Foto: 

cedida

Us portem de ruta per Sant Magí

Tarragona celebra del 13 al 19 d’agost la seva segona festa major
Sílvia Sagalà
,
10/08/2016
Fires i festes
Estiu és sinònim de Festa Major i al Camp de Tarragona en destaca la de Sant Magí. Tot i ser la festa petita de Tarragona aplega uns 250 actes, molts d'ells relacionats amb l'aigua. Aquest bé tan escàs és el protagonista d'activitats tradicionals i de caràcter més lúdic com la Remullada o la Sindriada. El Seguici Festiu, la processó en honor del Sant, els concerts i les múltiples iniciatives organitzades pel col·lectiu La IMAGInada al Camp de Mart són alguns dels altres imprescindibles de la festa dedicada al patró tarragoní. Des del portal Surtdecasa.cat Camp de Tarragona hem elaborat quatre itineraris que us seran molt útils per gaudir la festa al màxim!

1. Itinerari aqüàtic

El millor antídot per fer passar la calor estival és l'aigua. A Tarragona ho saben bé, així que aquest element ocupa un paper protagonista en la festa de Sant Magí. Més enllà de l'apartat tradicional, que trobareu a l'itinerari 2, hem de destacar la Sindriada, la Remullada i la festa d'escuma per la canalla. Els primers a obrir l'aixeta seran la gent de La Pipel Entertainment, dissabte 13 d'agost a les 12 h a la plaça del Rei encetaran setze hores d'entreteniment aquàtic amb la Sindriada. Podreu llançar a l'aigua a l'star system tarragoní i de la comarca a la Watermelon Pool, allargar la gresca fins a la matinada amb el Dj Jordi Cruz i banyar-vos tant com vulgueu. La iniciativa finalitza dimarts 16 al mateix espai amb el repartiment de talls de síndria, l'objectiu és vendre'n els màxims possibles per recollir fons per la causa solidaria que el guanyador de la Watermelon Pool hagi escollit.
 
Els més petits de la casa també tenen aigua i escuma per fer baixar la temperatura i xalar una bona estona, serà diumenge 14 a partir de les 11 h del matí a la plaça del Rei. Cal portar banyador, xancles i moltes ganes de passar-ho bé, només així podreu gaudir del tobogan aquàtic urbà més gran del món. Dijous 18 és dia de revetlla i, com ja és habitual, serà passada per aigua. Els artefactes de la Remullada no deixaran de ruixar a tots els presents, des d'una mica abans de la mitjanit, mentre l'escenari l'ocuparà la Companyia Pa Sucat i el Dj Remullat.
 
 

2. Itinerari tradicional

La part més tradicional de la festa arribarà a partir de dijous 18. El Seguici rebrà a la plaça de la Font l'aigua de Sant Magí que porten els carros enramats i plegats iniciaran una cercavila pels carrers del nucli antic que finalitzarà a la mateixa plaça amb les ballades dels elements. L'endemà, el dia del patró, Tarragona s'aixecarà amb les matinades, i a les 11 h serà el torn de la Diada Castellera on segur que veurem una actuació de màxims per part de les quatre colles de la ciutat. A partir de les 19 h, tindrà lloc l'anada a professó des de la plaça de la Font fins al Portal del Carro. Allí rebran, amb tots els honors, la imatge del sant i la comitiva iniciarà la processó que clourà, de nou, al mateix espai. La culminació la posarà el foc pirotècnic i els trons de la Pirotècnia Igual de Canyelles quan la petita imatge del patró de la ciutat s'endinsi al Portal del Carro. Tot seguit, els pilars caminats de les colles castelleres s'enduran tot el protagonisme que després cediran al Seguici Festiu en la tornada de la professó i els balls de lluïment.
 
Més enllà dels actes més estrictament protocol·laris, enguany la festa presenta un parell de novetats relacionades amb la cultura popular. Per una banda, el diumenge 14 a la plaça de les Cols podrem veure el resultat del procés de restauració de la Cucafera amb motiu del seu 25è aniversari i, per l'altra, el dimecres 17, quedarem bocabadats amb la presentació dels nous vestits dels Gegants Vells i del Cós del Bou.
 
 

3. Itinerari musical

Què seria una Festa Major sense apartat musical? Doncs res de res, així que durant una setmana trobareu múltiples actuacions a la capital del Camp de Tarragona. Principalment cal ressaltar dos festivals. El d'Estiu, que es va encetar fa unes setmanes, i que portaran a escena, el dia 12, al violinista Ara Malikian, i el 17 a Sergio Dalma presentant nou disc; i el 17è Festival de l'Associació de Músics de Tarragona. Amb Obeses com a cap de cartell, la música començarà diumenge 14 al matí i s'allargarà fins a la nit amb les actuacions de Michael Kanan, Putter Smith & Guillem Arnedo, El Oso, The Krav Maga i Euler. A banda d'aquestes dues grans iniciatives, Sant Magí també acollirà durant diversos dies el Festival Tan Fan Costa Daurada, la Nit de Rumba amb Rumbes Canya el diumenge 14 o la revetlla, a la plaça de la Font, amb les orquestres Allioli i La Golden Beat.
 

 

4. Itinerari iMAGInada

La Festa Major de Sant Magí ha crescut tant en els últims anys que ja comença a semblar injust definir-la com la festa petita. Aquest 2016 s'han presentat uns 250 actes i això és, en gran mesura, responsabilitat del col·lectiu La iMAGInada que n'ha programat un centenar. Des de fa vuit anys aquesta associació, formada per un grup de joves amb la inquietud d'oferir una alternativa a l'actual model sociocultural i econòmic de la festa, programa activitats de caràcter crític i creatiu per a tots els públics al Camp de Mart. N'hi ha de tot tipus. Activitats infantils, inflables, jocs, tallers creatius i espectacles per la canalla; Mercadet d'Artesania i Art; Fira d'Entitats; concerts com els de La Folie, Möndo Loco o La Risspect Krew; tallers tan diferents com un d'elaboració de pa o un altre d'ombres xineses; fòrums i conferències amb ponents de l'alçada d'Arcadi Oliveres; màgia... El millor és que entreu al seu web i compareu les activitats que han programat del 12 al 15 d'agost amb les vostres agendes, segur que trobareu el vostre espai!
 
 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Sant Magí
Del 13 al 19 d'agost
Tarragona

A

També et pot interessar