Fideus rossos

Foto: 

Cedida
Fideus rossos

Els fideus rossos, l'origen de la recepta

Del 3 al 19 de maig, una trentena de restaurants de Cambrils ofereixen plats basats en la recepta dels fideus rossos
Surtdecasa Camp
,
30/04/2019
Menjar i beure
És el plat típic de les barques dels pescadors de Cambrils, els fideus rossos, una recepta que entra dins la categoria de “ranxos mariners”, herència d’una cuina que ha passat de generació en generació. Com sempre, en el marc de les jornades gastronòmiques, els 31 restaurants participants oferiran des de les versions més tradicionals fins a les més innovadores, combinant la qualitat dels productes de proximitat amb l’excel·lència dels cuiners de Cambrils. Podeu consultar el llistat de restaurants en l'enllaç del final del text.

- Què són els fideus rossos?
Tot i que podria semblar un plat similar a la fideuà valenciana, no és del tot igual. Els fideus rossos o rossejats són típics de la costa catalana. És un plat típic de pescadors, d'origen humil, que preparaven aquests mateixos a la mar per aprofitar el peix que no es venia, i que es pot degustar a moltes poblacions costaneres del Mediterrani, com Cambrils, però també a les Terres de l'Ebre i altres poblacions com l'Ametlla de Mar, Amposta,  La Ràpita, Calafell o Vinaròs.

- I quins són els ingredients?
Un dels principals ingredients d'aquest plat és l'oli. Els fideus, com també es fa amb l'arròs, es sofregeixen amb oli d'oliva abans d'acabar-se de coure en el brou o aigua (tècnica típica de les paelles, per exemple), i és precisament d'aquesta tècnica característica d'on li ve el nom. Els altres ingredients necessaris per al sofregit són ceba, alls, pebrots, tomàquet i, en aquest cas, vi blanc. També necessitarem fideus fins, les gambes, un fumet o brou de peix, i l'all-i-oli, a gust, per combinar després.- Com es preparen?
Agafeu una cassola gran, poseu-hi oli d'oliva, escalfeu-lo i afegiu-hi les gambes i escamarlans per després retirar-los. Amb l'oli ple de gust del marisc, afegim alls fins que quedin rossos. A continuació, afegiu-hi la resta de verdures. Deixeu-les-hi 3 minuts a foc ràpid i després afegiu-hi el tomàquet tallat en quatre trossos i ho deixem que sofregeixi bé fins que l'aigua del tomàquet s'hagi evaporat. Després s'afegeixen els fideus i comencem a saltejar-los. La manera de rossejar-los és remenar-los permanentment, controlar la tonalitat, fins que quedin ben rossos; si es deixen de remenar uns es cremarien i els altres no es farien.

Quan els fideus estan al punt, s'hi afegeix el brou fins a deixar quasi coberts els fideus, moment en què es procedeix al salat. La quantitat de fumet o brou és preferible que sigui justa, si en fa falta, sempre se n'hi pot afegir. Un cop cuits i sense suc es poden acompanyar amb l'all-i-oli. Hi ha gent que els posa al forn uns minuts per obtenir-hi una mena de gratinat. A sobre, s'hi afegeixen les gambes cuites prèviament, i el plat ja està disponible per anar a taula.

7es Jornades dels Fideus Rossos a Cambrils, 2019
Del 3 al 19 de maig
Cambrils

Més informació: 

A

També et pot interessar