Jump to navigation
Què? Com va? Molt de fred? Els que no disposem de calefacció tenim un mètode infal·lible per combatre aquestes temperatures: queixar-nos i desitjar que arribi la calor. La resta d’europeus, que es passejarien en pantalons curts per les nostres ciutats, tenen mecanismes més avançats per suportar el fred. Per tots és sabut que l’hivern a Rússia és molt malparit i xarrupar vodka és la solució més immediata que tenen. Quin remei tan misteriós, oi? Tanmateix, fer servir l’alcohol per escalfar-se és un mite. Quan fa fred els nostres vasos sanguinis, com a mesura de defensa, es fan més estrets per tal de concentrar la sang en els òrgans vitals. L’alcohol, per contra, els dilata i s’oposa a aquest mecanisme de protecció. En molts casos la tradició s’oposa a la ciència fins l’extrem que alguns domadors de circ russos preparen còctels de vodka i aigua pels seus elefants, camells i cérvols, perquè els pobres animalons no passin fred. A Alemanya també disposen d’una beguda per combatre l’hivern i molt típica per Nadal, el Glühwein. Es tracta d’un vi que s’escalfa amb fruita, espècies i sucre. És a dir, una mena de sangria calenta. Els autòctons la consideren deliciosa i la sensació d’escalfor combinada amb la immediatesa etílica faran que us sobri tot el que dueu posat. Si us fa una mica de pal anar fins a Alemanya aquí teniu una recepta extreta del llibre Dr. Oetker Schul-Kochbuch, una relíquia del 1939. Més tradicional, impossible!
Ingredients:
- ¼ litre d’aigua - 1 branca canyella - 4 claus (espècia) - Pela de llimona - 60-80 grams de sucre - ½ litre de vi negre
Preparació:
Es cou l’aigua amb les espècies durant 5 minuts. Després s’afegeix el sucre i un cop dissolt, s’afegeix el vi i s’escalfa (no ha de bullir, si no s’evaporaria l’alcohol). També es pot fer sense aigua, coent directament les espècies en el vi. Servir ben calent i decorar amb la pell de la llimona.
Mail: gastrobasica@gmail.com Twitter: @gastrobasica Atentament, Dr. Pantxo
El Dr. Pantxo va nèixer entre fregits i arrebossats. Quan era petit, berenava 'Bollycaos' i 'Fresquitos'. No suporta tenir gana ni la cervesa sense alcohol. Defensor dels bars autèntics i enemic dels preus sense l'IVA inclòs. Gastronòmicament dispers.