FES Museu Vida Rural

Foto: 

Cedida

Altres maneres de viure al Festival d’Educació per la Sostenibilitat

Els dies 7 i 8 d'octubre tens una cita al Museu de la Vida Rural per descobrir formes de vida en línia amb l'entorn
Surtdecasa
,
20/09/2022
Arts

L’educació és l’eina més poderosa per construir un futur sostenible. Per això, el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí fa quatre anys que organitza el Festival d’Educació per la Sostenibilitat [FES], una cita on a partir de tallers i espectacles artístics es busca augmentar els nostres nivells de consciència mediambiental i també, de forma pràctica, impulsar noves maneres de fer en la nostra vida quotidiana. Enguany, l'esdeveniment es renova coincidint amb la seva quarta edició i serà el dissabte 8 d’octubre (podeu comprar les entrades aquí), tot i que comptarà amb una jornada professional el divendres 7 d’octubre. Us hem destacat els plats forts del dissabte, propostes totes elles, que ofereixen mirades suggerents al món rural i a les formes alternatives de viure en contacte amb l'entorn. Ara bé, us convidem a que consulteu la programació sencera en l'enllaç que trobareu al final de l'article!

1. Una pedra a la sabata
Dissabte al migdia, concretament a les 12:30 hores al Jardí del Museu, podrem gaudir del teatre visual de Joan Baixas i els textos de Perejaume i Joan Brossa, en la que és la seva nova creació on ofereix una mirada al món rural. Tres actrius, a través d'animacions diverses i titelles, recitaran textos de Perejaume i Joan Brossa. Així és la proposta de teatre visual del pintor, director d’escena i titellaire català Joan Baixas., conegut per la seva tasca a la companyia La Claca i per la realització d’espectacles i performances d’intens contingut visual, basats en la pintura en directe, l’animació d’objectes i la projecció d’imatges.

  • imatge de control 1per1

2. A quant va la mel?
A continuació, a les 13 hores, La Tresca i la Verdesca ha inventat jocs i cançons, ha remenat el llegat tradicional de la nostra i d’altres cultures, i de tot plegat en surt aquest espectacle participatiu de jocs i música en directe adreçat a tots els públics. Dimonis, bèsties mitològiques, formigues, rucs i apicultors jogassers! Cada història té una cançó i cada cançó és un joc. Veniu a jugar amb nosaltres!

 

Amer Kabbani farà una adaptació de l'obra 'Runa' | Foto: Cedida
3. Extracte de 'Runa' d'Amer Kabbani
Amb col·laboració amb el projecte de circ itinerant Nilak, a les 16:30 hores, se'ns presenta un tastet de 'Runa', l'espectacle de circ d'Amer Kabbani. L’obra de circ d’autoficció qüestiona els límits interns, així com l’absurditat de les fronteres territorials i els conflictes humans. En aquesta ocasió, Amer Kabbani fa una adaptació de la peça 'Runa' i s’allunya del conflicte bèl·lic de Síria per dotar de nova significació els seus moviments. A través dels seus objectes reciclats (tauló de fusta, pedres, una barra de metall i unes catifes) convida a un retorn a casa per guarir-nos de la intempèrie social a la que estem avesats, on la sobreestimulació ens porta a navegar sense brúixola. Sense ànim de reflexions profundes, estableix un espai de confort, de pausa i de silenci en què els objectes banalitzats són el vehicle artístic per generar un diàleg amb el públic.

4. Tallers arrelats amb 'L'aigua en joc'
A les 17 hores, coneixerem conceptes com horts urbans, km0, agricultura ecològica... Totes elles, activitats que els nostres avis coneixien i practicaven cada dia fa escassament 100 anys, quan la vida era molt diferent de la d’avui. Donar un cop d’ull al passat per entendre el present i imaginar el futur és un dels objectius dels tallers pedagògics del Museu de la Vida Rural. La gestió de l’aigua, el treball de la terra, l’ús dels recursos de l’entorn o com s’ho feien sense neveres a les cases són algunes de les coses que ens mostra el Museu i que ens donen pistes per construir un futur més sostenible.

5. Concert de Xarim Aresté
El poeta, pintor i magnífic guitarrista Xarim Aresté és un referent de l’escena independent catalana. En aquesta ocasió, presentarà al Jardí del Museu 'Ses entranyes', un disc fràgil, humà, reposat, de sabor clàssic i cosit amb sentiment. Amb una banda de luxe per l’ocasió, Aresté s’acompanya de nou de Richard Sohn als teclats, Joan Garcías al contrabaix, Enric Fuster a la bateria i, a la secció de vents, Pep Garau a la trompeta i Tomeu Garcías al trombó.

Més informació: 

A

També et pot interessar