Museu de la Vida Rural

Foto: 

Cedida

Collita cultural d’estiu al Museu de la Vida Rural

Intensiu d’art i ecologisme en la nova graella d’activitats de la temporada a l’equipament de l’Espluga de Francolí
Surtdecasa
,
02/08/2021
Arts
Qui diu que a l’estiu l’activitat para? Al Museu de la Vida Rural acceleren motors i aquí en tens una prova. La programació d’estiu de l’equipament de l'Espluga de Francolí portarà poesia, música, art i cultura de la sostenibilitat a les mans, ulls i cervells dels visitants que no vulguin renunciar a moure’s, pensar i gaudir de l’art i del coneixement en època estiuenca. Fins a finals de setembre, la collita cultural de temporada anirà ben plena. 

El Museu de la Vida Rural amplia horaris i, amb això, també la programació dedicada a la temporada d’estiu. A més de poder visitar les instal·lacions de l’equipament fins a dos quarts de vuit de la tarda, a l’Espluga de Francolí s’han decidit a agitar el panorama. Amb propostes de totes les disciplines, entre l’art, l’ecologisme i la cura a l’entorn, no hi haurà temps per deixar d’impregnar-se del coneixement de la graella del temps de la calor.

 

  • imatge de control 1per1

Maria Sevilla | Foto: Cedida
1. Poesia en vena
L’Espluga de Francolí serà el bressol de la poesia contemporània més talentosa del moment amb la cloenda de la novena edició del RUSC, el festival de poesia de l’Espluga de Francolí, inclosa en les Nits d’Estiu. En la vetllada que se celebrarà el 5 d’agost, el recital 'El Fibló. Una picada directa de poesia per incendiar la ferida', que contempla tots els protocols de seguretat per Covid, les participants seran la 56a guanyadora del Premi Amadeu Oller de poesia, Juana Dolores, la badalonina i programadora de l’Horiginal Maria Sevilla, la lleidatana Dolors Miquel, la guanyadora del Premi Mercè Rodoreda per ‘El pèndol’ (Proa, 2021), Anna Gas, i la cantautora i poetessa Ivette Nadal amb l’espectacle ‘L’àngel i la infermesa del pensament’. Cinc constructores de versos prepares per desbordar paraules.

 

Lali Ayguadé i Akira Yoshida | Foto: Cedida
2. Notes musicals, en veu i cos
També en el marc de les Nits Culturals d’Estiu del Museu de la Vida Rural, la música i la dansa seran dues protagonistes de l’estiu a l’Espluga de Francolí. L’expressió artística encarnada en la veu i el cos de diverses propostes. En el terreny de la dansa, el 12 d’agost els ballarins Lali Ayguadé i Akira Yoshida presentaran ‘Gizaki’, una peça titulada en euskera que girarà al voltant del llenguatge de la cultura urbana. Tancaran la nit la banda Rombo, que compten amb un disc homònim. El dia 19 serà el torn del concert dramatúrgic d’Elvira Prado, amb ‘Més lloc per a la fosca solitud’, un musical basat en l’obra de Víctor Català, i el 26 del mateix mes, ja entrats de ple en el món musical, pujaran a l’escenari Esther Querol i el trio Marala, que reviu cançons tradicionals i poemes musicals en el darrer àlbum, ‘A trenc d’alba’ (U98 Music, 2020).

 

Taller familiar de conserves d'aliments | Foto: Cedida
3. El valor de la sostenibilitat, en família
Si un valor defensa aferrissadament el Museu de la Vida Rural, aquest és el de la sostenibilitat. Cuinar o crear peces d’art també pot fer-se des d’una perspectiva que tingui en compte l’entorn i la petjada que hi deixes. En aquesta línia, part de les activitats d’estiu de l’equipament de l'Espluga de Francolí estan centrades a reflexionar-hi en família. En col·laboració amb l’associació Els Corremarges, el MVR ha dissenyat quatre activitats al llarg del mes d’agost per aprendre amb els més petits: un de cuina amb verdures de l’hort i plantes silvestres, un de pintar amb plantes i pinzells naturals, un altre per a preparar conserves d’aliments i un últim per elaborar un petit herbari i aprendre a identificar i collir les plantes del nostre entorn.

 

Passeig en bicicleta elèctrica | Foto: Cedida
4. Aliances singulars
Les sessions Propostes Singulars, que combinen una visita temàtica al Museu de la Vida Rural amb activitats realitzades per agents del municipi, tindran dues activitats el mes d’agost. Una d’elles, la del dia 14, focalitzada a treballar la cultura de l’aigua, la sobirania alimentària, les energies alternatives i l’emergència climàtica en una visita a l’equipament, seguida d’un passeig amb bicicleta elèctrica pel riu Francolí, organitzat per Drac Actiu. A finals de mes, el dia 28, coincidint amb la Festa de la Verema de l’Espluga, se celebrarà ‘Esperit de vi’, un recorregut per la història vitivinícola de la Conca de Barberà, que acabarà amb un tast de vins al celler Vidbertus.

Més informació: 

A

També et pot interessar