Imaginada

Foto: 

Surtdecasa

Manel Torres: "Intentem crear activitat cultural gratuïta amb un contingut social i crític"

La iMAGInada aplega més de la meitat de la programació de Sant Magí
Arnau Martínez
,
10/08/2017
Fires i festes
Transformar l'entorn urbà tot generant un espai crític i creatiu, amb aquesta inquietud va començar la iMAGInada fa gairebé 10 anys. Va néixer de la disconformitat del model de festa i, avui en dia, representa més del 50% del programa de Sant Magí, les festes petites de Tarragona. El col·lectiu de voluntaris de la iMAGInada reivindica un oci alternatiu, col·laboratiu a partir dels interessos de la comunitat. Amb la il·lusió de la primera edició, cada any dibuixen un programa d'activitats variades que en acabar-les facin reflexionar. Des de Surtdecasa parlem amb un dels seus organitzadors, Manel Torres, perquè ens expliqui la filosofia d'aquest festival alternatiu que tindrà lloc al Camp de Mart de Tarragona de l'11 al 15 d'agost.
"Res del que fem és perquè sí, sempre les activitats de la iMAGInada tenen un missatge perquè la gent intenti canviar el món o, si més no, el món de Tarragona"

- Com definiries l'iMAGInada?
Definir-ho és una mica complicat, però a grans trets és una associació que formem un grup de joves que som unes 20 persones durant tot l'any que intentem crear una activitat cultural gratuïta amb un contingut social i crític. Funcionem a través de l'autogestió i del voluntariat. Som un centenar de persones aproximadament i, a part, la trentena d'entitats que hi col·laboren, sigui en programació, material o el seu temps.

- Va néixer de la disconformitat amb el model de festes?
Sí! Neix una mica de l'Espai Barraques. Al 2008, diferents entitats de Tarragona estaven en aquest espai i no els acabava d'agradar el funcionament i la filosofia. Van decidir marxar i van crear la iMAGInada. Una cosa característica és que les Barraques les formen les entitats i la iMAGInada les persones. El que volem no és un model festiu i d'oci nocturn, que també, sinó un model de festa per a tothom. Fm programació des de les 10 del matí fins a les 5 de la matinada i abracem el màxim possible, artistes mundials, gent gran, gent jove, per tots els públics.

- Quin seria el denominador comú de totes les activitats de la iMAGInada?
La participació. Intentem que la persona que vingui sigui activa, és a dir, que no vingui a fer el taller o escoltar la xarrada, sinó que s'emporti sempre alguna cosa cap a casa, que li faci reflexionar i que tingui un rerefons social i crític. Res del que fem és perquè sí, sempre les activitats de la iMAGInada tenen un missatge perquè la gent intenti canviar el món o, si més no, el món de Tarragona.

- Per exemple? Quina activitat d'enguany em pots destacar? I quin missatge pretén transmetre?
Els grups de música que venen tenen algun missatge, per exemple La Flör del Otro té un missatge feminista, o la Petita iMAGInada té molts tallers de reciclatge, de fer coses manualment. A l'Espai Fòrum practiquem la risoteràpia, diem que no cal anar sempre al metge i prendre's medicaments, hi ha teràpies naturals que són efectives.

- Quants espais hi ha al Camp de Mart?
Nosaltres dividim el Camp de Mart per espais i cada espai és una àrea temàtica. Tenim una Petita iMAGInada i un espai per a joves. Vam veure que teníem un problema, i era que no teníem joves. Ara hem decidit fer tallers només per a ells, ja siguin de grafit, d'Instagram o de futbol. A l'Espai Fòrum és on es veu més la filosofia de la iMAGInada: al matí hi ha tallers vivencials i a la tarda xarrades i taules rodones ja sigui de gènere, de discapacitat funcional, zapatistes, una mica de tot.


Els actes infantils tenen un lloc prioritari a la iMAGInada de Tarragona.

- Alguna novetat en aquesta edició?
Sí! Hi ha sopars del món que ja es fan des de 2013, però enguany hem fet una col·laboració amb Creu Roja Tarragona que és l'entitat que coordina els refugiats que estan a la ciutat. Ells cuinaran en aquests sopars perquè creiem que és una bona manera per promoure la convivència. Vindrà gent de Síria i de sud-Amèrica que estan aquí a Tarragona i és una bona manera de conèixer la seva problemàtica i els motius pels quals estan refugiats aquí.

- També estreneu beguda de la iMAGInada...
Igual que a Valls hi ha el boladís o per Santa Tecla la mamadeta, farem una beguda pròpia que és el globus i n'hi haurà de dos tipus: amb alcohol i sense alcohol. Serà una beguda refrescant, una espècie de sangria. També ens fa molta il·lusió la cervesa artesana Kesse, feta aquí a Tarragona. Han fet una cervesa pròpia de la iMAGInada, una edició limitada.

- Més enllà dels actes tradicionals, heu arribat a un punt que sou gairebé el programa de Sant Magí...
Ho hem comptat i representem el 52% de la programació de Sant Magí, sense voler-ho perquè no tenim cap intenció de superar els actes tradicionals. Amb això, no sé fins a quin punt l'Ajuntament s'hauria de plantejar el pressupost que ens dóna perquè el percentatge d'actes amb la subvenció que rebem no van de la mà.

- Quins són els imperdibles d'enguany?
És complicat destacar una activitat de més de 120 actes, però el tema nocturn serà molt potent aquest any perquè tenim Hora de Joglar, Extracto de Lúpulo que són de Tarragona de tota la vida. Els tallers vivencials del matí seran força interessants, igual que la zona de grafits que se centra enguany en un espai nou amb més de 15 artistes. I a mi m'agrada molt l'escenari de cabaret que és un format més petit on hi ha clowns, dansa, conta contes. És un espai molt familiar i proper.

- Pels més menuts quina proposta hi ha?
La Petita iMAGInada que són activitats familiars i infantils amb diverses entitats i persones que vénen a col·laborar. Hi ha des d'un inflable casteller fins a un taller de reciclatge!

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar