Tarragona li ret homenatge amb una mostra que us farà somniar amb els ulls ben oberts.

El cap d’una dona, somniadora i absent, s’alça a través d’un aeroplà que derrapa descaradament sobre un paisatge que apareix, absent, al fons d’una imatge que transmet llibertat i energia. Si la fotografia que il·lustra aquest article us remet més a un món fantàstic per a descobrir, trobareu realment màgica l’exposició ‘Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda’, que fins al 30 d’abril podeu visitar lliurement al Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT).

La mostra exhibeix algunes de les principals obres d’un fotògraf avançat al seu temps que va fer del fotomuntatge la seva arma tant per a defensar un món oníric sense complexos com per a demostrar el seu compromís al país. Gràcies a la seva imaginació, persones normals i en activitats quotidianes protagonitzen moments extraordinaris, a través d’una tècnica de la qual Català i Pic - que va saber transmetre magistralment el seu ofici al seu fill, Francesc Català Roca- va saber extreure’n tot el suc per elaborar cartells publicitaris, polítics i també produccions més personals, que es poden contemplar en la mostra.

  • imatge de control 1per1

Exposició 'Pere Català i Pic' - Obra 'Aixafem el feixisme'

Conegut sobretot com a autor del famós cartell ‘Aixafem el feixisme’, el fotògraf i publicista Pere Català i Pic (Valls, 1889 - Barcelona, 1971) va començar a experimentar amb la realitat de la imatge a partir de l’any 1929, quan residia com a fotògraf a la seva ciutat natal, on va fer, a part de retrats, fotografia documental d’un ampli registre temàtic. L’afició per la imatge va arribar anys abans, gràcies a una càmera que va guanyar en un sorteig i que li va obrir les portes al món de la fotografia, tot i que la seva formació va ser autodidacta.

Amb l’arribada de la República, Català i Pic va traslladar-se un altre cop a Barcelona i va dedicar esforços a la renovació de la fotografia publicitària. Durant la Guerra Civil, va posar el seu enginy al servei de la propaganda republicana, ocupant-se del Comissariat de Propaganda de la Generalitat. La mostra que exhibeix el MAMT és una bona ocasió per començar a viatjar cap al passat a través del poder i la imaginació que evoquen les imatges. Esteu preparats?

 

Més informació: 

A

També et pot interessar