Surtdecasa Camp
,
04/09/2014
Música

La Colònia ens repassen les cançons de 'Capítol 1'

El 5 de setembre actuen a Cambrils i el 14 al Festival ArReus
La Colònia

Foto: 

Cedida
El Xavi Ciurans, cantant de Gertrudis, va deixar La Garriga i va fer cap a Reus ara fa uns anys. El 2001 va conèixer el músic reusenc Albert Galcerà (Símfim, La Padrina, Dúmbala Canalla, Orquestrina Garbuix...) i això va donar peu a la creació de La Colònia. Des de 2013 han editat el llibre-EP 'Capítol 1', han escampat els seus ritmes mediterranis amb sonoritats balcàniques en una cinquantena de concerts per tota la geografia catalana i la veritat és que no paren. Aquesta setmana seran a Cambrils dins els actes del primer dia de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, i la setmana vinent tancaran el Festival de Músiques del Món de Reus, l'ArReus. Hem aprofitat aquests concerts per demanar-li al Xavi que ens parli de les cinc cançons del seu primer treball.

01. 'Boca petita' 

“’Boca Petita’ diu que per molt que hi hagi mil batalles guanyades afavorint els nostres drets mai cap doctrina política podrà quedar-se immòbil, ja que ens tornarà a fer caure al parany de contra qui hem lluitat. Encara que sembli impossible sempre haurem d’estar lluitant per tirar endavant la nostra llibertat i això ha de passar per davant de les idees de partit”. 

 

02. 'Petit per mai més'

“És la resignació a saber que quan un creix hi ha uns canvis que acostumen ha amagar-se sota el nom de responsabilitats. Es tracta de fer-me entendre a mi mateix que no podrem ser petits mai més i que, tal i com diu la tornada, no podrem jugar al món al revés sinó és que el capgirem i l’entenem tal com és”. 

 

03. 'Pernil dolç' 

“El primer cop que vaig anar al Liceu vaig veure ‘El Gran Macabre’ de Ligeti on l’autor s’havia basat en l’espantós dolor d’anar de ventre per compondre tota una obra. Impressionant. La meva il·lusió era parlar del mal de panxa horrorós que patia des de petit i explicar que el dolor és quelcom intransferible i que ningú pot avaluar per nosaltres”.

 

04. 'Mareta' 

“És un fracàs escolar per culpa de l’amor. Podríem dir que és una de les primeres que vam assajar amb La Colònia i, de tant repetir-la als assajos, se’ns feia un xic pesada. La sorpresa fou que un cop tocada a les Varietats de Sant Perico a la Casa Rull la gent va quedar molt contenta amb aquesta cançó i s’ha acabat convertint en la nostra carta de presentació”. 

 

05. 'Pometes' 

“És una picada d’ullet a la cançó tradicional de “cinc pometes té el pomer” però tornada a visitar per dir que no cal estar tota la vida comptant com a bons catalans, sinó que de vegades cal reposar i contemplar com les pometes van caient per la seva pròpia maduració”.

--

La Colònia
Divendres 5 de setembre, 21:30h
Plaça de l'Ajuntament de Cambrils

La Colònia + Balcony Players (Festival ArReus)
Diumenge 14 de setembre, 20h
El racó de La Palma de Reus

També et pot interessar