Colla Joves Xiquets de Valls

Foto: 

Web Colla Joves Xiquets de Valls

L'essència castellera torna amb Santa Úrsula

La diada vallenca de diumenge, i les dels Xiquets de Reus i la Jove de Tarragona de dissabte, centren el cap de setmana casteller
Joel Reche
,
23/10/2015
Fires i festes
Les dues colles vallenques arriben diumenge a la cita local més important de l'any amb uns programes molt ambiciosos. Les diades dels Xiquets de Reus i de l'Esperidió de la Jove de Tarragona marcaran el ritme del dissabte casteller al Camp de Tarragona.
La primera de les diades d'aquest cap de setmana es celebrarà a la plaça del Mercadal de Reus, on la colla local, els Xiquets de Reus, afrontaran la darrera diada a casa de la temporada. Els d'Oriol Ciurana i Jordi Guarque s'han marcat un objectiu molt clar: descarregar el 4de9 amb folre i completar la primera tripleta màgica de la seva història. Els Xiquets ja van carregar el primer 4 folrat de la seva història a principis d'octubre i ara volen completar-lo. Després de realitzar els ajustos i canvis necessaris per a millorar l'encaix entre els segons i els terços, els de la camisa avellana creuen haver trobat la fórmula correcta. El programa es completaria amb el tercer 3de9 amb folre de la temporada i el vuitè 5de8 avellana. La colla local estarà acompanyada dels Castellers de Terrassa, que després d'una temporada on han mantingut els castells de 7 i mig a gairebé totes les diades, han tornat a descarregar el 2de7. L'objectiu dels de la camisa blau cel seria portar-lo a Reus i acompanyar-lo de castells de la mateixa gamma com el 5de7, el 3de7 aixecat per sota o castells de 7 amb el pilar. L'altra colla que actuarà a Reus aquest dissabte serà els Castellers d'Altafulla. La colla del Baix Gaià que ha protagonitzat una temporada de renovació al tronc, ha consolidat els castells bàsics de 7, descarregant tant el 3 com el 4de7 en diverses ocasions. A Reus podrien fer una passa més i intentar completar el primer castell de 7 i mig de la temporada en forma de 4de7 amb el pilar o fins i tot, un possible intent de 5de7. 
 
Fitxa de la diada: Diada de la Colla dels Xiquets de Reus.
Amb les colles: Castellers d'Altafulla, Castellers de Terrassa i Xiquets de Reus.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 24 d'octubre a les 18:00h. Plaça del Mercadal, Reus.
Interès: Possibilitat de veure el primer 4de9 amb folre descarregat de la colla local.
 
 
L'altra diada de dissabte serà al Pla de la Seu de Tarragona, on la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona tancarà un any més la seva temporada amb la diada de l'Esperidió. Els de Carles Ribas han protagonitzat una temporada extranya. Un inici de temporada a un nivell molt alt que va culminar amb la diada del Catllar a mitjans d'agost, on els liles descarregaven de nou el 5de9 amb folre i el primer pilar de 8 amb folre i manilles de la seva història, donava pas a una Santa Tecla per oblidar, on les caigudes a Tarragona i Reus han marcat, i molt, el final de temporada de la Colla Jove. Els del Cós del Bou volen acabar la temporada sense donar cap passa en fals i dissabte portaran un programa sense riscos innecessaris. El més probable és que els liles portin el 3de9 amb folre i dos castells de 8 i mig com podrien ser el 4de8 amb el pilar i el 5de8. A la ronda de pilars jugarien la seva darrera gran carta de la temporada, el pilar de 8 amb folre i manilles, castell que ja carregaven fa dues setmanes al Vendrell. La Colla Jove estarà acompanyada dels Nens del Vendrell. Els penedesencs han mostrat una evolució magistral aquesta temporada descarregant els seus primers 5de8, 3de9 amb folre, 4de8 amb el pilar, tots tres castells estrenats amb menys de 3 mesos de marge. A Tarragona no volen aixecar el peu de l'accelerador i la intenció dels de Kevin Prados seria portar el 5de8, el 4de8 amb el pilar i el 2de8 amb folre, per tancar l'actuació amb un nou pilar de 7 amb folre, la mítica construcció que els va donar el Concurs de Castells de l'any 1970. Les altres dues colles que participaran a la diada de l'Esperidió són els Castellers de Sant Cugat i els Bordegassos de Vilanova. Els de Sant Cugat arriben a Tarragona amb la intenció de portar els dos castells bàsics de 8 i acompanyar-los del 2de7. Els Bordegassos arriben amb la intenció de portar castells de 8, sense descartar una possible tripleta de 8 si els darrers assajos així ho corroboren. 
 
Fitxa de la diada: Diada de l'Esperidió a Tarragona.
Amb les colles: Bordegassos de Vilanova, Castellers de Sant Cugat, Nens del Vendrell i Colla Jove Xiquets de Tarragona.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 24 d'octubre a les 18 h. Pla de la Seu, Tarragona.
Interès: Darrera diada de la Colla Jove en un escenari immillorable amb la possibilitat de veure el pilar de 8 emmanillat.
 
 
El plat fort del cap de setmana és, per descomptat, el gran duel vallenc de la temporada, la diada de Santa Úrsula. La diada de diumenge es preveu de màxims, sobretot pels castells que poden portar a plaça totes dues colles.
 
La Colla Vella dels Xiquets de Valls es planteja fer la millor actuació de la història dels castells. Ras i curt. Després de protagonitzar la millor temporada de la seva història, on els rosats han dominat el 4de9 amb folre i el pilar, han descarregat el 4de9 sense folre en dues ocasions (137 anys després del primer) i han coronat tant el 3de10 amb folre i manilles com el 2de8 sense folre, els de Manel Urbano volen ajuntar aquests tres darrers, diumenge a la plaça del Blat. Després de la polèmica prova de 3de10 que realitzaven diumenge passat a la plaça del Blat, on hi col•locaven el pis de setens, els del Portal Nou creuen que és el moment de fer Valls de 10. Els altres dos castells que entrarien al programa dels rosats serien el 2de8 sense folre i el 4de9 sense folre, dos castells d'extrema dificultat que les darreres setmanes han donat molt bones sensacions als assajos. Tancarien la seva actuació amb el pilar de 8 amb folre i manilles.
 
La Colla Joves Xiquets de Valls arriba a Santa Úrsula després d'una temporada que va començar amb bastants dificultats pels del Carrer d'en Gassó. L'entrada d'una nova tècnica que es va veure obligada a fer una renovació important a les estructures dels vermells va fer que els castells de 9 tardèssin en arribar. Però una vegada van arribar, els de Jaume Galofré no els van voler deixar escapar. A Sant Fèlix recuperaven un castell que els darrers anys havia estat una pedra al camí de la Joves, el 2de9 amb folre i manilles. Per la Mercè el descarregaven i ho repetien fa dues setmanes a la fira de Santa Teresa. Una gran passa endavant dels vermells, que feia bastants temporades que no gaudien de les manilles. Diumenge volen fer dues passes endavant. Fa setmanes que assagen un castell inèdit per ells, el 3de10 amb folre i manilles i sembla que li estan trobant la clau, tant, que diumenge es podria veure el primer intent de la colla al castell de 10. L'altre gran carta que acompanyaria el 2de9 emmanillat és el 4de9 sense folre, el castell total, castell que les darreres temporades han dominat i que podria tornar a veure la llum diumenge de color vermell.
 
 
Fitxa de la diada: Diada de Santa Úrsula a Valls.
Amb les colles: Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Dia, hora i lloc:Diumenge, 25 d'octubre a les 13 h. Plaça del Blat, Valls.
Interès: Viure el gran duel de les colles vallenques al Km 0 del món casteller .
 

A

També et pot interessar