birthday

Foto: 

CEDIDA
Fotograma de 'Birthday', amb Stephen Mangan i Anna Maxwell Martin

El Zoom Festival amplia la durada i el focus de les produccions

El certamen igualadí passa de ser de cinema per a televisió a destacar la ficció per a la petita pantalla
David Canto / Pantalla.cat
,
18/11/2016
Arts
Fa 14 anys el Zoom va néixer a Igualada com a Festival europeu de cinema per a televisió. L’any passat va ampliar el seu abast passant a ser un Festival internacional de cinema per a televisió. I des d’aquesta edició passa a ser el Festival internacional de ficció per a televisió, donant encara més protagonisme a les sèries, que fa anys que hi són presents, i a altres formats. Un dia més, un focus més ampli i més propostes presentades a competició són els aspectes en què creix un festival que segueix apostant per les produccions més properes. Parlem de tot plegat amb la directora executiva Anna Cervera.
"De cara al futur vol potenciar les seccions Zoom Sèries i Zoom Formats"

Les principals novetats del Zoom Festival són que guanya un dia, engegarà el dimarts en comptes del dimecres, i que suma tres seccions: Zoom Formats, que inclou propostes de no ficció; Zoom Trendy, on es mostraran les tendències de consum televisiu i que aquest any se centrarà en la realitat virtual amb la possibilitat de veure el primer capítol virtual produït a l’estat, d’‘El ministerio del tiempo’; i Zoom Series amb la col·laboració de Movistar+, que aportaran les preestrenes de la sèrie islandesa ‘Trapped’ i del documental ‘Versus: The Life and Films of Ken Loach’. "Des de fa alguns anys sempre hem comptat amb sèries al festival: hem tingut ‘Ventdelplà’, ‘Polseres vermelles’, ‘Merlí’... a una secció que anomenàvem Zoom Especial, en què fèiem projeccions de capítols inèdits. El que hem volgut és anomenar la secció Zoom sèries perquè ens arribaven propostes d’altres cadenes que també hi volien ser presents. En la mesura del possible és una de les seccions que ens agradaria potenciar de cara al futur, com també la de Zoom Formats", explica Cervera. Les sèries també són les protagonistes del Showcase de pilots de ficció, coorganitzat amb Serielizados.

La columna vertebral del Zoom segueix sent la Secció oficial, que oferirà 10 pel·lícules i minisèries per a televisió, i aquest any molt europea. S’han rebut un 10 per cent més de produccions, algunes de països d’on no n’havien arribat mai. Pel que fa a pel·lícules catalanes, s’hi podrà veure ‘Ebre, del bressol a la batalla’, dins del Cicle Gaudí, i un dia abans que s’emeti per TV3; i ‘Cervantes contra Lope’ és estrena a Catalunya, amb direcció de Manuel Huerga, amb un repartiment de luxe amb Emilio Gutiérrez-Caba com a Miguel de Cervantes i Jose Coronado com a Lope de Vega, que "explica el petit duel conegut entre els dos personatges i, portant el segell de Minoria Absoluta, de manera original i diferent".

  • imatge de control 1per1

Entre les propostes que criden més l’atenció d’aquesta secció oficial hi ha ‘Birthday’, la història d’un home (Stephen Mangan) que dóna a llum a un hospital, realitzada pel director de ‘Notting Hill’ Roger Michell. També destaca el director de la minisèrie ‘Lampedusa’ Marco Pontecorvo, que ha treballat com a director de fotografia a sèries com ‘Joc de Trons’ o ‘Roma’. "‘Lampedusa’ és la primera producció italiana que participa a la secció oficial i retrata el drama de les persones que s’embarquen i arrisquen la seva vida per arribar a aquesta illa; un tema molt actual", destaca la directora executiva del Zoom.

‘Merlí’ torna al Zoom
Després de l’èxit i l’allau de seguidors que va suposar l’any passat la projecció d’un capítol inèdit de ‘Merlí’ amb presència de l’equip i els protagonistes, aquest any el Zoom i TV3 han volgut repetir l’experiència. "Per als actors va ser el primer contacte amb el fenomen fan de la sèrie. Va ser molt emocionant i tothom va quedar molt content de la resposta i acolliment del públic a la ciutat", destaca Cervera. Aquest any, a més, coincideix que la sèrie creada per Hèctor Lozano també recollirà el premi a millor sèrie estatal de la temporada passada.

I pel que fa als premis d’honor, aquest any són per Mònica Randall, Júlia Molins i el Club Super 3. "Ens fa molta il·lusió que vingui Mònica Randall perquè creiem que és una de les dames de la interpretació, tant a la televisió com al teatre i al cinema, per fer-li el nostre humil homenatge. Del Club Super 3, a banda de celebrar 25 anys, destaca el paper que ha fet d’unió, amb un club tan gran i proper. I el premi Sita Murt ens l’estimem molt, i amb ells augurem una bona carrera professional a una jove promesa que comença a despuntar, i aquest any la triada ha estat la Júlia Molins", remarca Cervera.

  • imatge de control 1per1

Una de les novetats de l’any passat va ser la incorporació de la secció «Km. 0», que projecta produccions anoienques, com ‘Tú y yo’. Aquest any, entre d’altres pel·lícules, s’hi podrà veure el documental d’Anna Cervera ‘La puta strasse. 2º acto’, que es veurà per primera vegada a Igualada, i anirà acompanyada d’una classe magistral sobre dirigir un primer documental. "Em fa molta il·lusió perquè formarà part d’una Zoom Class i els espectadors seran un públic estudiant i jove, i que si tenen el cuquet de l’audiovisual els pot ajudar a tirar endavant els seus propis projectes". A «Km. 0» també s’hi podran veure el curts d’Ariadna Monleón i dels alumnes de l’escola Gaspar Camps.

 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar