,
06/12/2013
Gastronomia

Combatre el fred però amb moderació

Què? Com va? Molt de fred? Els que no disposem de calefacció tenim un mètode infal·lible per combatre aquestes temperatures: queixar-nos i desitjar que arribi la calor.
La resta d’europeus, que es passejarien en pantalons curts per les nostres ciutats, tenen mecanismes més avançats per suportar el fred.
Per tots és sabut que l’hivern a Rússia és molt malparit i xarrupar vodka és la solució més immediata que tenen. Quin remei tan misteriós, oi? Tanmateix, fer servir l’alcohol per escalfar-se és un mite. Quan fa fred els nostres vasos sanguinis, com a mesura de defensa, es fan més estrets per tal de concentrar la sang en els òrgans vitals. L’alcohol, per contra, els dilata i s’oposa a aquest mecanisme de protecció.
En molts casos la tradició s’oposa a la ciència fins l’extrem que alguns domadors de circ russos preparen còctels de vodka i aigua pels seus elefants, camells i cérvols, perquè els pobres animalons no passin fred.
A Alemanya també disposen d’una beguda per combatre l’hivern i molt típica per Nadal, el Glühwein. Es tracta d’un vi que s’escalfa amb fruita, espècies i sucre. És a dir, una mena de sangria calenta. Els autòctons la consideren deliciosa i la sensació d’escalfor combinada amb la immediatesa etílica faran que us sobri tot el que dueu posat.
Si us fa una mica de pal anar fins a Alemanya aquí teniu una recepta extreta del llibre Dr. Oetker Schul-Kochbuch, una relíquia del 1939. Més tradicional, impossible!

Ingredients:

- ¼ litre d’aigua
- 1 branca canyella
- 4 claus (espècia)
- Pela de llimona
- 60-80 grams de sucre
- ½ litre de vi negre

Preparació:

Es cou l’aigua amb les espècies durant 5 minuts. Després s’afegeix el sucre i un cop dissolt, s’afegeix el vi i s’escalfa (no ha de bullir, si no s’evaporaria l’alcohol).
També es pot fer sense aigua, coent directament les espècies en el vi.
Servir ben calent i decorar amb la pell de la llimona.

Mail: gastrobasica@gmail.com
Twitter: @gastrobasica
Atentament,
Dr. Pantxo

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

El Dr. Pantxo va nèixer entre fregits i arrebossats. Quan era petit, berenava 'Bollycaos' i 'Fresquitos'. No suporta tenir gana ni la cervesa sense alcohol. Defensor dels bars autèntics i enemic dels preus sense l'IVA inclòs. Gastronòmicament dispers.

05/08/2015
Una de les activitats més interessants quan es viatja a l’estranger durant les vacances és tastar les especialitats gastronòmiques de cada país, tot i que a vegades acabem degustant les versions més descafeïnades dels plats típi
09/03/2015
Hi ha una obsessió de la gastronomia actual per crear tendències a partir de productes que sempre han format part dels nostres tiberis i borratxeres.
03/01/2015
Començar a estalviar després del dispendi nadalenc elaborant el nostre propi Tortell de Reis sembla una bona idea.
25/12/2014
El Nadal és l’època en la qual mestresses de casa i cuiners amateurs es converteixen en sofisticats xefs i el nitrogen líquid esdevé un element imprescindible a la c
04/05/2014
A continuació podeu llegir la segona entrega dels MILLORS COMENTARIS dels PITJORS RESTAURANTS DEL CAMP DE TARRAGONA. Ah, que no heu llegit la primera part?
09/04/2014
Un recurs molt útil a l’hora de triar un bon restaurant és consultar per internet les opinions d’altres clients sobre els diferents establiments.
03/01/2014
Sense temps per recuperar-nos de la ressaca de la nit de cap d’any, enllacem amb el maldecap de les compres dels regals de ses Majestats els Reis Mags d’Orient.