Torna la Nit de Claqué a Reus

Dissabte 13 el Bartrina acollirà l’espectacle dels 25 anys de la mostra que tancarà tres dies d’actuacions per la ciutat
Carlota Moragas
,
09/07/2013
Espectacles
El que va començar ara fa 25 anys com una trobada entre quatre amics apassionats pel claqué s’ha acabat convertint en un esdeveniment de referència que,estiu rere estiu, reuneix els màxims exponents d’aquesta disciplina a la ciutat de Reus. L’any 1988, Aleix Cort, Isabel Olesti, Pilar Sanz i Albert Valdepeñas creaven el col·lectiu Dixiclac que, més enllà de coreografiar i interpretar espectacles de claqué, va decidir apostar per la divulgació d’aquest estil de dansa, poc conegut a les nostres comarques més enllà dels films de Gene Kelly, Fred Astaire o Ginger Rogers. Pilar Sanz, organitzadora de la Nit de Claqué, recorda com un dia estaven assajant i van comentar: “Per què no creem una mostra?” No s’ho van pensar dues vegades que van agafar el telèfon i van començar a treballar amb l’Ajuntament de Reus per donar-li forma.
 
La tasca que van emprendre aleshores ha fet possible que durant aquests anys hagin passat per la ciutat els professionals més destacats del claqué a nivell mundial. Des de Brenda Bufalino a Lane Alexander o Ira Bernstein, passant per Cristina Delius, Josh Hilberman, Fabrice Martin o Barbara Duffy. Tots ells reconeguts ballarins i professors que han fet gran aquest art que és més que una dansa. Perquè el claqué, com reivindica Sanz, “és una combinació de moltes coses; és dansa, però també és música. És portar un instrument de percussió als peus i això ho fa complicat, perquè has de tocar un instrument que tens als teus peus correctament i, a més a més, clar, has de ballar”. Aquesta necessitat de coordinar el moviment dels peus amb el del cos, és a dir, la combinació de la part tècnica amb la part expressiva, fan que sigui difícil trobar bons ballarins de claqué de veritat, tal i com admet la component de Dixiclac. 
 
L’espectacle que es podrà veure el proper dissabte vol ser una mostra d’aquest virtuosisme. Sobre l’escenari del Teatre Bartrina hi actuaran totes les companyies de claqué de la ciutat de Barcelona acompanyades per Brenda Bufalino i Cristiana Delius, que posaran la nota internacional a la vetllada. Tot i així, no seran les úniques que hi pujaran. A través de projeccions i de missatges dels ballarins que han passat per Reus durant els darrers 25 anys, la Nit de Claqué homenatjarà aquest estil de dansa, però també, en paraules de Sanz, “tota la gent del claqué, tots els que ens han ajudat durant aquests anys i que han tingut relació amb nosaltres.”
 
La mostra de claqué la integraran una sèrie d’espectacles que volen acostar el claqué als reusencs i les reusenques. Dijous dia 11 seran els més petits els qui gaudeixin del so de les claquetes amb l’actuació de la companyia Tap Olé a les 19h a la plaça d’Evarist Fàbregas, mentre que divendres dia 12 tothom està convidat a assistir a l’actuació de grups de claqué amateurs del Baix Camp i de Barcelona que se celebrarà a la Palma a les 22h. Dissabte dia 13, a més de l’espectacle estrella d’aquestes jornades, la Nit de Claqué, els qui surtin a voltar per Reus es trobaran amb actuacions de claqué pel centre de la ciutat.
 
De ben segur que quan Dixiclac va organitzar la primera mostra de claqué no imaginava que aquesta arribaria tan lluny. L’esforç per donar a conèixer una disciplina poc coneguda, que es practica únicament en zones molt concretes del nostre territori, així com la pugna per captar l’atenció del públic any rere any, apostant per portar figures de primer nivell a la ciutat, fa que les anècdotes s’amunteguin als calaixos de la memòria. Amb motiu d’aquesta 25a edició de la Nit de Claqué, Aleix Cort, un altre dels membres de Dixiclac, ha escrit un llibre que recull els ets i uts de l’organització d’un esdeveniment com aquest i que es completa amb un recull fotogràfic elaborat per Pilar Sanz. Els qui assisteixin dissabte al Teatre Bartrina se l’emportaran i podran reviure 25 anys de claqué sobre els escenaris reusencs, a més de descobrir les sinergies que s’han creat entre els ballarins d’aquesta disciplina i la ciutat.
 
 
Consulta aquí tota la programació de la Setmana del Claqué a Reus

A

També et pot interessar