Sanjosex

Foto: 

Surtdecasa

Sanjosex ens repassa les cançons de 'Festival'

El cantautor empordanès visita aquest dissabte Cal Massó de Reus dins el cicle de concerts 'Accents'
Genís Pena
,
27/11/2014
Música
‘Festival’ (2014) és el nou disc de Sanjosex. I el nom no podia ser més encertat. L’artista empordanès ens dóna catorze raons per a unir-vos a la seva festa particular. Hi ha dibuixos animats (‘Festival Tom i Jerry’), músics que seran els reis de la festa (‘Fem música’) i moltes coses 'guais' (‘M’agraden els colors’). Però que no us enganyi. Tot i celebrar-ho a un ‘xiquiparc’, es tracta d’una festa de graduació. En aquest disc Sanjosex s’ha fet major d’edat musicalment i ja no és tant innocent escrivint. “Té més mala llet, més caràcter”, ens confessa. Però, com tot adolescent, es nega a deixar oblidat aquest costat infantil que tant agrada a tothom. Recordeu que el podreu felicitar dissabte al Cal Massó de Reus on tocarà amb el reusenc Fito Luri. Hi esteu tots convidats.

01. 'The Catcher'
"La vaig posar primera perquè és bonica i entra molt bé. ‘The Catcher in the Rye’ és un llibre que curiosament té molt a veure amb la temàtica de la cançó. En el moment en què vaig composar la cançó m’estava tornant a llegir el llibre i d’aquí em va venir la idea per al títol."

 

02. 'No hi ha mirades'
"És una cançó que ens agradava des d’un principi. Tot i ser el single, no ho teníem clar fins al final. Quan graves, no saps mai quin serà el resultat final, i cançons que et penses que aniran molt bé, al final no van tan bé. En aquest cas, el resultat musical i el de la lletra són molt bons. El riff de la guitarra elèctrica del principi és molt africà i es barreja amb unes harmonies molt ibèriques que el converteixen en un tema molt curiós."

 

03. 'Llegeixo'
"Parla justament d’això, de llegir massa. Llegir és una manera d’aïllar-se del món i la cançó és una advertència per a no aïllar-se tant. Relaciona’t amb les persones i actua, enlloc de llegir tant! La tornada diu: "Pica la pedra, tira’m a terra, digue’m imbècil..." desperta, fes coses! Enumero una llista de lectures totalment dispars i absurdes. Començo per la història del Barça, que no m’interessa gens! Musicalment té un aire soul i és molt propera. Té molta pegada."

 

04. 'Que bé'
"És d’aquestes cançons que tot i ser molt pop, resulta tenir un ritme 6x8 molt "jotero" i amb harmonies blues. Està molt bé aconseguir que una cançó "canyera" i energètica sembli una cançó pop que parla sobre una noia que et mira. És una de les cançons més importants perquè conserva l’essència del disc."

 

05. 'El joc'
"És una cançó molt bonica i funciona molt bé en directe. També resumeix l’esperit del disc. Té a veure amb l’amistat, amb sobreposar-se a les dificultats, i al final el que diu és: "Desperta’t, deixa’t anar, sigues valent". Té alguna cosa de la Mediterrània i crec que és una cançó que pot agradar a tothom."

 

06. 'Festival Tom i Jerry'
"El títol ve d’una anècdota universitària. El meu company, quan lligava i quedava a casa amb una noia, deia: "Aquesta nit... festival Tom i Jerry". Del sofà al llit, tu m’atrapes, jo t’atrapo... Aquesta mena de joc molt divertit que és fer l’amor amb una dona, jugar, o en definitiva, passar-s’ho bé, em va inspirar per escriure la cançó. El codi infantil, alhora divertit, alhora "catxondo", d’aquesta situació em va captivar. A part, és un tema que m’agrada molt perquè és tot un repte musicalment i la gent l’ha encaixat perfectament."

 

07. 'Tan amables'
"És un tema reivindicatiu, amb caràcter. No acostumava a fer temes així i en aquest disc n’apareix algun. En aquest cas reivindico una manera de ser i també una manera d’actuar. A la vegada és una cançó amb mala llet, que podrien firmar, tocada d’una altra manera evidentment, molts grups de rock dur. No m’agrada explicar la música des dels estils, i en aquest disc hi ha un punt de paròdia musical que ens permet tocar molts estils des d’un punt de vista juganer."

 

08. 'Tastant la solitud'
"És un tema molt meu i molt del grup. És molt profund, té molta força i utilitzo una harmonia que és molt meva i que sempre m’ha anat molt bé quan l’utilitzo. Es mou entre la vessant més clàssica i el blues, i representa tot allò que sempre he fet amb Sanjosex."

 

09. 'Fem música'
"És una cançó per enfotre-se’n dels músics. Per aquesta raó, és a dir, precisament per ser una cançó que se’n riu de nosaltres mateixos, és un tema que harmònicament és molt absurd. Però li va molt bé, perquè, curiosament, allò que està explicant la cançó són les 1001 misèries dels músics. En aquest tema s’aprecia molt la presència del Quimi Portet donant aquest toc d’humor. Ell és el productor del disc, i una de les raons per les quals vaig pensar que ell era la persona ideal amb la qual col·laborar, era aquest punt comunicatiu i divertit a la vegada que sempre l’ha caracteritzat."

 

10. 'M’agraden els colors'

"Són d'aquests temes que aparentment són molt fàcils, però que alhora són molt rics. Com els dels Beatles. Ens ho hem passat molt bé tocant-la... I no ho dic jo, eh! Ho diu el bateria. No és que ho digui jo perquè “Oh, com que sóc un cantant de pop”, no. És una cançó que funciona perquè és molt divertida i a més, als nens els hi agrada molt. M’agrada perquè, igual que el disc, és una cançó molt complerta."

 

11. 'Plat a taula'
"Aquest sí que és un tema musical cent per cent. És un tema amb 7x4 i a la gent la primera escolta li costa. Té una harmonia molt africana, amb moltes coses barrejades i la toquem d’una manera que no s’acostuma a tocar. Tot i que la lletra és pop (parlem d’estar còmode menjant amb els amics, bevent, conversant...) musicalment no ho és gens, i no és fàcil."

 

12. 'Per ser feliç'
"Potser és una altra cançó reivindicativa, però és una reivindicació relativa. És molt personal i va sobre la lluita per aconseguir que la vida tingui sentit i aconseguir ser feliç. D’altra banda, jo també formo part de la societat. Jugo amb la mentalitat catalana i aprofito per explicar el moment en el que ens trobem la gent catalana, que no deixem de lluitar per aconseguir un futur millor.  Però bé, poso el contrapunt personal per dir: "Bé, si la cosa falla... em muntaré una empresa, una secta o una nació". I això de la secta-nació ho dic perquè penso que si la cosa va bé, és una nació, però si va malament, és una secta. Les diferències entre ambdós conceptes poden ser molt petites. D’una manera ràpida i poètica explico coses que són molt del dia a dia (lluitar per estar bé) però li poso el punt de realitat per dir que tot no es veu tan clar, ni és tan senzill."

 

13. 'Factor X'
"Com deia, és un disc completíssim. I aquesta és una cançó de la mort. De la sort, i de la mort. O sigui, de la mala sort que pot tenir la gent. D’una manera molt poc concreta, molt senzilla, en quatre frases i amb una melodia molt bonica, vaig explicant aquestes coses que he comentat. El Factor X fa referència precisament a la sort."

 

14. 'Sí'
"Era una de les candidates per a donar nom al disc. Però... s’hauria mal interpretat. És un tema que va d’un casament. I per això és diu 'Sí’. Té un punt kitsch però alhora és molt bonic. És el que ve a ser un casament. Vam creure que després de Factor X, que parla d’un enterrament, havíem d’acabar bé. Ara que hi penso també haguéssim pogut parlar d’un naixement... però mira, no. Vam decidir un casament. Explica exactament què és casar-se, i m’agrada perquè és una tradició molt ibèrica, molt mediterrània... molt nostra. A part utilitzem un 6x8 que també és molt propi nostre, amb un ritme que salta i bé... Una sèrie de coses que són molt Sanjosex."

--

Sanjosex + Fito Luri
Dissabte 29 de novembre, 21:30h
Cal Massó de Reus

 

A

També et pot interessar