Albert Tulleuda

Foto: 

Albert Compte Riba

Nit dels Museus, nit de Cultura

Dissabte 14 de maig, una nova edició a Igualada de la Nit dels Museus, renovada i ampliada
Albert Compte Riba
,
10/05/2016
Entorn
El 14 i el 18 de maig es celebra a Igualada la Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus, respectivament. Inaugurada fa prop de quatre dècades, aquesta jornada festiva és la manifestació d'un anhel: presentar el patrimoni de cada cultura, de cada nació, com a propi de qualsevol ciutadà, per estendre ponts vers països veïns, alhora que vers el propi passat. Hem parlat amb Albert Tulleuda, director del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia sobre alguns dels elements que composen la que a Igualada serà la 4ª edició de la Nit de Museus.
El Dia Internacional dels Museus en xifres: 39 anys d'història, 40 països i més de 4000 museus celebren enguany el #DIM2016

Vora 40 anys d'història
Aquest cap de setmana arriba una nova edició de la Nit dels Museus. Durant el vespre i la nit del dissabte 14 de maig el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia, el Museu del Traginer i el Museu Railhome BCN obriran les seves portes per commemorar aquest esdeveniment de caire internacional. Impulsat l'any 1977 pel Consell Internacional de Museus (ICOM), entitat sense ànim de lucre vinculada a la UNESCO, el Dia Internacional dels Museus va ser acollit per Berlín l'any 1997, data a partir de la qual la Nit dels Museus, la part nocturna d'aquesta celebració va prendre una major rellevància. El caràcter festiu i l'oferta d'un oci cultural a través d'institucions públiques i privades per fomentar la visibilitat d'aquests equipaments s'ha repetit de forma continuada fins a dia d'avui amb dos objectius fonamentals: la unificació de l'oferta cultural museística a través d'una coordinació internacional i l'apropament dels equipaments culturals a la ciutadania local.
Enguany, Igualada s'avança un cap de setmana a la data escollida a nivell internacional per assolir amb un major èxit aquest segon objectiu. Per a Albert Tulleuda “aquesta activitat va començar amb la participació d'entitats locals com La Bastida del Rec d'Igualada i un dels objectius perseguits era el de sumar-hi altres iniciatives i espais fora del Museu de la Pell d'Igualada, un fet que aquest any s'ha aconseguit amb la participació del Museu del Traginer i el Railhome BCN”. En relació a la participació del museu de trens en miniatura, el director del Museu ens comenta: “la revolució econòmica i productiva que va suposar l'arribada del carrilet a Igualada forma part de la història local del territori com un element més dins la tradició tèxtil, pelletera i del transport, una revolució equiparable a l'arribada de les infraestructures elèctriques”.

Portes obertes als museus
El Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia i el Museu del Traginer - Col·lecció Antoni Ros obriran les seves portes al públic a partir de les 20h, mentre que Railhome BCN ho farà mitja hora després, a les 20:30h.
Cal Granotes acollirà a les 20h una visita guiada única, de la mà del blanquer Miquel Vila, membre del Gremi de Blanquers d'Igualada, el qual segons Albert Tulleuda “està recollint molta informació a partir de tasques de recerca, informació que el propi museu desconeixia i que sumat al fet que es tracta d'una persona vinculada al món blanquer, tant a nivell comercial, empresarial com familiar, podrà donar un contingut afegit a les visites que tradicionalment ofereix el Museu”. Amb aquesta visita singular es resseguirà tot el procés tradicional previ a l'adob de les pells a Cal Granotes per després, a partir de les 21h, continuar a les sales 'Un món de pell' i 'Ofici d’adober' de l'edifici Cal Boyer. A través del material mostrat en aquestes exposicions permanents es posarà en context tota la indústria adobera, alhora que es podrà visualitzar la funció de conjunt patrimonial que compleix el complex museístic.
Al mateix edifici de Cal Boyer es podrà visitar també la imatgeria local de La Casa de la Festa i l'exposició temporal 'Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània', sobre la qual el director del Museu explica: “hi ha peces que són de primer nivell, com la baula funerària que s'hi exposa, juntament amb un crismó que el Museu no havia exposat mai, una moneda encunyada a la mateixa Śigaŕa, fet que ens indica que en aquest indret, al s.II d.C. ja s'hi encunyava moneda i una peça ceràmica grega de luxe que ens assenyala el contacte i el grau d'intercanvi comercial de la població local amb territoris grecs, un fet subratllable que avala la importància de l'emplaçament en aquella època”.
La Col·lecció Antoni Ros, baluard que preserva el patrimoni material de la figura del traginer es podrà visitar fins a mitjanit, mentre que l'exposició en miniatura sobre la màquina de vapor i l'evolució del món ferroviari fins als moderns trens elèctrics ofereix una visita guiada de dues hores amb aforament limitat. Potser aquest segon itinerari es podria anomenar 'Del traginer al cavall de ferro'. Per la seva banda, l'Escola Municipal d'Arts i Oficis Gaspar Camps participarà per primera vegada en l'esdeveniment amb una exposició dels treballs aconseguits pels alumnes del centre, juntament amb una demostració de la mano-factura que actualment s'aplica a la pelleteria per sumar-li un valor afegit al producte.

  • imatge de control 1per1

25 anys de 'Berlín, simfonia d'una gran ciutat'
Berlin, Die Sinfonie der Großstadt (1927), produïda per Carl Meyer i dirigida per Walter Ruttmann a les acaballes de la República de Weimar va servir l'any 1986 perquè la banda Pegasus, dirigida per Santi Arisa re-interpretés l'obra amb una banda sonora en clau jazzísitca. 25 anys després, la mítica banda torna a Igualada per oferir de nou l'audició en directe de la banda sonora que van composar per aquest documental mut, el qual a través d'una hora narra un dia laborable de la societat berlinesa, des de que surt fins que es pon el sol. El documental -peça cèlebre de l'expressionisme i el cinema abstracte, que va marcar un abans i un després en el món dels documentals, per haver estat el primer que contenia un argument per sí sol, en sí mateix, sense necessitat d'un text explicatiu que narrés o aclarís el contingut visual- es podrà veure acompanyat de la banda Pegasus a les 22:30h a la sala de les Encavallades del Museu de la Pell.
El retrat d'aquesta segona revolució industrial de Berlín ens permetrà copsar un món gairebé desaparegut, on les ciutats podien competir i generar riquesa en funció dels seus actius, de l'accés als combustibles fòssils, a l'electricitat i a la tecnologia de la màquina de vapor. Igualada té un patrimoni local amb el Barri de les Adoberies, testimoni d'aquest passat recent, amb una tradició que acompanyada d'iniciatives concretes podria reproduir part del teixit industrial desaparegut. Sobre aquesta qüestió, el director del Museu ens comenta: “no conec gaires zones on en pocs metres quadrats hi hagi lligat al mateix territori  una universitat, 2 museus temàtics, un escola de disseny, una adoberia dedicada exclusivament a la projecció econòmica i un Gremi dels Blanquers actiu, tot això són eines”.

Més informació: 

Les entrades gratuïtes per a l'espectacle de Pegasus 'Berlín, simfonia d'una gran ciutat' poden ser recollides, prèvia reserva al tel. 938 046 752, al Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia.
Si voleu reservar plaça per a la visita guiada al Railhome BCN, cal trucar al telèfon 676 959 431. Les places són limitades. L'acte acabarà amb una copa de cava per als assistents.

A

També et pot interessar