10 idees d'oci low cost al Centre de Catalunya

Foto: 

Surtdecasa

Les 10 idees d'oci al Centre de Catalunya per no gastar ni un cèntim

Exposicions, Festes Majors, Tres Tombs, jocs de nit, presentacions literàries... i molt més!
Marta Carles
,
21/01/2016
Activa't
Els primers mesos de l’any acostumen a ser feixucs per que tornem a la rutina del dia a dia i a més, amb les butxaques una mica més buides. I és que durant les festes de Nadal tots hem tingut alguna que altre despesa extra! Això però no és excusa per no sortir de casa. Et proposem 10 idees interessants d’oci low cost, o encara millor, gratuïtes, per fer al Centre de Catalunya. Pren nota!


1. Visita al Museu de la Pell d'Igualada i Cal Granotes
T’agradaria conèixer l’ofici d’adober i conèixer el procés industrial de la pell, des que arriba a la fàbrica fins que esdevé el producte final? Cada primer diumenge de mes el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia ofereix una visita guiada gratuïta a tots els seus espais. El Museu, un dels tres primers d'aquesta especialitat existents a Europa, té els seus orígens a l'any 1954, i des de l'any 1996 és una secció del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. La mostra està dividia en dos espais: Cal Boyer, antiga fàbrica cotonera del segle XIX i seu central del Museu, on es pot veure un recorregut pel món de la pell, l’univers de pell, i la secció L'Home i l'Aigua. El segon espai per visitar és Cal Granotes, antiga adoberia del segle XVIII situada a pocs metres de Cal Boyer, al costat del rec, on es fa la posada en escena de l'ofici artesanal de l’adob de la pell.
Més informació
 


2. Els debats de Dimarts de Diàlegs

Si t’agrada conversar, debatre, reflexionar… et proposem participar a les tertúlies Dimarts de Diàlegs. Un espai de debat, que aquest mes de gener ha celebrat els seus 2 anys, i que organitza cada segon dimarts de mes l’Ateneu Igualadí. És obert a tothom i es tracten qüestions que guarden alguna relació amb la ciutat d’Igualada. Cada sessió es dedica a un tema diferent amb la finalitat de fomentar el coneixement i el pensament crític a la ciutat. Tal com diuen els organitzadors: “Cap societat pot avançar sense fomentar el diàleg, la discussió i el pensament crític”.
Més informació
 


3. Cinema a Pantalla Oberta

Si ets cinèfil i t’agraden les pel·lícules no convencionals no et pots deixar perdre una sessió de Pantalla Oberta. Dos dijous al mes, a les 20h, a l’Ateneu Igualadí, es projecten pel·lícules d’autor, curtmetratges, videoclips, llargmetratges de cineclub, documentals, etc. sense pagar ni un cèntim. L’objectiu del projecte és potenciar la cultura audiovisual i oferir una oportunitat als diferents formats de cinema. És una activitat oberta a tothom, amb una important complicitat amb les entitats locals i un referent per a projectar cintes de festivals com el Zoom, l’Estival de Jazz o l’European Balloon Festival.
Més informació
 


4. Les Festes de Sant Antoni

Aquests dies, i durant el febrer i ben entrat el març arreu de Catalunya es celebren les Festes de Sant Antoni. Una festivitat en honor a sant Antoni Abat, protector dels animals. Un dels actes principals d’aquestes festes són les cavalcades dels Tres Tombs. A Balsareny aquesta festa va ser declarada d'Interès Turístic Nacional el 1970 i Festa Tradicional d’Interès Nacional a Catalunya el 1999. Enguany al llarg dels dies 29, 30 i 31 de gener la població bagenca s’engalanarà i viurà amb intensitat aquesta festivitat amb actes com la 'Cavalcada dels Traginers Joves', el 'Joc de les Anelles' el 'Guarniment dels animals', i sobretot la gran 'Cavalcada del Traginer'. Igualada tampoc faltarà a la cita anual (24 de gener), de fet la capital de l’Anoia celebra els Tres Tombs ininterrompudament des de l'any 1822. Altres poblacions destacades: Esparreguera (31 de gener) i Santpedor (14 de febrer).
 


5. Exposicions

Sempre ve de gust visitar una exposició i al Centre de Catalunya hi ha moltes sales amb interessant mostres. 'Temps de Romànic. Art, vida i consciència', a Manresa, convida a revisar les nostres idees sobre el romànic, i a viatjar pels pobles i les ciutats de Catalunya per conèixer el patrimoni d’aquella època. A Igualada tenim l’oportunitat de veure 'Passat industrial’, una mostra amb impressionants fotografies de l’evolució urbanística i arquitectònica de Catalunya des de la Revolució Industrial. ‘Maternitats’, a Súria, també relata a través d’imatges la relació entre mares i fills arreu del món. Els que us enamora la pintura heu d’anar a la llibreria Papasseit de Manresa per veure ‘Retrats’, de Teo Peiró. Aquesta obra pictòrica treballa per intuïció sobre l'essència de l'ésser humà i la poètica que aquest genera a partir de què és i com es representa. Per últim recomanem ‘Tinta i vi’, a Artés. Una exposició diferent que aposta per una innovadora forma de pintar que marida art i enologia.
 


6. Literatura, poesia, llengua… i vi

Lectures i composicions musicals maridades, tasts, recitals de poemes, sortides matinals, xerrades… són algunes de les propostes programades en el cicle 'Biblioteques amb DO', que aquest mes de gener protagonitza la DO del Bages. És la quarta edició d’aquest cicle que s’organitza per acostar la cultura del vi amb la literatura, la música, la poesia, els contes, la gastronomia i les diverses manifestacions i llenguatges culturals a través d’activitats per a tots els públics. Fins al 31 de gener les biblioteques d'Artés, Avinyó, Navarcles i Sant Fruitós de Bages organitzen activitats relacionades amb el vi. Una bona oportunitat per descobrir espais bibliotecaris i conèixer la varietat de vins que ofereix aquesta zona vitivinícola del Centre de Catalunya.
Més informació
 


7. Festes Majors d'Hivern

Festa Major, com és sabut, és sinònim de diversió, música, cercaviles, tallers, activitats infantils, teatre... Una pila d’activitats culturals i d’oci per festejar als patrons dels municipis. Durant aquests primers mesos de l’any són moltes les poblacions que celebren les seves Festes Majors d’Hivern, i participar en algun dels seus actes és una proposta ideal per passar un bon dia. A Sant Vicenç de Castellet, celebren fins el 24 de gener la Festa Major en honor a Sant Vicenç. També el municipi de Súria està de festa aquests dies, fins el 31 de gener, en honor al seu patró, Sant Sebastià.
 


8. Nits de jocs

Si ets dels que té un armari ple de jocs de taula i t’encanta això de tirar el dau, arriba’t un dijous al vespre al Cafè del Taller de Manresa, per participar en una sessió del Club del Joc. Amants del joc de totes les edats es reuneixen al voltant d’una taula per fer una partida d’un joc dels molts que tenen disponibles. Hi ha jocs per a tots els gustos, i també portats de l’extranger, per que la cultura del joc és universal. Amb aquestes trobades setmanals que organitza l’entitat CAE es vol promoure el joc de taula com una opció més d’oci per a joves i adults. Ah! i si t’entusiasme la idea, participa al torneig trimestral de jocs.
Més informació
 


9. Presentacions literàries

Un dels plaers que ens regala la cultura és la literatura. Llegir llibres és una magnífica manera d’enriquir la ment, de conèixer fets reals, biografies, de viure històries inimaginables de fantasia, amor, intriga,... Hi ha lectures per a tothom i cada dia es publiquen desenes de títols nous per atrapar a nous lectors. Al Centre de Catalunya tenen lloc diverses presentacions de llibres com 'Retrat d’un magnicidi', de Jordi Finestres, en què el periodista i historiador manresà revela un dels grans misteris de la història de Catalunya: De qui fou el tret de gràcia que va posar fi a la vida de Lluís Companys? D’un estil diferent és el llibre 'L’últim defensa', de Jordi Agut, que es presenta a Callús. També 'Frontera límite', de Santi Corella i Matías Crowder. Corella, conegut per l’home ocell explica la seva filosofia de vida i com ha preparat alguns dels seus salts més espectaculars.
 


10. Centre de Visitants de la Sèquia

Segur que coneixes o has sentit a parlar de la Sèquia de Manresa, però no en saps l’origen. Per sortir de dubte, i de manera gratuïta, et proposem fer un tomb pel Centre de Visitants de la Sèquia situat al Parc de l’Agulla de Manresa. És un espai d’interpretació ajuda al visitant a entendre el què és la Sèquia i el convida a descobrir el Parc i tots aquells recursos turístics i culturals que hi ha en el seu entorn, que en són molts! El centre està obert dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h. I si voleu arrodinir la jornada, el pla ideal és fer un dels molts recorreguts marcats que voregen el canal medieval de la Sèquia.
Més informació

 

A

També et pot interessar