Foto: 

Llorenç Veciana

Les 6 cites amb els castells de setembre al Camp de Tarragona

Al setembre hi ha festa major a moltes poblacions del Camp de Tarragona i els castells en són protagonistes
Arnau Martínez
,
01/09/2017
Fires i festes
El mes de setembre s’enceta amb Santa Rosalia a Torredembarra i amb la Mare de Déu del Camí de Cambrils, dues diades imperdibles del primer cap de setmana. Al voltant de la Diada de l’11 de setembre els castells tornen a ser protagonistes a Valls i a Tarragona i la capital no ho deixarà de ser les setmanes següents amb el primer diumenge de festes i Santa Tecla.

1. Diada de la Festa Major de Santa Rosalia a Torredembarra
Quan i on? Diumenge 3 de setembre a les 13h | Plaça de la Vila de Torredembarra
Qui? Castellers de la Vila de Gràcia, Nens del Vendrell, Xiquets de Tarragona i Nois de la Torre
Interès: Possibilitat de veure castells de 9 a la mítica plaça de la verdura de Torredembarra.

La plaça de la Vila de Torredembarra o coneguda popularment com la plaça de la Verdura és una de les places més castelleres del Camp de Tarragona. Els Xiquets de Tarragona el 2015 li van donar els galons de gamma extra descarregant el 2 de 9 amb folre i manilles. De ben segur que els matalassers portaran els seus millors castells, algun de 9 està assegurat, a més de castell de la gamma alta de 8. Els de la Vila de Gràcia s’han afegit al cartell dels últims anys i actuar a la zona tradicional sempre motiva i més quan tenen deures pendents després que no poguessin celebrar la seva festa major a causa dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Per la seva banda, els Nens del Vendrell podrien intentar estructures com el 5 de 8 o el 2 de 8 amb folre que a Llorenç del Penedès van haver de desmuntar. La colla local seguirà amb els castells de 7 que enguany tant bons resultats els hi estan donant.

2. Diada de la Mare de Déu del Camí de Cambrils
Quan i on? Diumenge 3 de setembre a les 18h | Plaça de la Vila de Cambrils
Qui? Xiquets del Serrallo, Xiquets de Reus i Xiquets de Cambrils
Interès: Possibilitat de veure un castell de 9 a més de ser una diada àgil.

Cambrils també celebra la seva festa major només encetar setembre i ho fa en honor a la Mare de Déu del Camí. Enguany la diada castellera comptarà amb els Xiquets del Serrallo, els Xiquets de Reus i els amfitrions, els Xiquets de Cambrils. Els del Serrallo no van poder actuar per Sant Magí, també a causa dels atemptats, i a Cambrils tornaran a recuperar sensacions per encarar la seva festa major, Santa Tecla. Els de la capital del Baix Camp arriben després d’haver completat la millor actuació de la temporada amb el 4 de 8 amb agulla carregat, el 5 de 8 i el 2 de 8 amb folre. A Cambrils podrien repetir algun d’aquests castells i si els assajos surten bé, portar el 3 de 9 amb folre. La colla local també té uns objectius ambiciosos, al seu nivell, el castell de 7.

3. Diada de la vigília de la Diada Nacional de Catalunya a Valls
Quan i on? Diumenge 10 de setembre a les 20:30h | Plaça del Blat de Valls
Qui? Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls
Interès: Possibilitat de veure castells de 9 i de gamma extra.

Els Xiquets de Valls es tornaran a trobar a la mística plaça del Blat per oferir un recital de castells la vigília de la Diada Nacional de Catalunya. La Joves té poques diades importants i té deures a fer, per exemple descarregar el 2 de 8 net que ja van fer a assaig, però per Sant Fèlix només van poder carregar. El 10 de setembre, al km 0 casteller seria un bon dia i un bon lloc. I si els vermells apresten, els rosats no es conformaran amb castells de 9. La Colla Vella també podria optar per portar castells de gamma extra i qui sap si un castell de 10.

4. Diada de la Diada Nacional de Catalunya a Tarragona
Quan i on? Dilluns 11 de setembre a les 12h | Pla de la Seu de Tarragona
Qui? Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Xiquets de Tarragona
Interès: Possibilitat de veure castell de 9 i de gamma extra en un marc incomparable com és el Pla de la Seu.

L’11 de setembre se celebra la Diada Nacional i els castells són una mostra exponencial de la catalanitat, a Tarragona les quatre colles de la ciutat es troben al Pla de la Seu, als peus de la imponent façana de la catedral. Els de Sant Pere i Sant Pau volen fer una actuació que arrosseguen des de juliol, la clàssica de 7 i el pilar de 7 folrat. Els de la camisa blau marí podrien aprofitar per rodar estructures cara Santa Tecla. Els liles, per la seva banda, com a mínim faran castells de 9, a més d’un possible gamma extra com l’any passat quan van descarregar el 9 de 8. La colla degana de la ciutat oferirà els seus millors castells, possiblement els de 9.

5. Diada del Primer diumenge de festes a Tarragona
Quan i on? Diumenge 17 de setembre a les 12h | Plaça de la Font
Qui? Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Xiquets de Tarragona
Interès: una de les diades més importants del calendari casteller on es veuran construccions de gamma extra.

Fa uns anys enrere, però no massa, Tarragona va voler recuperar la capitalitat castellera i va decidir per apostar per una diada amb les dues colles grans de la ciutat, la Jove i els Xiquets i dues de les colles punteres del país, els castellers de Vilafranca i la Vella de Valls. Avui en dia el Primer diumenge de festes s’ha convertit en un dels dies més àlgids del calendari casteller. L’any passat s’hi van veure castells nets i de 10 i enguany sembla ser que no serà menys. Els de Valls i els de Vilafranca es tornaran a veure les cares després de Sant Fèlix i intentaran estructures de màxima dificultat. La Jove de Tarragona tampoc es quedarà enrere i podria fer el 3 de 10 emmanillat al costat d’uns Xiquets de Tarragona que treballaran a contrarellotge perquè arribi el pilar de 8.

6. Diada de Santa Tecla a Tarragona
Quan i on? Dissabte 23 de setembre a les 13h | Plaça de la Font de Tarragona
Qui? Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Xiquets de Tarragona
Interès: Es podran veure castells de gamma extra i de 9, a més de poder gaudir abans de la passada del seguici de Tarragona

Les quatre colles de Tarragona faran castells el dia de la seva patrona, com marca la tradició, a la 1 del migdia a la plaça de la Font. La Jove i els Xiquets ja hauran actuat la setmana anterior i no escatimaran esforços per fer grans construccions, castells de 9 i de gamma extra. Al costat, les dues colles petites faran també grans castells. La sorpresa la podrien donar els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, arribaran al 2 de 8 amb folre? El dissabte 23 ho sabrem... Els Xiquets del Serrallo seguiran picant pedra amb els 7 pisos amb objectius com el 2 de 7.

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar