Alésh

Foto: 

Cedida
'Alésh' es projectarà a la secció MemoriReus

El Memorimage aposta per les històries locals compromeses amb el territori

Se celebrarà del 8 a l’11 de novembre al Teatre Bartrina de Reus amb entrada gratuïta per a totes les sessions
Surtdecasa
,
27/10/2022
Arts
El Memorimage - Festival Internacional de Cinema de Reus presenta la dissetena edició, que se celebrarà del 8 a l’11 de novembre al Teatre Bartrina de Reus amb entrada gratuïta per a totes les sessions. El Memorimage continua apostant pel cinema documental que utilitza imatges d’arxiu per obrir finestres a múltiples realitats, segons la directora artística del festival Anna Petrus. Enguany es projectaran catorze títols que plantegen reflexions entorn la diversitat i que s’han programat en compromís amb la igualtat de gènere. Hi figuren els documentals 'Nelly and Nadine', que narra la història d’amor entre dues dones reclutades en un camp de concentració nazi l’any 1944; 'La cuina dels homes', un relat sobre gastronomia, en què la directora Silvia Subirós recupera la figura anònima de la seva àvia; 'Retour a Reims', un documental polític que mostra la reivindicació de les lluites feministes i de classe franceses dels anys cinquanta i fins a l’actualitat i 'Terre Femme', un assaig fílmic sobre l’experiència de viatjar a partir del testimoni de dones que van viure a les dècades dels anys vint i cinquanta. Volem destacar la secció MemoriReus, dedicada al cinema documental produït en el marc del Camp de Tarragona, que presenta quatre llargmetratges d’històries locals que us detallem a continuació:

S’hi presentaran 'L’Espill', que captura la biografia d’Hilaire Arasa, fill d’exiliats catalans que torna al Delta de l’Ebre per descobrir l’Espanya dels presos polítics; 'Arrels de mar', un homenatge a les persones que han dedicat la seva vida a la pesca en aigües tarragonines; 'Els dies i les dones (d’avui)', un film que recull el procés de creació participativa dels alumnes de l’institut Gabriel Ferrater de Reus, en commemoració del centenari del poeta Gabriel Ferrater; i 'Alésh', el retrat íntim d’Aleix Cantón, un jove transgènere diagnosticat amb autisme que s’ha convertit en una figura pública a través del seu perfil de Tik Tok.

1. L'Espill
Proposta de l'ebrenc Mario Pons. Envoltat de l'atmosfera dels fills de l'emigració republicana, l'Hilaire forma part de la generació de joves dels barris obrers de la Narbona dels anys 60. Viu la infantesa narbonesa menyspreat per francesos, algerians, portuguesos, italians, gitanos... al crit de “español de mierda”. Seixanta anys després de marxar, Hilaire torna al seu poble natal per descobrir l’Espanya de presos polítics i exiliats catalans en un viatge interior de retorn al Delta de l’Ebre, al llegat repressiu de la postguerra, però també al seu primer amor de joventut. Hilaire, és un dels adolescents protagonistes de la pel·lícula 'Mes petites amoureuses' (1974) de Jean Eustache. Henry François Imbert revisa el treball realitzat per Eustache 'Le temps des amoreuses' (2009) on Hilaire n’és el protagonista. Ara, 'L’Espill' de Mario Pons retrata el recorregut vital d’Hilaire de la mà de dos grans cineastes inclassificables. Una mirada amorosa sobre la perversa submissió de l’odi.

 

Un fotograma d''Arrels de mar' | Foto: Cedida
2. Arrels de mar
Passat, present i futur de la pesca s'ajunten per donar a conèixer un dels oficis més antics de la nostra societat. El seu objectiu no és altre que el de donar a conèixer els oficis relacionats amb la mar i fer valdre les tasques que s'han realitzat i es realitzen al llarg de tota la història. I donar resposta a preguntes com: Què té la mar que enganxa tant a aquells qui la viuen?; Quin paper juga la dona?; Hi ha preocupació pel relleu generacional?; És un ofici en perill d'extinció? Un homenatge a aquelles persones que s'hi deixen i s'han deixat la pell en estimar-se la mar i tot el que l'envolta. Mestres d'aixa, remendadores, pescadors, membres de les Confraries, treballadors de les llotges, etc., són alguns dels perfils que tenen cabuda al documental.

3. Els dies i les dones (d'avui)
El 2 de juny del 2022 es va presentar 'Les dones i els dies (d'avui)' a Reus, una obra teatral realitzada pel director escènic Iban Beltran, amb la participació dels alumnes de l'Institut Gabriel Ferrater de Reus, en el marc del cicle paradigmes (organitzat per Bartrina Territori Creatiu i el Centre d'Art Cal Masó; i produït per Reus Cultura). Aquest documental viatja per tot el procés de creació de l'obra, on la temporalitat de cada acció apareix intercalada en una contrarellotge fins a arribar al dia de l'estrena.

4. Alésh
'Alésh' és el retrat íntim d’Aleix Cantón, un jove transgènere diagnosticat amb un trastorn de l’espectre autista. Alésh s’ha convertit en una figura pública a través del seu perfil de Tik Tok, on trenca tabús i comparteix la seva experiència sobre què implica conviure amb un trastorn de l’espectre autista i la transició de gènere. Sense filtres i de manera natural, el documental explora les dificultats actuals amb les que ha topat Alésh alhora de ser diagnosticat com a autista pel fet de no formar part de la normativitat cisgènere, al mateix temps que apropa al públic als aspectes de la vida quotidiana d’una persona que busca acabar amb els estereotips que envolten tant el TEA com la transsexualitat. Un crit i un reclam a la visibilització dels col·lectius LGTBIQ+.

 

'D'ombres' es projectarà a la cloenda del certamen | Foto: Cedida
Entrades per inauguració i cloenda
Dins la Secció Oficial, 'Urraca. Caçador de rojos' inaugurarà la pròxima edició del festival el 8 de novembre amb la presència dels directors Pedro de Echave i Felip Solé. El divendres 11 de novembre tindrà lloc la cloenda del Memorimage 2022, on es coneixerà el palmarès d’aquesta edició. També es projectarà 'D’ombres', sobre el director de fotografia català Tomás Pladevall, qui ens convida a reflexionar sobre l’ofici de la cinematografia i el valor de les imatges d’arxiu. Les entrades d’Inauguració i Cloenda, que són gratuïtes però cal inscripció prèvia a través d’aquest formulari.

Més informació: 

A

També et pot interessar