Joan Massana

Foto: 

Arnau Martínez
Joan Massana, director del Misteri de la Selva

Joan Massana: "El Misteri fa el que va fer la Nova Cançó als anys 60 i 70 en relació a la llengua catalana"

'El Misteri de la Selva' agrupa més de 100 persones de totes les edats
Arnau Martínez
,
08/08/2017
Espectacles
Teatre medieval, descobrir com era la llengua catalana del segle XIV, la espiritualitat de l'època i fins i tot d'arquitectura, en una representació multitudinària. 'El Misteri de la Selva', el drama escrit en llengua romànica més antic d'Europa es representa, des de 1980, la nit del 14 i el vespre del 15 d'agost a l'església de la Selva del Camp. 'El Misteri' mobilitza més de 100 persones del municipi. Un d'ells és el Joan Massana, el director i també qui fa el paper de Jesús. Els selvatans no s'imaginen un mes d'agost sense Misteri. Una joia musical, lingüística i teatral que va més enllà del fet religiós. Hem parlat amb una de les ànimes d'aquest esdeveniment cultural, referent al Camp de Tarragona.
"Hi ha molta gent que té ganes de participar, que entén la comunitat que és el poble, no és només tenir una casa i pagar el rebut de contribució , sinó que també és participar en totes aquestes altres activitats"

- Com definiries el 'Misteri de la Selva'?
Hi ha moltes maneres de parlar del 'Misteri de la Selva'. Jo sempre dic que, al capdavall, és com un riu d'emocions. Si parlem d'una manera més científica, més professional, podem dir moltes coses: teatre medieval, la llengua catalana del segle XIV, religió, espiritualitat, i fins i tot d'arquitectura. Però tot això és un mitjà, el mitjà que fa que el Misteri sigui una obra d'art que ha de fer canviar a les persones, millorar-les.

- Què és el que s'hi representa?
Ens hem de posar en el context de l'Edat Mitjana, en un moment en que la gent no sap ni llegir ni escriure i la manera d'informar a la població de les coses que passen és a través de l'oralitat. Els joglars anaven per les places dels pobles cantant cançons de gesta per informar sobre esdeveniments del mateix rei. El Misteri és un mitjà a través del qual l'Església transmet als fidels la visió que té dels últims moments de la vida de la mare de Déu. El Misteri seria el mateix que avui en dia són les Passions o en certa manera, també els Pastorets. El que passa és que els Pastorets s'han anat modificant i han esdevingut més una comèdia que no pas un drama sacre.

- Quin és l'origen del 'Misteri de la Selva'?
En diem el 'Misteri de la Selva' perquè el fem a la Selva i perquè l'aparició moderna a finals del segle XIX és l'arxiu parroquial de la Selva. No sabem ben bé qui el va escriure, o quan el va escriure. El que sabem és que és de finals del segle XIV per diverses dades: primer per la cal·ligrafia del manuscrit, segon pels trets lingüístics de l'època i tercer per alguns textos que fan referència a esdeveniments històrics.

- S'hi barreja història, música, llengua, és una realitat ben viva...
Sí! L'altre dia pensava com explicar la transcendència del Misteri al segle XXI. El Misteri seria una mica el mateix que va fer la Nova Cançó als anys 60 i 70 en relació a la llengua catalana. A l'Edat Mitjana també hi havia una situació de disglòssia perquè cada una de les llengües es feia servir per una cosa diferent i n'hi havia de millors considerades que altres. És el mateix que passava en temps del franquisme. El que passa és que al franquisme era per premeditació i a l'Edat Mitjana venia d'aquesta manera per situacions històriques. Això que ens sembla tant estrany és una constant de la història, el llatí seria el castellà del franquisme, la llengua culta i totes les altres, --català i llengües romàniques eren llengües d'estar per casa a l'Edat Mitjana. Va ser una mica dir que la nostra llengua també serveix per fer una obra de teatre, que també és una llengua per la cultura.


Imatge de la representació del Misteri de la Selva

  • imatge de control 1per1

- A la representació hi participen més de 100 persones de totes les edats, ideologies i maneres. Què és el que atrapa a totes aquestes persones?
Bona pregunta! No ho sé, sincerament, no ho sé! Jo crec que a la Selva no som millors, però tampoc pitjors, i tenim una característica que és que la gent s'apunta. Hi ha una iniciativa del que sigui i molt aviat ja hi ha un grup de persones que van cap allà i ho fan. Hi ha molta gent que té ganes de participar, que entén la comunitat que és el poble, no és només tenir una casa i pagar el rebut de contribució , sinó que també és participar en totes aquestes altres activitats. El Misteri és una peça més de l'engranatge que fa que siguem persones, més enllà de màquines que treballem, comprem, mengem i dormim.

- Quin és el funcionament dels assajos, logística...?
Ens organitzem per sectors perquè entre 100 persones en escena i moltes d'altres que el que fan és que tot rutlli. Il·luminació, escenografia, vestits, cantaires dividits en diversos grups, dimonis, jueus... Cada grup entre ells s'organitzen i d'altra banda hi ha la junta i la direcció que és qui coordina.

- En sentir "drama assumpcionista" pot fer una mica de mandra...
Que oblidi tot el que ha estat la seva vida fins a aquell moment. Exagero molt! (riu) Jo diria que tothom vingués a gaudir i que ningú intenti entendre res en el sentit de comprensió intel·lectual, sinó de comprensió emotiva. Contemples una obra d'art. Un altre any ja podràs llegir o buscar la informació. Una senyora, el primer any que el veia, em va dir: "jo només vaig sentir les flautes i em vaig posar a plorar i no vaig parar en tota l'estona". No es tracta de fer un mar de llàgrimes, però llavors ho vaig entendre, la va emocionar.

- Gairebé 40 anys de representació i sense cap novetat?
No, més que res per allò que dèiem de la funció social. No és només per la Selva, sinó també per la comunitat de l'àrea lingüística dels Països Catalans, perquè el català, agradi o no agradi, és la llengua que es parla de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar. Això és un servei que fem els selvatans i que el brindem a tota la comunitat dels Països Catalans.

- També hi ha Misteris coneguts com el d'Elx, amb què es diferencia amb totes aquestes altres representacions?
El que el diferencia és que el nostre és el més antic que s'ha conservat sencer. És la nostra característica, no el fa ni més important ni menys, però és el més antic. El Misteri d'Elx té un valor que nosaltres no tenim, s'ha representat ininterrompudament durant 500 anys i això és f'un valor incalculable perquè forma part del tarannà de la gent.

A

També et pot interessar