Marta Carles
,
13/12/2016
Entorn

De ruta pels cellers de l’Anoia

Propostes culturals per a conèixer els vins i caves del territori
enoturisme

Foto: 

cedida
L’enoturisme pren cada vegada més força tant entre els adeptes del vi com els que no ho són. I és que l’enoturisme s’ha convertit en una opció ideal per a conèixer un territori, tastar vins i caves, menjar bé, fer activitats culturals, i tot en un entorn de gran bellesa com són els camps de vinyes. Són molts els cellers que obren les seves portes per convidar-te a viure experiències al voltant del vi, des de participar en la verema i trepitjar el raïm com es feia abans, fins a conèixer de primera mà l’elaboració del vi i el cava, i fer un tast. Catalunya és un territori amb un important índex d’elaboradors de vins i caves i compta amb diverses DO de reconegut prestigi. La comarca de l’Anoia no té una DO reconeguda, però sí elaboradors vitivinícoles que produeixen productes de qualitat en expansió. Són diversos els cellers que davant la creixent fervor per la cultura del vi i el cava han diversificat els seus serveis i ofereixen activitats que giren entorn a l’enoturisme.

Can Feixes, Pagès Entrena, Can Bonastre, Bodegues Puiggròs, Torrens Moliner, Bohigas, Celler Puig-Romeu... són alguns dels cellers vitivinícoles ambaixadors de la comarca de l’Anoia que elaboren vi i cava d’alta qualitat. Alguns compten amb el prestigi de reconeguts premis com el cas del vi 'Alcor' del celler Can Grau Vell valorat amb 93 punts a la guia Peñín i amb 87 a la guia Robert Parker. En aquesta última guia també destaca el vi "sentits negres" de Bodegues Puiggròs valorat amb 92 punts i el 'Can Feixes Chardonnay 2006', valorat amb 90 punts.

En total l’Anoia té prop d’una vintena de cellers, la gran majoria situats en municipis de l’Anoia Sud, com Vallbona d’Anoia, Piera, Masquefa i Hostalets de Pierola; i també en altres municipis com La Llacuna, Òdena i el Bruc. Alguns d’aquests cellers són grans exportadors de vi i cava (entre el 80 i 90% de la seva producció) i d’altres són de caràcter més familiar i s’han especialitzat en la venta directa del seu producte. Grans o petits, tots treballen amb estima la terra, elaboren vins i caves d’alta qualitat i ofereixen propostes al voltant de la cultura del vi, algunes de ben originals. De la mà d’Anoia Turisme coneixem algunes d’aquestes propostes de l’enoturisme anoienc.

Bodega Can Feixes

Can Feixes, una experiència en tot terreny
La finca Can Feixes està situada a les terres altes de Cabrera i Mediona i la seva història es remunta com a mínim a finals del s.XIV. L’explotació és familiar i actualment, només treballen amb el raïm produït per les 80 hectàrees de vinya pròpia de la finca. El celler està obert tots els dies de la setmana i ofereix visites, amb prèvia reserva. La visita comença amb una primera presa de contacte amb la terra fent un passeig en tot terreny per les vinyes. Després s’entra a l'antic celler, que encara es manté tal i com estava l'any 1945, per conèixer l’elaboració del cava, des de la recepció de la verema, amb la tria i el premsat, els dipòsits de fermentació, les botes del modern celler d'envelliment i l'espectacular túnel de criança, una moderníssima obra subterrània similar a un túnel de metro que fa les funcions de cava.

Raventós-Rosell, tallers amb originalitat
A la zona també de Masquefa trobem la bodega Joan Raventós Rosell, que va iniciar l’activitat l’any 1985. Entre les seves vinyes s’hi troben varietats com chardonnay, sauvignon blanc, merlot, syrah, cabernet sauvignon, pinot noir, entre d’altres. El celler obre les portes els caps de setmana per oferir visites guiades a les seves instal·lacions, veure el procés d’elaboració dels vins i caves, i fer un tast dels seus productes. També organitzen cursos per aprendre a embotellar una ampolla de cava, que després els visitants s’emporten com a record. Aquesta activitat però s’organitza per a grups a partir de 20 persones. Tot a partir de reserva prèvia.

Can Bonastre Wine Resort, més enllà del vi i el cava
En un entorn únic als peus de la serra de Montserrat, el celler Can Bonastre ha dut a terme un procés creador a partir de la tradició associada al cultiu i l’elaboració de vi, que culmina en el sorgiment de Can Bonastre Wine Resort, un concepte innovador i especial amb el qual aquest celler català ha reinventat el món del vi. La finca, que data del segle XVI, i l’entorn de la qual compta amb més de mil anys de tradició agrícola documentada, és una zona privilegiada per al cultiu de la vinya gràcies a la seva situació geogràfica. Les seves 100 hectàrees estan cobertes de boniques vinyes on hi ha plantades les 13 varietats amb què es realitzen els vins del celler.

Els amplis camps de vinyes de Can Bonastre es poden recórrer a cavall, bicicleta o seguint un circuit de trekking. I quan el sol ja s’ha post, es pot gaudir de cursos de cuina i tallers de maridatge o relaxar-se a la zona d’aigües i aprofitar per fer un dels diferents tractaments de vinoteràpia. La proposta d’enoturisme pot finalitzar fent una estada nocturna en una de les 12 habitacions, i degustar un menú maridat amb els vins i caves del seu propi celler.

Caves Bohigas

Caves Bohigas, un celler amb història
Un dels cellers de renom a la comarca és Can Bohigas, sobretot per la seva llarga trajectòria, més de vuit segles, dedicada a l’elaboració de vins i caves. Visitar Caves Bohigas ja és un encert només per la masia, que té els seus orígens al segle XIII i està declarada d’interès historicoartístic. Al costat mateix també hi trobem una capella neogòtica, i unes caves de l’any 1540. Tot rodejat de 200 hectàrees de boscos, jardins, vinyes i cultius. Aquest celler ofereix visites amb degustació i tastos, i pels que van més enllà i busquen profunditzar en la cultura del vi i saber-ne més coses, organitzen tallers teòrico-pràctics d’Enologia i Gastronomia. També tenen serveis per a empreses, grups grans i activitats indoor i outdoor.

Celler Grapissó, maridatges amb formatges del territori
Les vinyes que el Celler Grapissó utilitza per fer els seus productes, són vinyes originaries de la Llacuna, de 15-30 anys d’antiguitat. La seva producció és limitada però totalment artesanal, fins i tot l’embotellat es realitza al propi celler. Tot i ser un celler petit, també ofereixen serveis al voltant de l’enoturisme per ajudar a difondre la cultura del vi i tot el què l’envolta. Així, organitzen maridatges per tastar els seus vins a les vinyes, i maridatges acompanyats d’una selecció de formatges km0 ja que són elaborats a la Formatgeria Ancosa, al mateix poble de La Llacuna.

Vinyes de Miralles

Antic celler del Sindicat de Vinyaters d’Igualada, digne de visitar
Tot i que no es tracta d’un celler en actiu, i no si realitzen ni tastos ni cursos ni tallers, l’antic celler del Sindicat de Vinyaters d’Igualada és un espai digne per visitar. Aquest edifici es va aixecar l’any 1921, per una iniciativa d’un grup d’agricultors de la comarca, a la que també s’hi va sumar la cooperativa agrícola, amb la finalitat de construir un celler per elaborar el vi de forma conjunta. És una edificació obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, que va ser un important referent i que va construir una quarantena de cellers arreu del país a principis del segle passat, amb clares influències de Gaudí, i Puig i Cadafalch. L’antic celler del Sindicat de Vinyaters d’Igualada ha estat tancat durant anys, però ara, s’ha recuperat amb l’ajuda de l’Ajuntament d’Igualada i l’aportació d’Agroigualada Cooperativa.

Més informació: 

També et pot interessar