Berni Puig

Foto: 

Cedida

Berni Puig: “El detonant va ser que em vaig cansar d’estar a l’estudi un dia que feia sol”

Parlem amb el prometedor artista bagenc instal·lat al Konvent.0
Anna Vila
,
31/01/2019
Arts
Berni Puig (Castellbell i el Vilar, 1990) és il·lustrador, gravador, fa murals en espais industrials abandonats i ha engegat un projecte editorial anomenat Hòstia Santa. Un artista veu la bellesa en els racons més inesperats, troba la perspectiva que transforma l’objecte en art i ens ajuda a veure més enllà de tot allò que coneixem. Puig és un d’ells i des de fa un parell d’anys, viu al Konvent.0, un antic convent de monges de finals del segle XIX reconvertit en un centre artístic multidisciplinari.

- El cartell de la Transèquia d’enguany és obra teva i d’Anna Benet. D’on reculls la inspiració per crear-lo?
Tan bon punt se’m va proposar crear la imatge de la Transèquia 2019, vaig pensar a fer servir l’escultura com a mitjà per fer la il·lustració. Per una banda, perquè durant els darrers mesos he estat explorant el llenguatge escultòric i per l’altra, perquè era un repte per a mi passar l’escultura en format imprès, bidimensional. Per això vaig demanar a l’Anna Benet que m’ajudés a fotografiar l’escena.

- És la primera vegada que hi presentaves una proposta?
La veritat es que m’he presentat a alguns concursos, però en aquest cas, afortunadament, m’ho van demanar directament ells perquè havien vist el cartell que havia fet el 2018 pel Festivalet de Circ de Manresa.

  • imatge de control 1per1

Cartell del Festivalet de Circ de Manresa 2018 al taller | Fotografia: Cedida

- Il·lustrador, gravador d’ofici i actualment, estàs engegant el projecte editorial ‘Hòstia Santa’. Ens en pots fer cinc cèntims?
Aquesta pregunta sí que mola! Encara no hem tingut gaire temps per fer difusió, perquè estem just engegant el projecte, per això em sorprèn. Hòstia Santa, és una microeditorial que vol publicar llibres, fanzines i làmines d’artistes de la Catalunya Central o que hi tinguin un lligam. Creiem que hi ha molt de talent per la zona i el volem fer emergir. Un dels nostres objectius és canviar la forma en què la gent, generalment, entén el llibre. Volem que el procés de creació del llibre sigui una part important del contingut del llibre. I que el continent sigui part del contingut. Per això, quasi sempre imprimim amb serigrafia i elaborem l’enquadernació nosaltres mateixos al nostre taller, per ser amos i senyors de totes les decisions que s’han de prendre a l'hora de fer un llibre.

- La seu del projecte es troba al Konvent.0 de Cal Rosal, a Berga, on fa poc vau impulsar la primera edició del festival d’autoedició ‘Déu Vos Guard Fest’. Quina valoració en fas?
Va ser brutal. Van venir artistes i col·lectius molt potents, i de tot arreu. Catalunya, País Valencià, Itàlia, Xile i Anglaterra. Érem un total 54 artistes del món de l’autoedició tancats 3 dies al Konvent. Per força havia d’acabar bé.

Detall del llibre 'La Fuga' de Berni Puig, editat a Hòstia Santa | Fotografia: Cedida

- Esteu preparant la segona edició?
Ens vam quedar amb ganes de més, així que sí, la segona edició, serà a l’octubre com l’any passat. Just ara comencem a plantejar idees del nou format, possibles residències al Konvent vinculades a l’autoedició abans del festival i també fer créixer l’equip.

- El Konvent és un centre d’art contemporani ben transgressor. Hi fas vida o és una parada puntual relacionada amb la teva obra?
Quan vaig tornar de Galícia, després d’estudiar el màster de gravat contemporani, vaig anar a fer una residència artística d’un mes. Ens vam enamorar i porto dos anys vivint allà. Konvent és un projecte cultural i de vida. Ha estat la millor escola on he anat.

Mural ‘Batalla’ al Konvent.0 | Fotografia: Cedida

- Una altra característica que et personalitza són els teus murals en espais industrials abandonats. Com et sorgeix aquesta idea?
Suposo que per diverses raons. Una, perquè sempre he admirat els murals de gran format i el seu procés. L’altra, perquè sovint vaig a remenar a llocs així. I crec que el detonant va ser que em vaig cansar d’estar a l’estudi un dia que feia sol.

- Quins han estat els últims espais on has treballat i perquè aquests?
He anat bastant per aquí als voltants del Konvent. El que per a mi és una joia, la gent no ho vol.

- L’any passat vas rebre el Premi Tendències del Regió 7. Això va marcar la teva trajectòria professional?
Suposo que d’alguna manera o altre sí, tot suma. Sobretot va ser un xut d’autoestima, que és el que més em costa tenir.

- Quins són els teus projectes de futur?
Des d’Hòstia Santa volem publicar 4 llibres durant el 2019. Un fotollibre d’Anna Benet, un altre del terrassenc Imanol Buisàn que fa collage, l’altre és sorpresa i m’agradaria treure’n un de meu, si tinc temps. Pel que fa a la meva obra, tinc ganes de tenir temps per explorar més el mur en gran format i endinsar-me en l’escultura urbana.
 

Més informació: 

Web Berni Puig
Instagram Berni Puig

Web Vilart
Web Konvent.0

A

També et pot interessar