Foto: 

ajuntament tarragona

Santa Tecla, pilars caminant i Concurset

Les colles de Tarragona mesuren les seves forces per Santa Tecla
Arnau Martínez
,
23/09/2016
Fires i festes
Santa Tecla reunirà divendres les quatre colles de la ciutat a la plaça de la Font per celebrar la seva festa major. Dissabte tindran lloc els tradicionals pilars caminant; mentre que diumenge, Torredembarra acollirà la primera jornada del Concurs de castells.
Diada de Santa Tecla a Tarragona
Festa major a Tarragona és sinònim de castells. El cap de setmana passat la plaça de la Font ja va viure un recital de castells a càrrec dels Castellers de Vilafranca, la Vella de Valls i les dues colles grans de la ciutat. Divendres la Jove i els Xiquets de Tarragona es tornaran a trobar a plaça acompanyats dels Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
 
La Colla Jove Xiquets de Tarragona té deures perquè diumenge passat no va aconseguir l'objectiu del dia, el 3 de 9 amb folre i agulla. Així, els castells que vol dur a plaça són exactament els mateixos; el 9 de 8, el 5 de 9f i el 3 de 9fa, a més d'un altre pilar de 8 emmanillat si fos possible.
 
Els Xiquets de Tarragona van acabar diumenge també amb un regust agredolç; van poder descarregar els dos castells de 9 bàsics, la primera vegada que ho feien aquesta temporada, però el 2 de 8 amb folre els va quedar en carregat després de gairebé vint torres de 8 consecutives descarregades. Així, divendres voldrien repetir aquests mateixos tres castells.
 
Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau volen tornar a descarregar els castells que van fer per Sant Magí, la clàssica de 8. La diferència és que el 3 i el 4 de 8 i el 2 de 7 no anirien acompanyats del pilar de 6 perquè tenen alguna baixa.
 
Els Xiquets del Serrallo, per la seva banda, venen amb la intenció de completar el 2 de 7, juntament amb el 5 de 7, el 5 de 7 amb agulla i el pilar de 6. Amb aquestes construccions farien la millor actuació de la seva temporada.
 
Fitxa de la diada: Diada de Santa Tecla a Tarragona.
Amb les colles: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
Dia, hora i lloc: divendres 23 de setembre, a les 13 h a la plaça de la Font de Tarragona.
Interès: la diada comença just quan acaba el passi del seguici, així que a banda de veure castells és una bona oportunitat per contemplar el ric seguici tarragoní. Es podran veure castells de gamma extra i castells de 9.
 
Diada de la Mercè a Tarragona
Un dels plats forts de la festa major tarragonina són els pilars caminant de la diada de la Mercè. Les quatre colles de Tarragona, Xiquets, Jove, Serrallo i Sant Pere i Sant Pau, després de completar dues rondes de castells a la plaça de les Cols, munten els seus pilars de quatre, pugen les escales de la catedral fins al Pla de la Seu i tornen a baixar fins a la plaça de la Font, més de 400 metres de pilar caminant, on el porten fins a sota el balcó de l'ajuntament. Això si, alerta perquè no tots arriben!
 
Fitxa de la diada: Diada de la Mercè a Tarragona.
Amb les colles: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
Dia, hora i lloc: dissabte 24 de setembre, a les 13 h a la plaça de les Cols de Tarragona. El pilar caminant començarà a les Cols, baixarà pel carrer Major, baixada de Misericòrdia fins a entrar a la plaça de la Font.
Interès: la diada com a tal no és res excepcional, la importància recau en els pilars caminant. Els millors llocs per veure'ls és a la plaça de les Cols i les escales de la catedral (per tenir lloc s'ha d'anar ben aviat) o sinó a la baixada de Misericòrdia o a l'arribada, a la plaça de la Font.
 
Diada de Sant Miquel a Montblanc
Els Torraires de Montblanc celebren Sant Miquel cada any amb una actuació castellera. Enguany els convidats seran els Xics Caleros. A més, la diada coincideix amb la Fira Terrània, la fira de la ceràmica artística i decorativa. La colla de l'Ametlla es mourà sobre la gamma bàsica de 6, mentre que els de la població volen portar a plaça el 2 de 6, el 5 de 6 i el 3 de 6.
 
Fitxa de la diada: Diada de Sant Miquel a Montblanc.
Amb les colles: Xics Caleros i Torraires de Montblanc.
Dia, hora i lloc: dissabte 24 de setembre, a les 18h a la plaça de Sant Francesc de Montblanc.
 
Diada de Misericòrdia a Reus
A la veïna ciutat de Tarragona, a Reus, també estan de festa major i dissabte a la tarda la plaça del Mercadal acollirà els Moixiganguers d'Igualada, els Castellers de Sabadell i els locals, els Xiquets de Reus.
 
Els Moixiganguers, com la majoria de colles a una setmana vista, tenen al cap el Concurs de castells. Amb aquesta fita, intentaran arribar-hi amb el màxim nombre de castells de 8 i a Reus de ben segur que en duran algun.
 
Els Castellers de Sabadell ja han carregat un castell de 9 aquesta temporada, però a la capital del Baix Camp seran prudents i apostaran pels castells de 8. Un podria ser el 7 de 8 que ja han descarregat diverses vegades.
 
La colla amfitriona va descarregar diumenge passat a Terrassa el 3 de 9 amb folre que ja havien carregat per Sant Pere, la festa major gran de la ciutat. Dissabte voldrien tornar a fer la mateixa diada a casa; el 2 de 8f, el 3 de 9f i el 5 de 8. Encara que podrien fer un pas més intentant la tripleta màgica (3 de 9f, 5 de 8 i 4 de 9f) que just van fer ara fa un any.
 
Fitxa de la diada: Diada de Misericòrdia a Reus.
Amb les colles: Moixiganguers d'Igualada, Castellers de Sabadell i Xiquets de Reus.
Dia, hora i lloc: dissabte 24 de setembre, a les 18:30 h a la plaça del Mercadal de Reus.
Interès: es podrà veure un castell de 9 com a mínim.
 
Festa Major de l'Albiol
La petita població de l'Albiol està de festa major i entre els actes hi destaca la exhibició castellera dels Xiquets d'Alcover, acompanyats dels Castellers de la Il·lusió. Els de la Il·lusió són una colla vallenca formada per persones amb algun tipus de discapacitat.
 
Els Xiquets d'Alcover actuaran ben a prop de casa i volen fer el 3 de 6 amb agulla, el 4 de 6 el 2 de 6 i el pilar de 4 aixecat per sota. Els de la camisa verd oliva volen seguir sumant castells per arribar amb uns bons resultats a la seva festa major, a l'octubre.
 
Fitxa de la diada: Festa Major a l'Albiol.
Amb les colles: Xiquets d'Alcover, acompanyats dels Castellers de la Il·lusió.
Dia, hora i lloc: dissabte 24 de setembre, a les 17 h a la plaça de la Font de l'Albiol.
 
XXVI Concurs de Castells a Torredembarra
El Concurs de Castells s'emmarca dins unes normes al marge de les diades tradicionals; la principal és que els castells es puntuen, per tant s'hi va a competir. El certamen és bianual i la primera jornada se celebra a Torredembarra, serà la segona vegada que la plaça del Castell sigui escenari del Concurs.
 
A Torredembarra hi actuaran les últimes 13 colles que han entrat a la classificació, entre les quals cal destacar dues del Camp de Tarragona; els Xiquets de Vila-seca que hi entren gràcies a la renuncia d'altres colles i els Nois de la Torre, que hi participaran com a organitzadors.
 
Els Xiquets de Vila-seca volen portar els dos castells bàsics de 7, sense descartar un castell superior que dependrà dels últims assajos i de les sensacions a plaça. Els Nois de la Torre volen completar els dos castells de 7 amb agulla, el 3 i el 4.
 
Fitxa de la diada: XXVI Concurs de Castells a Torredembarra
Amb les colles: Castellers de Figueres, Castellers de Badalona, Castellers de Cerdanyola, Castellers de Sant Vicenç dels Horts, Castellers de Caldes de Montbui, Castellers d'Esparreguera, Minyons de l'Arboç, Salats de Súria, Matossers de Molins de Rei, Castellers del Riberal, Xiquets de Vila-seca, Castellers de Castelldefels i Nois de la Torre.
Dia, hora i lloc: diumenge 25 de setembre, a les 10 h a la plaça del Castell de Torredembarra. En cas de pluja es farà al pavelló Sant Jordi de la mateixa població.
Interès: primera jornada del Concurs de Castells on es podran veure castells simultanis. En comptades ocasions es poden veure tantes colles actuant alhora.
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar