Balkan Paradise Orchestra

Foto: 

Cedida
Balkan Paradise Orchestra

Balkan Paradise Orchestra: "Si fóssim un grup de música format només per homes ningú ens preguntaria el perquè"

La jove i enèrgica orquestra actuarà al Teatre Kursaal de Manresa aquest dissabte
Mar Molero Dolz
,
12/09/2019
Música
La Balkan Paradise Orchestra, també coneguda com a BPO, fa parada al Teatre Kursaal de Manresa aquest dissabte. La banda està formada per onze noies de 24 a 33 anys de procedència diversa que, a través de la música folk dels Balcans, fan saltar el públic sigui quin sigui el seu escenari. Hem volgut parlar amb elles amb motiu d'aquest concert.
"Tot i que hi ha moltes dones instrumentistes professionals, malauradament encara no és quelcom que la gent vegi habitualment, així que ens sembla fantàstic visibilitzar-ho als escenaris"

- Quins són els orígens de la Balkan Paradise Orchestra?
La BPO neix el març de 2015 a Barcelona, fruit de l’amistat i de la idea de formar una fanfàrria per tocar juntes la música folk d’algunes zones dels Balcans. Algunes de nosaltres ja ens coneixíem de l’Esmuc, del Taller de Músics o del Liceu, d’altres de l’amistat de petites i d’altres ens hem conegut tocant aquí. Som de diverses parts de Catalunya, Portugal i Galícia, tot i que el grup neix a Barcelona, on pràcticament totes vivim.

- I com vau començar?
Vam buscar temes que ens agradaven, els vam provar i poc a poc vam conformar un repertori que vam començar a tocar tant en format passacarrer, com en petites festes i escenaris.

  • imatge de control 1per1

- Sou una orquestra formada íntegrament per dones i no és gaire habitual. Hi ha alguna raó?
Davant la pregunta formulada d’aquesta manera sempre responem el mateix: si fóssim un grup de música format només per homes ningú ens ho preguntaria de seguida. Sembla estrany que en ple segle XXI encara no tinguem normalitzat que una banda musical pugui estar formada per dones perquè sí. La veritat és que es va donar bastant de casualitat al principi. Vam ajuntar-nos les instrumentistes que ens coneixíem i poc a poc vam veure que estàvem a gust amb el fet que fos un grup format íntegrament per dones músiques. Tot i que hi ha moltes dones instrumentistes professionals, malauradament encara no és quelcom que la gent vegi habitualment, així que ens sembla fantàstic visibilitzar-ho als escenaris.

- Quin estil de música feu?
Partim del folk d’algunes zones dels Balcans com per exemple la música de Fanfare Ciocarlia, Boban Markovic, Goran Bregovic, Emir Kusturica, Taraf de Haidouks i altres músiques tradicionals que hem adaptat i portat al nostre terreny barrejant-les amb música tradicional catalana, valenciana, gallega, i altres gèneres i estils que ens ressonen i ens motiven. La BPO neix d’aquesta fusió.

- I quins instruments hi ha a l’orquestra?
Dues tubes, trombó, trompa, tres trompetes, dos clarinets, bateria i percussions diverses com la darbuka o les congues.

- Què us caracteritza?
L’alegria, l’energia, la festa i les ganes de passar una bona estona fent música quasi majoritàriament instrumental. Per a nosaltres la música és una manera més d’expressar-nos i amb la qual ens sentim vives. Ens emociona i intentem transmetre tota aquesta emoció també cap als altres.

- Com engresqueu el públic?
No parem mai de tocar i moure’ns a ritmes molt ballables, i ens agrada transmetre aquest bon rotllo a la gent perquè la veritat és que ens ho passem molt bé tocant dalt de l’escenari.

- Sou força colla. Com ho feu per assajar?
Com millor podem i sabem. Ens intentem organitzar per coincidir com a mínim un dia a la setmana per tocar i crear juntes.

- I dels assajos saltem als concerts. Teniu algun ritual pels moments abans d’una actuació?
La veritat és que no en tenim gaires... Abans d’un concert ens reunim totes fent una pinya i concentrem tota l’energia en un sol crit per donar-ho tot.

- Quin tipus d’actuacions feu?
Hem fet actuacions ben diverses. A l’inici ens vam centrar més en fer actuacions de carrer i poc a poc hem anat tocant molt més dalt de l’escenari. Són formats molt diferents i cadascun té els seus avantatges i inconvenients. El nostre espectacle és apte per a totes les edats i funciona en ambients molt diferents, així que hem tocat des de festivals de circ fins a concerts de festes majors, festivals de jazz i world music, per posar algun exemple.

- Què ens en podeu dir, d’aquesta gira?
Està essent una gira ben intensa, ja que hem viatjat força. Hem estat a països com ara Noruega, Alemanya o Turquia i per aquí més a prop hem tocat a Euskadi, Córdoba, Castelló i molts indrets de Catalunya. Els festivals on hem estat són molt diferents entre ells, però les sensacions són bones i tenim ganes de seguir treballant per crear i enregistrar la música del nostre segon disc on hi inclourem temes propis.

Més informació: 

A

També et pot interessar