Els 10 imperdibles de les Festes de Misericòrdia de Reus

Aquelles propostes que no us podeu perdre de la festa major en honor a la patrona
Surtdecasa Camp
,
12/09/2013
Fires i festes
Reus dóna la benvinguda a l'estiu amb la Festa Major de Sant Pere i li diu adéu amb les Festes de Misericòrdia, que enguany tenen lloc del 21 al 25 de setembre encara que ja hi ha actes previs a partir del dia 15. Com sempre us convidem a donar un cop d'ull al conjunt d'actes que es troben recollits al programa oficial tot i que nosaltres us fem un seguit de 10 recomacions... 

1. 13è Festival ArReus / Homenatge a Pitus Borràs

El Festival de Músiques d'Arrel d'Arreu del Món, ArReus, adquireix un sentit especial l'any que celebra la seva tretzena edició i la tercera que es fa sense el Pitus Borràs, la persona que el va impulsar. Precisament a ell se li dedica enguany el festival que tindrà lloc el diumenge 15 de setembre a La Palma. A partir de les 19:00h., diferents músics del Camp pujaran a l'escenari principal del recinte per retre-li homenatge, en un espai que a partir d'aquell dia passarà a anomenar-se Plaça Josep Maria Borràs. A continuació, aproximadament al voltant de les 23:00h., el grup de grallers reusencs Canya d'Or presentarà les cançons del seu primer disc 'Viratges'.
 

2. Reobertura Centre d'Art Cal Massó. The Bogaloo Stompers + La Colònia

El Centre d'Art Cal Massó reobre amb un nou model de gestió coincidint amb les Festes de Misericòrdia amb dues actuacions musicals.
 
2.1. El dijous 19 de setembre a les 22:00h. serà el grup de jazz The Boogaloo Stompers, una banda que va néixer com a sextet fruit de la comunió d'idees entre els músics Gerard Marsal i Xavi de la Salud.
 
2.2. La Colònia, el projecte de Xavi Ciurans i un seguit de músics de Reus, portarà a Cal Massó, el diumenge 22 a les 20:30h., els seus ritmes balcànics, amb aromes mediterrànies i flaires de cabaret que al llarg d'aquest estiu han anat presentant per tota la geografia catalana.
 

3. El Son de la Chama + La Troba Kung Fú + Orquestra Allioli

Un dels concerts populars més destacat d'aquestes festes és el que tindrà lloc el divendres 20 de setembre i que servirà per commemorar els 15 anys de Canal Reus TV. Hi actuaran El Son de la Chama presentant el seu primer disc 'Consciència', en un concert especial ja serà a la seva ciutat, per festes i al Mercadal. Després d'ells serà el torn de La Troba Kung Fú, una formació que després de voltar mig món i part del Camp de Tarragona, arribarà a Reus amb les cançons del seu darrer treball 'A la panxa del bou'. Finalment, els encarregats de tancar la festa serà l'orquestra per a joves per excel·lència del Camp, l'Orquestra Allioli. (Clica damunt dels enllaços per llegir les entrevistes que hem fet a aquests grups).
 

4. Xè Concurs de Masclet / Cercavila del Masclet

La beguda de la Festa Major de Reus, el Masclet, està compost per Plim i vermut Miró de Reus, en proporcions del 50%. A banda, per Misericòrdia, els deu establiments que participen al Concurs de Masclet afegeixen a la beguda un o més ingredients amb l'objectiu de guanyar aquest concurs popular. La cita tindrà lloc el dissabte 21 de setembre a la plaça de Prim. A banda, cal subratllar que el 24 de setembre, dia de la vigília, tindrà lloc la tradicional Cercavila del Masclet que sortirà des de la plaça del Mercadal a les 20:30h. amb l'acompanyament de diversos elements del seguici.
 

5. Diada Castellera de Misericòrdia

Aquesta Diada Castellera de Misericòrdia d'enguany es pot convertir en una jornada històrica, com a mínim, pels Xiquets de Reus. Fins el mateix dissabte 21 no sabrem si la colla local s'atreveix a aixecar un castell de nou, una fita que no aconsegueixen des de l'any 1997 i que podria produir-se després dels diversos castells de vuit que la colla està descarregant des del passat Concurs de Castells de Tarragona. A banda dels reusencs, també prendran part de la Diada els Xics de Granollers, que enguany ha fet uns grans registres i que ja ha estrenat els vuit pisos i els Castellers de Sabadell, una colla amb castells de vuit pisos de gamma alta que també està a un pas dels nou pisos.
 

6. A Reus, correfoc!

Un dels grups festius protagonistes d'aquestes festes és el Ball de Diables de Reus. El dissabte 21 de setembre, a  les 21:30h., són els encarregats d'organitzar el tradicional A Reus, correfoc!. Aquesta cercavila de foc sortirà des del Fossar Vell i farà un recorregut pels carrers del centre de la ciutat. Comptarà amb la participació del Ball de Diables infantil de Reus, el Drac petit i la Cabra petita, els Petits Diables Aristois de Sant Martí Sarroca, el Drac petit de Canyelles, el Drac petit de la Geltrú, el Ball de Diables 'Els 7 pecats capitals' de la Pobla de Mafumet, els Diables de Sant Pau d’Ordal, el Borinot del Vendrell, el Drac de Vilanova, els Bous de Foc, la Víbria, el Drac, el Ball de Diables i la Cabra de Reus. 
 

7. Festival Martingala

Segona edició d'un festival de música electrònica que l'any passat no va poder celebrar la seva primera edició per culpa de la pluja. El dissabte 21 de setembre, a partir de la mitjanit, el segell de Perejil's Sounds ocuparà la Plaça d'Anton Borrell del Parc de Sant Jordi en una celebració on hi punxaran Miss Q., Mar Abella, DJ DANIELektro i Sr. Lufthansa. (Clica aquí per saber més del Martingala i de les recomanacions cinèfiles que ens fan al Surtdecasa)
 

8. Rosari de Torxes

El dia de la vigília de la Mare de Déu de Misericòrdia, el 24, a partir de les 22:30h. el tradicional Rosari de Torxes recorrerà el Passeig de Misericòrdia, encapçalat per la Creu i els Cirials, l’estendard del Grup Cultural de Misericòrdies i seguit del poble amb torxes. Com cada any, el rosari finalitzarà el recorregut a l’interior del Santuari, on tindrà lloc la cantada dels goigs i la veneració de la Mare de Déu de Misericòrdia. La venda de torxes es farà a partir de les 21:30h. fins a l’inici del rosari a la porta del col·legi La Salle, amb la col·laboració d’aquest centre educatiu.
 

9. Revetlles de Misericòrdia

Com és habitual la nit del 24 de setembre es presenta a Reus amb diverses opcions de diferents estils:  
 
9.1. La Plaça del Teatre de Reus estrena aquest any una nova revetlla popular organitzada per la gent del Col·lectiu Di Farm que començarà a les 23:00h. Hi actuaran Reus Reggae Rockers (soundsystem reggae), Uno (flamenc/fusió), Komando Antipalomas (punk), Fetitxe 13 (rap) i Primatical Sound (soundsystem reggae).
 
9.2. Els amants de la música electrònica tenen a partir de les 00:00h.  una cita obligada al Parc de Sant Jordi, l'hàbitat de les Perejil's Sessions de la revetlla que celebra Perejil's Sounds per Misericòrdia.
 
9.3. La revetlla de la Plaça Anton Borrell del Parc de Sant Jordi està destinada tradicionalment al públic més jove. A partir de les 23:30h. hi actuarà el grup de Constantí de versions de clàssics del rock en català, Catrock; i l'orquestra De Noche, amb cançons d'artistes populars dins el camp del pop i el rock.
 
9.4. L'Orquestra Cimarrón serà l'encarregada d'amenitzar la revetlla que començarà a la Plaça del Mercadal a les 23:30h. Balls de saló i d'envelat per fer ballar el públic assistent.
 

10. Actes per la Mare de Déu de Misericòrdia

Els actes del 25 de setembre, dia de la Mare de Déu de Misericòrdia, es concentren al voltant del Santuari en honor a la patrona.
 
10.1. Matí. El Seguici Festiu de la ciutat desfilarà a partir de les 11:00h, des de la Plaça de la Pastoreta fins al Santuari de Misericòrdia. Hi haurà la participació de la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa i els Gegants, el Gegant Carrasclet, el Ball de Pere Joan Barceló, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets, l’Àliga i la Banda Simfònica de Reus. En arribar, tots els elements ballaran conjuntament.
 
10.2. Tarda. Després del dinar popular dels elements del Seguici, els gegants, els nanos, les danses i el bestiari ballaran des de les 17:00h. fins les 19:00h. A aquesta hora els Xiquets de Reus oferiran una exhibició just davant del Santuari. En acabar, cap a les 19:30h. el Ball de Diables recorrerà tot el Passeig de Misericòrdia al costat del Ball de Diables infantil i de tots aquells particulars que s'hi vulguin afegir. A continuació, a l’interior del Santuari, l’Àliga de Reus oferirà a la Mare de Déu de Misericòrdia el seu ball solemne curt amb l’acompanyament musical de la Cobla Reus Jove, un dels actes més emotius d'aquestes festes. 
 
10.3. Vespre/nit. La celebració davant el Santuari finalitza amb l'encesa de la Víbria i el Drac, seguida de l'espectacular carretillada del Ball de Diables. Tot seguit, encesa de la façana del Santuari i mostra piromusical, a càrrec de la pirotècnia Igual de Canyelles, i fins l'any vinent!

A

També et pot interessar