Ganxet Pintxo

Foto: 

Cambra de Reus

La Ganxet Pintxo, l’oportunitat que tothom espera

Parlem amb tres dels establiments de la ruta de tapes de Reus que té lloc del 6 al 16 de novembre
Genís Pena
,
08/11/2014
Menjar i beure
La Ganxet Pintxo torna a donar vida a Reus. La senzillesa de combinar una tapa amb una Estrella Damm ha estat una de les sensacions d’aquests darrers anys, i s’ha convertit en un referent per aquells amants (o no tant amants) de la gastronomia. Però, per què triomfa tant? Al cap i a la fi, la fórmula cervesa + tapa ja estava inventada de molt abans, i molts establiments reusencs han viscut anys aplicant-la. Al Surtdecasa ens hem decidit a desvelar les claus de l’èxit.
Parlem amb tres restaurants per a què ens ho expliquin. Els primers, La Tarongina, sis mesos enrere eren un projecte al cap de dos cuiners. “Gràcies a la Ganxet Pintxo hem sortit als mitjans. Crec que sinó, només ens coneixeria la gent que passava per davant del restaurant mentre fèiem obres” ens explica el Genís Coll, cuiner de 26 anys i fundador del restaurant. Per la seva banda, el Restaurant 158 afronta la seva quarta participació amb tres diplomes que els acrediten com a guanyadors (2012, i 2013 per partida doble) penjats a les parets del seu establiment. Però potser els que tenen la certesa absoluta de saber que la seva tapa funciona són la gent del Bon Mar, un bar amb més de 40 anys d’entrenament a les seves esquenes.
 
La diversitat, és a dir, menjar-se a gust tant una tapa de tota la vida, com una ‘delicatessen’ d’alta cuina, enganxa a la gent. I a la Ganxet Pintxo, amb més de 50 establiments oferint un bocí de la seva essència culinària, s’hi troba de tot. De tot, i a més, d’aquí. “Tenim molta sort d’estar on estem. Tenim a l’abast un gran ventall de productes de qualitat i intentem que la nostra tapa s’identifiqui amb els sabors del Mediterrani” ens apunten des del Restaurant 158, fent referència a la seva tapa ‘Gust mediterrani’. També La Tarongina li dóna el toc de proximitat a les seves mandonguilles d’ibèric: “La nostra porta avellana de Reus, formatge de Colldejou... És una tapa de país, i s’ha de fer país en els temps que corren”. No només els restaurants saben que allò proper, atreu a la gent. Enguany, la Cambra de Comerç compta amb la col·laboració de la DOP Siurana, juntament amb Estrella Damm, i totes les tapes estaran amanides amb el que està considerat com el millor oli del món. 
 
El fet de satisfer tant clients com restaurants és potser la raó de més pes sobre la que es construeix l’èxit. Ambient a tot arreu, un mòdic preu i apostes culinàries més atrevides de l'habitual. És una oportunitat única pels restaurants per innovar i mostrar els asos que tenen amagats. Bé, depèn: “Nosaltres creiem que val la pena presentar una tapa de sempre. Una que, quan vinguis la setmana següent, continuï estant a la nostra carta” ens explicava l’Amadeu, propietari del Bon Mar. El bar reusenc de ‘tota la vida’ és conscient que la seva reputació se l’ha guanyat any rere any des de 1973 i una tapa d’anelles de calamars amb fesols -com la que ofereixen enguany-, no impressionarà, però convencerà. 
 
Ja sigui per consolidar clients, o per fer-ne de nous, en aquest aspecte la Ganxet Pintxo es torna a apuntar un ‘tanto’ a favor. “Hem agafat popularitat. Molts clients acostumen a tornar després de la ruta. El Restaurant 158 era ben desconegut abans de la ruta de pintxos. Ens diuen: “No som de la zona, però sempre venim a provar-lo”. El fet de guanyar tres vegades ens ha donat seguretat i la gent ja ve amb la certesa de que la tapa li agradarà. Això ens dóna confiança”. Estan a l’avinguda Països Catalans i t’has d’escapar del centre per anar-hi. Gràcies a la feina ben feta en aquest certamen any rere any, s’ha convertit en un referent tant dins de la ruta, com fora d’ella.  
 
Cada restaurant té el seu procés previ de selecció de la tapa. Una espècie de càsting on les tapes candidates passen per boques de familiars, amics i clients propers al bar, amb l’objectiu d’escollir la tapa que competeixi contra les altres 55. “En el nostre cas, li va tocar a mons pares” confessa el Genís. Però no es pot parlar de competició. “No ens ho prenem d’aquesta manera. La intenció és que ens coneguin.  Per nosaltres la competició és oferir la tapa al client, i que ell ens examini”. 
 
Ens queda clar doncs, que la Gantxet Pintxo és una oportunitat que tothom rep amb els braços oberts. Fins el 16 de novembre Reus i els seus locals estaran d’enhorabona. I que duri molts anys més. 
 
--
 
Ganxet Pintxo Tardor 2014
Del 6 al 16 de novembre
56 establiments de Reus

A

També et pot interessar