Jordi Miralpeix

Foto: 

Cedida

Jordi Miralpeix: "L’obra es converteix en sagrada pel mateix procés de creació"

L’obra de l’artista Irim.lux passa per la Seu de Manresa durant la mostra d’art contemporani Ars Viva
Anna Vila
,
21/03/2019
Arts
El proper diumenge 31 de març, la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa s’acomiadarà de la mostra d’art contemporani Ars Viva, després d’haver-ne estat l’amfitriona durant més d’un mes. L’obra escollida per aquest projecte és la de l’artista Irim.lux, àlies de Jordi Miralpeix (Vic, 1975).

Ars Viva és un projecte conjunt amb la Basílica Santa Maria del Mar de Barcelona, l’Albergueria de Vic i l’Espai O_Lumen de Madrid. El seu objectiu és clar, vincular els llenguatges artístics contemporanis amb l’ésser humà, fent-lo reflexionar sobre el seu futur i la dimensió espiritual cristiana. L’obra de Miralpeix es titula 'AP_NR8874OA' i es tracta d’un mural de pintura i set pedres pintades amb colors vius, que vol connectar l’espectador amb l’art, convertint-lo en un espai sagrat. Aquest projecte és el primer pas per promoure la figura de l’arquitecte i gòtic català, Berenguer de Montagut, que ha permès l’apropament de dues de les seves creacions, les basíliques de Santa Maria del Mar i la Seu. Per conèixer més a fons el projecte Ars Viva i l’obra escollida de l’exposició, hem parlat amb Jordi Miralpeix.

- L’obra connecta l’art i la dimensió sagrada, aquell esperit cristià. Com les has vinculat?
L’obra es converteix en sagrada pel mateix procés de creació. Davant el procés, esdevé. El resultat de la sacralitat, tal com la coneixem, depèn del context, de l’espectador/receptor, de la dimensió social... Jo només visc el procés. La connexió en aquest cas és més evident per la relació obra-espai.

  • imatge de control 1per1

- Què vols transmetre amb el mural, quina va ser la teva inspiració?
Aquesta és una pintura vinculada a l’etapa del Romanticisme postnuclear avançat, una etapa viscuda en un espai i entorn molt concret, al Berguedà, a Puig-reig, a una antiga colònia tèxtil, Cal Pons. Durant 8 anys he estat treballant amb tot això, el còsmic i l’orgànic, el temps, passat i futur, i la no presència.

Jordi Miralpeix, creador de l’obra escollida per a la mostra d’art contemporani Ars Viva

- Consideres que el projecte pot arribar a connectar amb persones no religioses?
La pintura que genero no està vinculada a cap religió, ideologia o sistema establert, no m’interessa la representació, ni tan sols els missatges expressius de latència social. Vaig cap a allò desconegut amb un llenguatge que es va construint amb el temps i per ell mateix. La connexió que l’obra pot tenir amb l’espectador és indiferent de qualsevol característica com a persona.

- A què fa referència el títol de l’obra 'AP_NR8874OA'?
El títol és un sistema de codificació que utilitzo per organitzar el que vaig creant, fent referència al període i al fragment que pertany.

- El diumenge 31 de març serà l’últim dia de l’exposició a la Seu, ja que viatjarà a l’O_Lumen de Madrid. Tens programada una altra parada?
En principi, el projecte d’Ars viva acaba aquí. És un projecte que hem engegat i estem construint sobre la marxa. La intenció és que es pugui anar repetint cada any, amb diferents artistes i disciplines.

- Actualment, tens entre mans algun altre projecte?
Actualment estic movent tot aquest treball que he fet durant els últims anys, a partir d’exposicions que s’han de concretar. Això sí, començant una nova etapa i seguint pintant.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar